Και κάπως έτσι ο δάκος αποτελείωσε την Ελιά

Κακή περίοδο να επενδύσει σε… ελιές επέλεξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιας και η φετεινή παραγωγή αναμένεται μικρή. Ο καρπός δυστυχώς δεν έδεσε. Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και η Ελιά της κεντροαριστεράς. Οι «αγρότες» του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να φροντίσουν ξένα δέντρα και επέστρεψαν στην μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη του Ανδρέου και του Γιώργου Παπανδρέου. Για καλό και για κακό βέβαια παίρνουν μαζί τους και την Ελιά…

Εν ολίγοις αυτό θα αποφασίσει το Σάββατο το κίνημα που πάει προς ολοταχώς για το συνέδριο του Οκτωβρίου. Φυσικά και η απόφαση έγινε στο σύνολό της αποδεκτή από όλους. Αλλωστε λίγο πολύ όσοι απαρτίζουν την Ελιά έχουν είτε στενές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ είτε προέρχονται από αυτό.
Όπως για παράδειγμα ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος μάλιστα «στην απόφαση αυτή και στην εισήγηση του κ. Βενιζέλου αλλά και στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου βρήκα τρομερό ενδιαφέρον, ανταποκρίνομαι πάρα πολύ θετικά. Μην ξεχνάτε ότι το όνομα του σχήματος που συνδιαμορφώσαμε το Μάρτιο είναι Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη και μην ξεχνάτε επίσης ότι ο μεγαλύτερος, ο πιο γενικός όρος για να καλύψει το χώρο της Κεντροαριστεράς από τον Ανδρέα Παπανδρέου και μετά και κάνοντας και μια αναδρομή δηλαδή σε όλα τα μεταπολιτευτικά χρόνια, είναι Δημοκρατική Παράταξη για το χώρο μας. Έτσι τον αποκαλούσαμε τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Οι διαδικασίες εκείνες οι οποίες οδηγούν σε μια συγκρότηση αυτού του χώρου με όλους μας και τους άλλους συναδέλφους μας από το παλιό ΠΑΣΟΚ που δεν είναι σήμερα μαζί μας και πρέπει να έρθουν. Αναφέρομαι σε όλους και όλες και εκείνες τις δυνάμεις που δεν είναι στο χώρο, ούτε της Ελιάς, ούτε του ΠΑΣΟΚ, αλλά κινούνται εκτός και έχουν μια διάθεση να κουβεντιάσουν μαζί μας. Φερ’ ειπείν δεν ξέρω εάν έχει δει το φως της δημοσιότητας, αλλά μαθαίνω και από τηλέφωνα που παίρνω. Είναι ότι η ΔΗΜΑΡ αποδέχεται το διάλογο με την Ελιά. Άρα λοιπόν έχουμε δυνατότητες συνομιλίας με τη ΔΗΜΑΡ, άρα υπάρχουν και δυνάμεις που κινούνται εκτός της δικής μας πολιτικής περιοχής.
Η Ελιά έχει ένα ποσοστό 8% που σας είπα πως συνπροσδιορίστηκε. Η βάση του είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά υπήρχαν και άνθρωποι που δεν ήταν ΠΑΣΟΚ και στρατεύτηκαν μαζί μας και αυτό είναι καλό. Από εδώ και πέρα όμως θα προχωρήσουμε σε κάτι συντακτικό,. Δηλαδή γιατί να ενοχοποιείται μια άποψη που λέει ότι όχι μόνο ΠΑΣΟΚ, ή Ελιά. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είπε ότι η Ελιά δεν στηρίζεται σε κοινοβουλευτικά κόμματα άλλα εκτός ΠΑΣΟΚ. Σωστό είναι αυτό που λέει.

Αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κινήσεις, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα που έχει τους δυο βουλευτές, τον κ. Αηδόνη κι εμένα, δεν σημαίνει ότι υπάρχουν και μαζί μας και άνθρωποι που δεν ήταν ποτέ ΠΑΣΟΚ. Ας πάμε μαζί αυτή την πορεία, ο καθένας να κρατάει τις απόψεις του και θα είμαστε τον Οκτώβριο σε μια πολύ –νομίζω- θετικότερη φάση».

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις παρόλα αυτά επιχείρησε ο Δημήτρης Καρύδης. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως το κίνημα «Πάει πιο μπροστά. Εκτιμώντας ότι η Ελιά ήταν ένα βήμα σε αυτήν την προσπάθεια, αποφασίσθηκε ομόφωνα στο Πολιτικό Συμβούλιο να γίνει μια ευρύτερη προσπάθεια, να πάμε σε ένα ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Στο Πολιτικό Συμβούλιο αναδείχθηκε το θέμα της αυτοργάνωσης, την οποία θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική. Μέσω της αυτοοργάνωσης θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να καθορίσουν οι ίδιοι την μελλοντική πορεία και τον προσανατολισμό της παράταξης».

Όπως εξήγησε, «με την αυτοοργάνωση θα πάμε σε μια άμεση διαδικασία επικοινωνίας με τον κόσμο της Δημοκρατικής Παράταξης ενώ στην Εθνική Επιτροπή για το ιδρυτικό συνέδριο θα συμμετέχουν όλοι και από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωποι των πολιτικών κινήσεων και τα κόμματα που συμμετείχαν στην Ελιά αλλά και από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς».
Εν τω μεταξύ το κίνημα στοχεύει σε άνοιγμα στην κοινωνία ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να συσπειρώσει και πάλι την βάση του. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υποχώρηση αυτή πιστώνεται ως νίκη του Γ. Παπανδρέου ο οποίος κρατούσε αποστάσεις από το εγχείρημα της Ελιάς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα