“Κάποιος πρέπει να παραιτηθεί”

Υπέρ της παραίτησης Καμμένου τάχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε πως ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πρέπει να παραιτηθεί επειδή προέβη σε ατόπημα. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως ο κ. Μουζάλας δεν πρέπει να φύγει από την κυβέρνηση μόνο για το «Μακεδονία», αλλά και γιατί απέτυχε στο έργο του. Μετά και τη στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος ζήτησε την αποπομπή του κ. Μουζάλα από τον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αν δεν παραιτηθεί ο Μουζάλας, πρέπει να παραιτηθεί ο Καμμένος».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ν.Δ. έστρεψε τα βέλη του στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «οφείλει απάντηση μέσα στην ημέρα». Και η επίθεση συνεχίστηκε για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο προσφυγικό. «Αμήχανη και μοιραία η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στο προσφυγικό. Ακόμα και τώρα εμφανίζονται αδύναμοι να ασκήσουν μία αποτρεπτική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την κατάσταση στην Ειδομένη, λέγοντας «πλήρης η απουσία του κράτους στο κολαστήριο της Ειδομένης». Παράλληλα απάντησε και στο επιχείρημα της κυβέρνησης πως σε συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν προχώρησε στη δημιουργία δομών φιλοξενίας στα σύνορα, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, γιατί αυτό λειτουργεί ως πόλος έλξης για τους πρόσφυγες, σε σύνορα που είναι ήδη κλειστά. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «αν δεν θέλανε κρατική δομή στην Ειδομένη, να είχαν αποτρέψει να φθάσουν εκεί 20.000 πρόσφυγες. Ίσως ήθελαν την εικόνα αυτή της Ειδομένης γιατί προσδοκούσαν οφέλη σε άλλο πεδίο».

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής. «Είμαι πολύ ανήσυχος για τις εξελίξεις στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής» έγραψε στο Twitter.

 

 

Μετωπική σύγκρουση

Σε ευθεία μετωπική σύγκρουση, μακριά από κάθε έννοια συναίνεσης, οδηγούνται κυβέρνηση και Ν.Δ., την ίδια ώρα που το πλήθος προσφύγων και μεταναστών στη χώρα αλλά και το αδιέξοδο στην Ειδομένη θέτουν δυσεπίλυτα προβλήματα για το ελληνικό κράτος.

Καθώς η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους, καταγγέλλοντας τους πάντες – πλην της ίδιας – ως υπεύθυνους για τις εξελίξεις, η Νέα Δημοκρατία στρίβει πλέον εμφανώς σε πιο σκληρή στάση, δηλώνοντας ευθέως ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο» και ζητώντας προληπτικά – αποτρεπτικά μέτρα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς τη χώρα.

Ως απάντηση, το Μαξίμου ανακαλεί τις κατηγορίες περί ακροδεξιάς ατζέντας της Ν.Δ, αμφισβητεί την… ευαισθησία που επέδειξε ο κ. Μητσοτάκης επισκεπτόμενος την Ειδομένη και δηλώνει ότι δεν δέχεται υποδείξεις από όσους εισηγούνταν να απωθούνται οι βάρκες με τους πρόσφυγες στο Αιγαίο. Το κλίμα μεταξύ των θεσμικών πυλώνων του κομματικού συστήματος δεν μυρίζει απλώς μπαρούτι. Είναι εκρηκτικό. Κι αυτό διότι και από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία προχωρά πλέον σε ευθεία και συνολική αμφισβήτηση της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση Τσίπρα. Είτε αυτή αφορά το ανθρωπιστικό κομμάτι, είτε αφορά τον έλεγχο των συνόρων, είτε τέλος αφορά στην επιβολή της τάξης και την προστασία της δημόσιας υγείας στο εσωτερικό της χώρας.

Είναι σαφές ότι οι «ατζέντες» των δύο πλευρών οριοθετούνται, μετά την αρχική, έστω και με αστερίσκους, γαλάζια συμπόρευση με τον κ. Τσίπρα και μοιάζει να είναι θέμα χρόνου και μόνον η Συγγρού να ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα για τον έλεγχο των συνόρων, έστω και μόνον με ελληνικές δυνάμεις. Επί του παρόντος, οι δημόσιες θέσεις των γαλάζιων θα περιοριστούν στην ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση όχι μόνον των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά, και στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, όσων αναμένουν στην Τουρκία ότι ο ευρωπαϊκός διάδρομος, μέσω βαλκανίων, είναι οριστικά κλειστός. Αυτό, άλλωστε, θεωρούν ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, έστω κι αν δεν το ομολογούν δημοσίως.

Σε δεύτερο χρόνο, ωστόσο, και με πιθανή την αδυναμία της Συνόδου Κορυφής, αύριο και μεθαύριο, να καταλήξει σε συμφωνία με την Τουρκία, η αξιωματική αντιπολίτευση να εισηγείται δημοσίως και πρόσθετα μέτρα ελέγχου των συνόρων στο Αιγαίο, αυξάνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση.  Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι καθώς είναι πρακτικώς αδύνατη η διοχέτευση μεταναστών μέσω της βαλκανικής οδού μία πιθανή παραπομπή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας στο… μέλλον, θα έχει ως πρακτικό αποτέλεσμα τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, σε αριθμούς που μπορεί να φτάσουν και τις αναφορές υπουργών, περί 100.000 και 150.000. Μία τέτοια εξέλιξη, σε συνδυασμό με τη διαχειριστική ανεπάρκεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση, εγκυμονεί θεωρούν σοβαρότατους κινδύνους μετατροπής της Ελλάδας σε ανοικτό καταυλισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα