“Θα περάσουμε τη β’ αξιολόγηση χωρίς να κάνουμε υποχωρήσεις στα εργασιακά”

Το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης στην ώρα της και χωρίς υποχωρήσεις αρχών αποτελεί το στόχο της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Αναφέρθηκε  στη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και την ανάγκη να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στο eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και απηύθυνε κάλεσμα στο ΔΝΤ «να σταματήσει να πάτα σε δύο βάρκες και να μάς πει αν είναι μέσα ή έξω από το πρόγραμμα».

“Το ΔΝΤ επιμένει σε μεταρρυθμίσεις που δεν θα βοηθήσουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» δήλωσε ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως «εκλογές θα γίνουν το 2019» και είπε πως «η ΝΔ θέλει την πλήρη αποτυχία των διαπραγματεύσεων».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι βασικοί άξονες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι οι βασικοί άξονες της συμφωνίας Ιουλίου – Αύγουστου 2015. «Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση στην ώρα της χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες αλλά και χωρίς υποχωρήσεις άρχων» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, αποσαφηνίζοντας ότι η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, είναι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Η αγορά εργασίας μετατράπηκε σε ζούγκλα στα χρόνια του μνημονίου» τόνισε.

«Έχουμε δυνατότητα να περάσουμε τον κάβο της αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις που θα μετατρέψουν το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας σε ακόμη πιο σκληρό. Πρώτος στόχος μας είναι η επαναρρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας όπως σε όλη την Ευρώπη» διευκρίνισε.Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, πρόσθεσε, στόχος μας είναι να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να πάρουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να περάσουμε σε συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Για τις δηλώσεις Σόιμπλε

Κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών είπε πως «οι θέσεις του κ. Σόιμπλε είναι γνωστές από το 2010 και μετά» και εκτίμησε οτι υπάρχει μετατόπιση στο συσχετισμό δύναμης στην Ευρώπη, αναφέροντας ως παράδειγμα τη στάση της Ιταλίας και του κ. Ντάισελμπλουμ.

Στη συνέχεια, εξήγησε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πως «αφορούν την αλλαγή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά» και όπως είπε, «αυτό θα δημιουργήσει ένα καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές, με προϋπόθεση την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».
Ερωτηθείς δε, πώς αυτό θα αποτυπωθεί στην κοινωνία ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «θα είναι το πρώτο βήμα από την απαλλαγή από την επιτροπεία».

“Μπορούμε να συζητήσουμε πάνω σε πρότασεις- συνεννόηση με τη ΝΔ δεν υπάρχει”.

“Ολο το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας να βγει στις αγορές ήταν μια φαντασιοπληξία”

Στη συνέχεια, ερωτηθείς αν υπάρχει η πρόθεση συνεννόησης με τα κόμματα με αφορμή την απομείωση του χρέους, ανέφερε: «Εμείς ακούμε αυτή την ιδέα, αλλά η ΝΔ λέει σκληρή λιτότητα που πρέπει να δοθεί ως αντάλλαγμα για τη μείωση των πλεονασμάτων», κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «αναμασά το παλιό αφήγημα του νεοφιλελευθερισμού».

Στο σημείο αυτό, επεσήμανε πως «δεν υπάρχουν πολιτικές προϋποθέσεις για συνεννόηση με τη ΝΔ, με άλλες δυνάμεις είμαστε ανοιχτοί εφόσον κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις να τις συζητήσουμε».

Όπως είπε, “όλο το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας να βγει στις αγορές ήταν μια φαντασιοπληξία. Γνωρίζουμε πολύ καλά οτι υπάρχουν προβλήματα, κάνουμε ότι μπορούμε με δεδομένους τους περιορισμούς”.

«Η προσφυγική κρίση δεν ενδείκνυται για αλληλοκατηγορίες»

Μιλώντας τέλος για το προσφυγικό και για την κατάσταση στα νησιά, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για ένα παγκόσμιο πρόβλημα και είπε οτι «η αποσυμφόρηση των νησιών και η μεταφορά πληθυσμών στην ηπειρωτική χώρα σχετίζεται και με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».

Όπως συμπλήρωσε «η προσφυγική κρίση δεν ενδείκνυται για να αρχίςουμε τις αλληλοκατηγορίες. Αν η συμφωνία πέσει, δεν θα έχει καμία σχέση με όσα έχουμε ζήσει μεχρι σήμερα» και επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα