Απενεργοποίηση ΑΦΜ για όσους φοροδιαφεύγουν

«Γολγοθά» θα ανέβουν περισσότερες από 120.000 επιχειρήσεις οι οποίες θα βρεθούν καταμεσής του καλοκαιριού χωρίς Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Ο λόγος; Το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά άμεσα στην  αναστολή του ΑΦΜ ή ακόμα και στην απενεργοποίησή του επειδή οι φορολογούμενοι δεν δίνουν «σημάδια ζωής» στην εφορία.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει το άρθρο 9 του νομοσχεδίου «Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της Οικονομίας» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δόθηκε την Τρίτη σε τριήμερη διαβούλευση, «η φορολογική διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα». Όπως διευκρινίζεται, ο φορολογούμενος θα έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν έχει υποπέσει σε παραβατική συμπεριφορά.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2015 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το οποίο έχει παρουσιαστεί στην τρόικα, προβλέπει ότι έως τον Ιούλιο πρέπει να διαγραφούν τα ΑΦΜ των θεωρούμενων ως «ανενεργών» επιχειρήσεων. Το μέτρο αφορά, αρχικά τουλάχιστον, τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) και όχι τα φυσικά πρόσωπα. Σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις (από τις περίπου 220.000 συνολικά) θα χάσουν έτσι την φορολογική τους «ταυτότητα», η οποία θα απενεργοποιηθεί.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, δεν θα μπορούν να έχουν πλέον καμία δραστηριότητα στην αγορά, εκτός αν εμφανιστούν αυτοκλήτως στην εφορία για να δηλώσουν την παρουσία τους.

Αντίστοιχη διαδικασία προβλέπεται και για απενεργοποίηση χιλιάδων ΑΦΜ από το Ηλεκτρονικό Μητρώο ΦΠΑ-VIES. Από το σύστημα σβήνονται τα ΑΦΜ και όταν ο υποκείμενος στο φόρο δεν υπέβαλε δηλώσεις ΦΠΑ για ένα χρόνο.

Το μέτρο έχει ως κυρίως στόχο να απαλλάξει το δημόσιο από περιττό διοικητικό κόστος για την παρακολούθηση εταιριών χωρίς ουσιαστικό φορολογικό ενδιαφέρον (για το φόβο και μόνον για έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων με τα στοιχεία τους) και υπολογίζεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση άνω των 30 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ακόμη «τιμωρούνται» και εταιρίες οι οποίες:

α) δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) για δύο συνεχόμενα έτη

β) από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι δεν έχουν οικονομική δραστηριότητα

γ) από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι έχουν δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία (διευθύνσεις κλπ)

δ) έχουν δηλώσει ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία κατόχου.

 

Τονίζεται ότι οι συνέπειες της απενεργοποίησης του ΑΦΜ θα είναι βαριές αφού όσοι επιλεγούν δεν θα μπορούν:

• να υποβάλουν οποιαδήποτε δήλωση στο τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ

• να υποβάλουν οποιαδήποτε φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά

•να τύχουν απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας

•να λάβουν πιστοποιητικό για υποβολή δηλώσεων κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών

•να λάβουν πιστοποιητικό για μεταβίβαση ακινήτων

• να λάβουν φορολογική ενημερότητα

• να εισπράξουν ποσά από την εξόφληση τίτλων πληρωμής (Χρηματικά Γραμμάτια, Γραμμάτια τρίτων, Χρηματικά εντάλματα)

•να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο τομέα (συμμετοχή σε διαγωνισμό για προμήθεια υλικών ή ανάθεση έργων του Δημοσίου).

Αντίθετα, ακόμα και με ανενεργό ΑΦΜ, θα βεβαιώνονται κανονικά και θα εισπράττονται τυχόν οφειλές, θα επιβάλλονται πρόστιμα ενώ θα μπορούν να κατατεθούν δηλώσεις μόνον χειρόγραφα στις ΔΟΥ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα