Ισχυρή τετράδα για δεύτερο γύρο

Οι υποψήφιοι πολλοί, τα φαβορί όμως για τον δεύτερο γύρο μόλις τέσσερα. Ο λόγος για τους υποψήφιους αρχηγούς του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει σε μικρό ή μεγάλο ακροατήριο την προσπάθειά τους, αφενός να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους, αφετέρου να προκριθούν στον δεύτερο γύρο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Με βάση την απήχηση που έχουν στον κόσμο, αλλά και τους μηχανισμούς που διαθέτουν η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Καμίνης και ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να δώσουν την δική τους μάχη για να περάσουν στον δεύτερο γύρο. Οι πιθανότητες είναι πολλοί μικρότερες για τον Γιάννη Ραγκούση, τον Γιάννη Μανιάτη και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Μηδενικές είναι οι ελπίδες των τριών άλλων υποψηφίων που συμπληρώνουν την δεκάδα, του πρώην πρύτανη του οικονομικού πανεπιστημίου Κωνσταντίνου Γάτσιου, του Απόστολου Πόντα (πρόεδρος της ΕΔΕΜ) και του επικοινωνιολόγου Δημήτρη Τζιώτη.

Βέβαια, μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη (22 Σεπτεμβρίου) που πρέπει να κατατεθούν οι υπογραφές, στην επιτροπή του Νίκου Αλιβιζάτου είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν διαρροές. Σίγουρα σε πιο δεινή θέση είναι οι Γάτσιος, Πόντας και Τζιώτης, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως τελικά θα αποσυρθεί και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ήδη υπογραφές έχουν καταθέσει οι Φώφη Γεννηματά και ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα τις καταθέσουν και οι υπόλοιποι.

Πάντως, όλοι οι αρχηγοί έχουν ξεκινήσει τις περιοδείες και τις επισκέψεις, δραστηριοποιούνται πολύ περισσότερο από ό,τι το προηγούμενο διάστημα και πολλές φορές για να είναι στον αφρό κάνουν και την καθημερινή λάντζα, που υπό άλλες συνθήκες θα έστελναν τους αρμόδιους βουλευτές. Όπως έγινε με την επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά στον Πειραιά και του Σταύρου Θεοδωράκη στην Σαλαμίνα. Μάλιστα ο επικεφαλής του Ποταμιού πρόλαβε την κα Γεννηματά και πήγε νωρίτερα στο νησί που επλήγη περισσότερο από την πετρελαιοκηλίδα. Ο δε Νίκος Ανδρουλάκης υπέβαλε κι ερώτηση στην Ευρωβουλή για το εάν υπάρχουν χρήματα από την Κομισιόν για να βοηθήσει στην απορρύπανση του Σαρωνικού.

Όπως γίνεται αντιληπτό, όσο πλησιάζουμε προς την 5η Νοεμβρίου οι υποψήφιοι αρχηγοί θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αναλύσουν το όραμά τους για τον νέο φορέα, αλλά και να αναδείξουν τις αδυναμίες των αντιπάλων τους. Σε κάθε περίπτωση, οι περιοδείες των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς αποτελούν επί του παρόντος το κλειδί για την επιτυχία της στρατηγικής τους.

Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, βρέθηκε σε περιοδεία στα Γιάννενα. Ούτε ήταν τυχαίο ότι το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά φρόντισε να εξασφαλίσει την όσο το δυνατόν πιο δυνατή εικόνα συμμετοχής στην ομιλία της το βράδυ της Δευτέρας στο Βελλίδειο με αφορμή την ΔΕΘ. Ή και ακόμη την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη το βράδυ της Τετάρτης σε ένα ΠΑΣΟΚογενές κοινό στην Κατερίνη.

 Οι χειραψίες

Τα επιτελεία των υποψηφίων αρχηγών εκτιμούν πως η προσωπική επαφή θα παίξει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την περιφέρεια. Κι όπως λένε χαρακτηριστικά, «είναι άλλο να μεταφέρουν τα επιτελεία στους υποψηφίους το κλίμα που επικρατεί και είναι άλλο να διαπιστώσουν οι ίδιοι τις δυνατότητές τους. Η απευθείας… σύνδεση με το κοινό δίνει την δυνατότητα στον κάθε υποψήφιο να ακούσει από κοντά τα προβλήματα και να τα αναδείξει στην συνέχεια – αλλά και να αντιληφθεί την πηγή του ενδιαφέροντος για το μέλλον της κεντροαριστεράς».

Η κα Γεννηματά, όπως υποστηρίζουν οι επικοινωνιολόγοι, δείχνει διάθεση και ικανότητα να «ακούει τον πόνο τού εν δυνάμει ψηφοφόρου της».  Ο Σταύρος Θεοδωράκης θεωρούν ότι είναι το μεγάλο του όπλο. Ο αρχηγός του Ποταμιού γνωρίζει ότι το δυνατό του σημείο είναι η επαφή του με τον κόσμο. Ποντάρει στην «συνέντευξη» με τον ίδιο να αποδέχεται την αλλαγή ρόλου.

Ήδη τα επιτελεία των υποψηφίων έχουν ξεκινήσει μια τρελή κούρσα τηλεφωνικών κατ’ αρχάς επικοινωνιών με τους συνδέσμους τους στις περιφέρειες. Αναμφίβολα το γεγονός για παράδειγμα ότι Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μανιάτης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος διεκδικούν το μεγαλύτερο κομμάτι της επιτυχίας τους από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων, δηλαδή από το ΠΑΣΟΚ, δυσκολεύει την διαδρομή προς τον τελικό στόχο.

Αλλά και την ίδια ώρα παρατηρείται μία μάχη μεταξύ Θεοδωράκη και Καμίνη, οι οποίοι επιθυμούν να εκφράσουν τον κεντρώο χώρο και τους εκσυγχρονιστές και μεταρρυθμιστές. Πάντως ο κ. Θεοδωράκης ποντάρει και στην συμπάθεια που υπάρχει γι’ αυτόν και στους φιλελεύθερους και κεντροδεξιούς, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να είναι αρχηγός του νέου φορέα ένας που μπορεί να συνεννοηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης, στο επιτελείο του κ. Θεοδωράκη ποντάρουν πολύ και στο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δεν έχει πάρει θέση, μιλάει για «προοδευτικό κέντρο». Γι’ αυτό και ο επικεφαλής του Ποταμιού όπου σταθεί κι όπου βρεθεί λέει: «Προοδευτικοί πολίτες – σοσιαλδημοκράτες, κεντρώοι, κεντροαριστεροί, φιλελεύθεροι και οικολόγοι– μπορούν να κάνουν ενωμένοι ξανά μια νέα αρχή, με μια ηγεσία μακριά από τον λαϊκισμό και τον συντηρητισμό».

Ο Γιώργος Καμίνης ξεκινάει από ένα ποσοστό βάσης στην Α΄ Αθήνας, ως δήμαρχος Αθηναίων, και πιστεύει ότι διεκδικεί επάξια την ηγεσία της παράταξης. Αποφεύγει τους όρους «κεντροαριστερά ή κέντρο» και κάνει λόγο για «δημοκρατική παράταξη» , εκτιμώντας ότι έτσι θα προσελκύσει ψηφοφόρους, τόσο από το ιστορικό ΠΑΣΟΚ όσο και από τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Περιγράφοντας το όραμά του για την κεντροαριστερά, κάνει λόγο για μία «ανοιχτή κοινωνία που δίνει ευκαιρίες απέναντι στο «κλειστό» πολιτικό και οικονομικό σύστημα», και κρατάει ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει αμφισβητήσει ανοιχτά την Φώφη Γεννηματά, δοκιμάζει τις δυνάμεις του ως εκπρόσωπος της «νέας γενιάς». Όντως είναι ο νεότερος υποψήφιος για τον νέο φορέα. Δεύτερος σε ψήφους ευρωβουλευτής με την «Ελιά», έχει ένα ευρύ ακροατήριο στην δημοκρατική νεολαία. Βρίσκεται πιο κοντά στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ και στόχος του, όπως λέει, είναι «να φύγει από την εξουσία ο Τσίπρας».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα