«Θα εκτροχιάσουν την δημοσιονομική προσαρμογή οι πρόωρες κάλπες»

Για εκτροχιασμό της δημοσιονομικής  προσαρμογής, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, κάνει λόγο η HSBC. Σε ανάλυσή της, η τράπεζα προειδοποιεί για κλίμα αβεβαιότητας στη χώρα μας στο ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες και αναφέρει πως  η στήριξη της τρόικας είναι αναγκαία για να αποκτήσει η χώρα μας  μια πιο διατηρήσιμη πρόσβαση στις αγορές».

 Με μία συμβιβαστική λύση θα καταλήξουν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εκτιμά μεταξύ άλλων στην έκθεση με τις προβλέψεις της για τις ευρωπαϊκές οικονομίες κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

«Μια πρόωρη έξοδος από το μνημόνιο θα μπορούσε να ενισχύσει την κυβέρνηση εσωτερικά, συνεπάγεται όμως και προφανείς κινδύνους.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι πρόωρες εκλογές θα εκτροχίαζαν τη σημερινή δημοσιονομική προσαρμογή και θα άφηναν τη χώρα σε μία κατάσταση μεγάλης αβεβαιότητας».

Αυτά τονίζει σε ανάλυσή της η HSBC η οποία εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί φέτος στο 177,2% του ΑΕΠ (από 175,1% του ΑΕΠ το 2013), για να πέσει το 2015 στο 172,4%.

 

«Προβληματική η συνέχιση χρηματοδότησης της Ελλάδας από το ΔΝΤ»

 

Αναφερόμενη στην έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα επισημαίνει ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έως το πρώτο τρίμηνο του 2016, χωρίς την επίσημη εμπλοκή της ΕΕ, θα είναι προβληματική.

Ο οίκος σημειώνει πως με δεδομένο το υψηλό επίπεδο του ελληνικού χρέους, τις υψηλές αποδόσεις και τις εύθραυστες οικονομικές συνθήκες, η στήριξη της τρόικας θα είναι αναγκαία για να αποκτήσει η Ελλάδα μια πιο διατηρήσιμη πρόσβαση στις αγορές.

Η HSBC εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 0,6% φέτος και 2,9% το 2015, με πληθωρισμό στο -0,8% και στο +0,3% αντίστοιχα. Η ανεργία αναμένεται στο 26% φέτος και ελαφρώς χαμηλότερα, στο 24% του χρόνου.

«Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας παραμένει εύθραυστη»

Όπως σημειώνει ο οίκος, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας παραμένει εύθραυστη και υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Η περαιτέρω μείωση στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων αναμένεται μεν να στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων, ακόμα και εάν οι μισθοί συνεχίσουν να μειώνονται. Όμως, από την άλλη πλευρά, ο αποπληθωρισμός κάνει δυσκολότερη τη μείωση του χρέους.

 

Συμβιβαστική λύση με την τρόικα 

Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα πιστεύει ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση επισημαίνοντας: «Υπό τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών, η τρόικα θα δώσει μία λύση που θα επιτρέπει στον Αντώνη Σαμαρά να πανηγυρίσει μία εσωτερική λύση, ενώ την ίδια στιγμή, θα διατηρεί την ευρωπαϊκή εποπτεία επί της ελληνικής προσπάθειας προσαρμογής».

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα