Η τρύπα στο νερό και οι «διαβολικές λεπτομέρειες»

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Σε θέατρο του παραλόγου εξελίχθηκε η Σύνοδος Κορυφής. Οι (υποτιθέμενοι) ηγέτες της Ε.Ε. κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και με συνοπτικές διαδικασίες κατέληξαν σε μια απόφαση, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ είναι μια τρύπα στο νερό. Την ίδια ώρα η Τουρκία έπαιζε τον ρόλο του καλού παιδιού, σταματώντας απόπειρα χιλιάδων μεταναστών να φτάσουν στη Μυτιλήνη.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Αποστολή εξετελέσθη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τελικά κατάφεραν να επισφραγίσουν τη συμφωνία με την Τουρκία για την επιστροφή των μεταναστών που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια στην Ευρώπη. Επί της ουσίας, συμβιβάστηκαν. Τόσο με τη γειτονική χώρα, η οποία αποδείχθηκε πολύ καλή στο παζάρι αλλά και μεταξύ τους ξεχνώντας βέτο και αντιδράσεις. Αντιθέτως, δήλωσαν… εθελοντές Ευρωπαίοι! Όσοι θέλουν θα συμμετέχουν. Και όσοι δεν θέλουν θα ρίξουν το βάρος στην Ελλάδα! Και από την πλευρά του «ιστορική» χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Η μόνη ρεαλίστρια η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε πως η συμφωνία πρόκειται να αντιμετωπίσει εμπόδια και μεγάλες νομικές προκλήσεις, μολαταύτα υποστήριξε πως έχει «αμετάκλητη ορμή».

«Δεν τρέφω καμιά ψευδαίσθηση πως αυτό που συμφωνήσαμε σήμερα θα συνοδευτεί από περαιτέρω εμπόδια. Υπάρχουν μεγάλες νομικές προκλήσεις τις οποίες πρέπει τώρα να ξεπεράσουμε», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο ρεαλισμός της πάντως εξαντλήθηκε γρήγορα, δηλώνοντας ότι η έκβαση της Συνόδου Κορυφής δείχνει ότι η Ε.Ε. είναι ακόμη ικανή να παίρνει δύσκολες αποφάσεις και να διαχειρίζεται περίπλοκες κρίσεις…

Να διατηρήσει χαμηλούς τόνους επεχείρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σχολιάζοντας πως πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε. Η μόνη νίκη της συνόδου είναι η επιτυχία της Ελλάδας σε συνεργασία με την Κύπρο να αποτρέψουν παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, που ήθελε να βάλει στη διαπραγμάτευση πτυχές του κυπριακού προβλήματος.

 

Πύρρειος νίκη…

«Καταφέραμε οι απαιτήσεις της Τουρκίας για άνοιγμα των 5 κεφαλαίων που πάγωσε η Κύπρος κι ενός κεφαλαίου που παγώσαμε εμείς να φύγουν από τον τραπέζι», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Μόνο που πρόκειται για πύρρειο νίκη. αν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα. Οι πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης έφτασαν τους 46.207 χθες Παρασκευή, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τους 50.000 μέχρι την Κυριακή, οπότε και τίθεται σε ισχύ η συμφωνία. Τι σημαίνει πρακτικά όμως αυτό; Πως όλοι αυτοί θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Απλά και ξεκάθαρα. Και κάθε άλλου είδους δήλωση απλά είναι κενή περιεχομένου και χάδι στα αυτιά. Τα σύνορα παραμένουν κλειστά, η εθελοντική διάθεση των κρατών είναι δεδομένη, και η Ειδομένη παραμένει βούρκος. Η Ελλάδα της κρίσης θα πρέπει να βρει λύση ελπίζοντας σε οικονομική ενίσχυση από την Ευρώπη. Και ταυτόχρονα να επαναπατρίσει όσους θεωρούνται παράνομοι μετανάστες.

Πάντως, και σύμφωνα με υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο, οι επαναπροωθήσεις όσων μεταναστών φτάνουν στην Ελλάδα μετά την Κυριακή θα αρχίσουν 15 ημέρες αργότερα, στις 4 Απριλίου.

 

Ανακοίνωση χωρίς ουσία

Τα 9 σημεία της ανακοίνωσης της συμφωνίας δεν απαντούν επί της ουσίας σε τρία βασικά ερωτήματα:

1) Θα φυλάξει τα σύνορά της η Τουρκία;

2) Τι θα γίνει με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, που όπως η «Α» πληροφορείται απλά περιφέρεται στο Αιγαίο και παίζει κρυφτό με τους διακινητές;

3) Θα αναλάβει δράση η FRONTEX;

Το μόνο ερώτημα που απαντάται είναι το τι θα γίνει με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες: θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα…

Από εκεί και πέρα η Ευρώπη περιορίζεται να απευθύνει έκκληση για να αναλάβουν δράση οι άλλοι και δεσμεύεται να στείλει προσωπικό στην Ελλάδα για να ενισχυθούν οι δομές ασύλου. Και ομολογεί πως, αν και πρέπει να γίνει επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα, ο αριθμός των αιτήσεων σήμερα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφορών, όπως φαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής, της 16ης Μαρτίου: «Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν άμεσα περισσότερες θέσεις για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις».

Όσον αφορά την Τουρκία; «Αναμένει να σεβαστεί τα υψηλότερα πρότυπα, όταν πρόκειται για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης». Απλά και λακωνικά.

«Προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας είναι η θετική αντιμετώπιση τόσο των κρατών μελών της Ε.Ε., όσο και της Τουρκίας», είπε από τις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας, συνοψίζοντας σε μία φράση την εύλογη ανησυχία του. Και συνέδεσε την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος με την εφαρμογή της συμφωνίας. Μόνο που το παζάρι είναι ανατολίτικο…

 

 

Ο ρόλος του καλού παιδιού

 

Σημαντικό πάντως είναι και το γεγονός πως, την ώρα που στις Βρυξέλλες η Σύνοδος αναζητούσε λύση, στην Τουρκία οι αρχές είχαν μια… μεγάλη επιτυχία.

Οι αρχές της χώρας εντόπισαν εκατοντάδες μετανάστες, στην ξηρά και τη θάλασσα, οι οποίοι επιχειρούσαν να φτάσουν στη Λέσβο, σε μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας με τη συμμετοχή σκαφών της ακτοφυλακής και ελικοπτέρων.

 

Συγκεκριμένα, περίπου 1.200 μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων εντοπίστηκαν στη θάλασσα και άλλοι σε διάφορα ξενοδοχεία ή σε δρόμους, έχουν ήδη μεταφερθεί σε ένα γυμναστήριο στην πόλη Ντικιλί, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. Και στις πρώτες τους δηλώσεις οι πρόσφυγες ξεκαθαρίζουν πως πρέπει να φτάσουν στα ελληνικά νησιά, γιατί τότε θα είναι ελεύθεροι να εγκατασταθούν στην Ευρώπη…

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα