Η τρόικα φέρνει άγχος και πονοκέφαλους

 Σε ρυθμούς τρόικας κινείται πλέον η δικομματική κυβέρνηση, η οποία εκτός από την κοινοβουλευτική μάχη για τη «μικρή ΔΕΗ» έχει και το άγχος της «μίνι αξιολόγησης» των εκπροσώπων των πιστωτών, διάρκειας 7-10 ημερών. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός για την έλευση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος αντικατέστησε τον Ματίας Μορς, καθώς θέλουν να περάσει «αναίμακτα» η συγκεκριμένη επίσκεψη.

Για το Μέγαρο Μαξίμου θεωρείται ευνοϊκή συγκυρία ότι ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την μικρή ΔΕΗ την ημέρα που η τρόικα θα είναι στην Αθήνα. Και αυτό διότι θεωρούν ότι με αυτή την εξέλιξη ενισχύεται το κυβερνητικό μήνυμα ότι δεν υποχωρούν στους λαϊκιστές και εμμένουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Η έγκριση από το Eurogroup της εκταμίευσης της πρώτης υπό- δόσης του 1 δισ. ευρώ, καθώς ολοκληρώθηκαν τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα μέτρα, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός από το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Το ενδιαφέρον όμως στην παρούσα επίσκεψη της τρόικα είναι το πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις επίμονες ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης στις αποφάσεις του ΣτΕ για τις «επανορθώσεις» στα ειδικά μισθολόγια. Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει το κόστος για το μισθολόγιο των δικαστικών, ενώ αναζητεί ακόμη τρόπο για την αποκατάσταση του μισθολογίου των εν ενεργεία και αποστράτων στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Επίσης, εάν τελεσιδικήσουν ανάλογες προσφυγές ιατρών ΕΣΥ, πανεπιστημιακών και άλλων επαγγελματικών ομάδων, ενδέχεται το συνολικό κόστος να ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ.

 

Το πλεόνασμα

Ο φόβος από αυτές τις δικαστικές αποφάσεις είναι να μην μηδενισθεί ουσιαστικά το εμπροσθοβαρές πρωτογενές πλεόνασμα, που θα αποτελούσε «ισχυρό όπλο» της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Κρίσιμο σημείο είναι η πορεία υλοποίησης των έξι επόμενων προαπαιτούμενων, η εκτέλεση του προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα μισθολογικά αιτήματα επαγγελματικών ομάδων.

Ακόμη η κυβέρνηση, εκτός από την πρώτη υποδόση που εγκρίθηκε, αναμένει εφόσον κυλήσει ομαλά η αξιολόγηση του Ιουλίου, την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του 1 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά και το 1,8 δισ. ευρώ από επιστροφές κερδών «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

 

Μ.Κ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα