Καλοί οι σπόροι, καλό και το χωράφι!

Η τακτική που θέλει την ΑΕΚ να επιλέγει παίκτες αξίας οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν μία σχετική πτώση στην καριέρα τους, φαίνεται να λειτουργεί και φέτος. Το τρία στα τρία που δείχνει να έχει κατορθώσει η ΠΑΕ με τις επιλογές των Τσιγκρίνσκι, Πατίτο και Αλμέιδα είναι άξιο θαυμασμού, αν έρθει να προστεθεί και στις περσινές επιλογές των Ντιντάκ Βίλα και Βάργκας, αλλά και στην προπέρσινη του Μπαρμπόσα.

Το δείγμα γραφής είναι μικρό, αλλά ικανό προκειμένου να βγουν κάποια πρώτα συμπεράσματα. Είναι ξεκάθαρο ότι οι μετεγγραφές πιάνουν στην ΑΕΚ όχι μόνο επειδή είναι καλές και ψαγμένες, αλλά επειδή το υγιές περιβάλλον της Ένωσης γεμίζει με κίνητρο και καλή ψυχολογία τους παίκτες. Άλλωστε, δεν είναι μόνο οι ποδοσφαιριστές που είχαν πτώση στην καριέρα τους και έρχονται να αναγεννηθούν στα Σπάτα, αλλά και εκείνοι που ήταν σε διαρκή άνοδο (Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος, Ανέστης) και συνεχίζουν να προοδεύουν με το δικέφαλο στο στήθος. Αλλά ας δούμε τις ιστορίες εκείνων που βρίσκονταν σε πτώση και αναγεννήθηκαν στην ΑΕΚ!

Έλντερ Μπαρμπόσα: Ήρθε τσάμπα και πουλήθηκε μισό εκατομμύριο!

Ο Μπαρμπόσα έγινε επαγγελματίας το 2006, αλλά έπρεπε να περάσουν δέκα χρόνια για να βρεθεί ομάδα να τον αγοράσει. Μέχρι τότε άλλαζε συλλόγους  μόνο ως ελεύθερος. Η ΑΕΚ τον πήρε τσάμπα τον Ιούλιο του 2014 όταν οι ποδοσφαιρικές μετοχές του ήταν πεσμένες. Μετά από δύο χρόνια που έκανε «παπάδες» στην Μπράγκα, έπεσε δε δυσμένεια για τη χαζή του αποβολή κόντρα στην Μπεσικτάς (έκανε θέατρο) σε ένα κρισιμότατο ευρωπαϊκό ματς. Πήγε δανεικός στην Αλμερία όπου δεν έπιασε. Κι όμως, η διοίκηση της ελληνικής ομάδας τον έπεισε ότι στην ΑΕΚ θα αναγεννηθεί, αρκεί να κάνει ένα χρόνο υπομονή στη Football League. Το τμήμα σκάουτινγκ της Ένωσης ήξερε το ταλέντο του και επιβεβαιώθηκε. Ο Πορτογάλος έβγαλε την περσινή χρονιά με εννέα γκολ (μερικά από τα πιο ωραία του πρωταθλήματος) και πέντε ασίστ.

Ρόναλντ Βάργκας: Τελευταίος στην Τουρκία, Κυπελλούχος στην Ελλάδα

Τζακ-ποτ και με τον Ρόναλντ Βάργκας έκανε η ΑΕΚ. Ο ξεχασμένος μέσος από τη Βενεζουέλα, που χάζευε κόσμο στο Βέλγιο πριν από τον τραυματισμό του, είδε κι έπαθε για να επανέλθει σε υψηλό επίπεδο και αποφάσισε να συνάψει μονοετές συμβόλαιο με μία μέτρια τουρκική ομάδα – την Μπαλίκεσισπορ – μόνο και μόνο για να πάρει παιχνίδια. Οι άνθρωποι της ΑΕΚ τον παρακολούθησαν, είδαν ότι ξεπέρασε τον τραυματισμό του και τον απέκτησαν, σχεδόν από τα αζήτητα. Αποτέλεσμα: Ο Βάργκας γούσταρε τρελά στην ΑΕΚ και το απέδειξε με την καταπληκτική του χρονιά με 11 γκολ και 8 ασίστ, κάνοντας ευτυχισμένο τον κόσμο. Με δικά του γκολ η Ένωση νίκησε ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, με δικές του ασίστ πήρε η ΑΕΚ το Κύπελλο. Μιλάμε για απόσβεση ολκής!

Ντιντάκ Βίλα: Δεν έκανε στη Μίλαν; Κακό του κεφαλιού τους…

Ο Ντιντάκ έφτασε να κοστολογείται 5.000.000 ευρώ. Η Μίλαν τον έκανε δικό της, αλλά δεν βρήκε θέση στην ομάδα κι έτσι άρχισε να περιοδεύει ως δανεικός σε ισπανικές ομάδες. Σούπερ χρονιά στην Εσπανιόλ , αλλά ένας τραυματισμός του στέρησε τη δυνατότητα να παίξει κάποια στιγμή στο Μιλάνο και η μεγάλη ιταλική ομάδα δίστασε να του ανανεώσει το συμβόλαιο, καθώς δεν έβλεπε πια στον Καταλανό κάτι ξεχωριστό. Έλα που κάποιος μέσα από την ΑΕΚ είδε ότι μένει ελεύθερο ένα λαβράκι που δέχθηκε να έρθει στην Ελλάδα για να αναγεννηθεί. Ο Ντιντάκ έχει συμβόλαιο μέχρι το 2018 και η Ένωση βρήκε την υγειά της στο αριστερό άκρο της άμυνας.

Τσιγκρίνσκι, Αλμέιδα και Πατίτο οι επόμενοι

Όταν ήρθε ο επτά φορές πρωταθλητής Ουκρανίας Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι στην ΑΕΚ, άπαντες σχολίασαν το… αποτυχημένο του πέρασμα από την Μπαρτσελόνα και το ότι είχε λιγότερες συμμετοχές τα τελευταία χρόνια. Οι «κιτρινόμαυροι», ωστόσο, μελέτησαν όλο του το βιογραφικό και δεν δίστασαν δευτερόλεπτο να τον φέρουν στα Σπάτα. Ομοίως, όταν ήρθε ο Πατίτο κάποιοι σχολίασαν το… αστείο όνομά του και το ότι έπαιξε πέρσι στη Μαλαισία και όχι ότι είχε αγωνιστεί με επιτυχία στην Ιντερνασιονάλ και στη Σάντος, με περισσότερες από 160 συμμετοχές μέχρι τα 24 του σε δύο μεγάλες ομάδες της Λατινικής Αμερικής!

Για τον δε Αλμέιδα, ορισμένοι έλεγαν πως δεν ντριμπλάρει και πως τα δύο τελευταία χρόνια ήταν τουρίστας, ωστόσο ήρθε ο ίδιος να εξηγήσει σε συνέντευξή του τι πήγε στραβά στη Ρωσία και στη Γερμανία, ενώ η παρουσία του κόντρα στην Ξάνθη βούλωσε στόματα.

Είναι ξεκάθαρο πως το περιβάλλον της Ένωσης εμπνέει! Δεν είναι τυχαίο πως κόντρα στην Ξάνθη οι τρεις κορυφαίοι ήταν οι τρεις που αμφισβητήθηκαν  περισσότερο. Θα υπάρχουν πάντα και οι εξαιρέσεις (Μπαρόχα, Κρισάντους), αλλά αυτό έλειπε να είναι πάντα όλες οι επιλογές πετυχημένες. Το ποσοστό επιτυχίας της ΑΕΚ, όμως, στις 5-6 τελευταίες μετεγγραφικές περιόδους είναι εξαιρετικό και μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο αν Λέσκοτ, Χριστοδουλόπουλος, Μπακασέτας και Ντίας αρχίσουν κι αυτοί να κρίνονται…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα