Θέλουν Grexit τα golden boys της Γερμανίας

Το να ακούσουμε καλό λόγο για την Ελλάδα από το στόμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι και το πιο συνηθισμένο πράγμα του κόσμου. Αυτός είναι και ο λόγος που από το μεσημέρι της Τετάρτης σχολιάζεται ως ευχάριστη έκπληξη η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι «η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας». Μάλιστα ο κ. Σόιμπλε δεν σταμάτησε στη διαπίστωση αλλά προσχώρησε και στην παραδοχή πως ενδεχόμενη καταστροφή για την Ελλάδα, θα συνεπαγόταν καταστροφή και για τη Γερμανία.

Φαίνεται όμως ότι την άποψη του «αλληλέγγυου» κυρίου Σόιμπλε δεν συμμερίζονται μία οικονομική κάστα της χώρας του. Ο λόγος για υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων τα οποία απαντώντας σε σχετικό γκάλοπ εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να τεθεί εκτός Ευρωζώνης

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δημοσίευσε σήμερα Τετάρτη η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt (σ.σ. είναι το πρώτο σε κυκλοφορία οικονομικό έντυπο στη χώρα) και σύμφωνα με αυτά ένα ποσοστό της τάξης του 44% από τους 673 Γερμανούς «golden boys» που ερωτήθηκαν απάντησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη με δική της πρωτοβουλία. Υπάρχει, επίσης, ένα επιπλέον ποσοστό του 13% που απάντησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκδιωχθεί από τη νομισματική ένωση!

Στο ίδιο γκάλοπ, τα ερωτηθέντα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων απάντησαν σε ποσοστό 79% ότι ένα Grexit δεν θα έχει παράπλευρες επιπτώσεις σε άλλες χώρες ενώ μόλις 5 στους 100 ανησυχούν για αλυσιδωτές οικονομικές συνέπειες.

Στο ρεπορτάζ της Handelsblatt αναφέρεται το σχόλιο ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ και συγκεκριμένα την περίοδο 2010-2012), επιχειρήσεις και πολιτικοί που βρίσκονταν στον πυρήνα της Ευρώπης ανησυχούσαν για το ντόμινο που θα μπορούσε να προκαλέσει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Επί της ουσίας, οι φόβοι εδράζονται όχι τόσο στο ενδεχόμενο Grexit –που εκτιμούσαν ότι θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμο–, όσο στο ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ της Πορτογαλίας, που θα πυροδοτούσε με τη σειρά του τριγμούς στην Ισπανία και ούτω καθ’ εξής.

Αυτό, λοιπόν, που προκύπτει από το παραπάνω γκάλοπ είναι ότι η ανησυχία έχει δώσει τη θέση της στο «ζαμάν φου». Το ποιος θα επιβεβαιωθεί ότι έχει δίκιο – οι ανησυχούντες ή οι «ζαμανφουτίστες» ας μην χρειαστεί να το μάθουμε…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα