“Καλπάζει” η γερμανική οικονομία – Δημοσιονομικό πλεόνασμα ρεκόρ για το 2016

Kαλπάζει η γερμανική οικονομία που είναι πιο ισχυρή από ποτέ, τη στιγμή που σφίγγει τα λουριά στην Ελλάδα για περαιτέρω λιτότητα.

Ειδικότερα, ο ρυθμός ανάπτυξης παρουσίασε επιτάχυνση στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, χάρη στο υψηλό πλεόνασμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.Συγκεκριμένα, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% και κατά 1,7% σε ετήσιο επίπεδο, στα 23,7 δισεκ-  , το υψηλότερο επίπεδο από την επανένωση της χώρας το 1990, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής της χώρας.

Η πορεία της οικονομίας, για το σύνολο του προηγούμενου έτους, αποδείχθηκε αρκετά ευοίωνη παρά το κύμα αβεβαιότητας, λόγω του Brexit και των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης για το 2016 ήταν ο υψηλότερος εδώ και μισή δεκαετία και το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι αναμένει οι δαπάνες από τα νοικοκυριά και τους κρατικούς φορείς να αποτελέσουν βασικό παράγοντα για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος – παγιώνοντας τη μετατόπιση από την εξαγωγική δραστηριότητα που παραδοσιακά ήταν η κινητήριος δύναμη για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Εκτός από το να στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη, η άφιξη πάνω από ένα εκατομμύριο προσφύγων στη Γερμανία πέρυσι δημιούργησε πόλωση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα