Καμία αλλαγή στον σχεδιασμό

Οι ανακοινώσεις για τις νέες θέσεις εργασίας, η εντολή Σαμαρά για τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ και η παράταση κατά ένα μήνα της πληρωμής της πρώτης δόσης, όπως επίσης και η απαλλαγή από το ΦΠΑ για εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ λογικό να δίνουν εκλογική οσμή στο πολιτικό πεδίο εν μέσω Αυγούστου.

Εάν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και τις εξαγγελίες που ετοιμάζει για την ΔΕΘ ο Αντώνης Σαμαράς, τότε είναι λογικό οι σεναριογράφοι να άδραξαν την ευκαιρία.

Αυτό εξάλλου φάνηκε και στη Βουλή, όπου ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού, απέρριψε όλα τα σενάρια που οδηγούν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Κι όπως έχει τονιστεί κατά κόρον από τον ίδιο τον Σαμαρά ο σχεδιασμός είναι να ξεπεραστεί ο σκόπελος της προεδρικής εκλογής και να ολοκληρωθεί η τετραετής θητεία της κυβέρνησης για πρώτη φορά από την περίοδο 2000-2004.

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα συνταγματικά περιθώρια, θα εκκινήσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του επόμενου έτους και θα γίνουν κανονικά και οι τρεις ψηφοφορίες.

Η αναφορά του Δ. Σταμάτη μόνο τυχαία δεν ήταν καθώς αυτή είναι η κεντρική γραμμή που εκπορεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου. Υπάρχουν δυο σενάρια: ή τα σπάει η κυβέρνηση με την τρόικα και πάει σε εκλογές ή υπάρχει ένα πεδίο συνεννόησης και προσπαθεί να κερδίσει και άλλο χρόνο, ευελπιστώντας ότι θα αλλάξει η κατάσταση. Ειδικά μετά την επίσκεψη Γιούνκερ, όπου φαίνεται πως υπάρχει πεδίο επικοινωνίας με την τρόικα. Και μόνο η συνάντηση στο Παρίσι είναι ενδεικτική της αποδραματοποίησης των επισκέψεων της τρόικας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη θέτουν τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές και εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία της. Ως εκ τούτου, ο  Πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συγκεντρώσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

 Δεν άλλαξε ο σχεδιασμός

Με βάση το σχεδιασμό του, πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης είναι να καλυφθούν οι δεσμεύσεις έναντι της τρόικας για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ήταν ένα ακόμα εμπόδιο που πέρασε ο δικομματικός συνασπισμός.

Παράλληλα έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να δουλέψουν χωρίς διακοπές μέσα στο καλοκαίρι έτσι ώστε να τελειώσουν με τα προαπαιτούμενα και να προχωρήσει η κυβέρνηση χωρίς βαρίδια τον Νοέμβριο στη διαπραγμάτευση για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο Πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι η αίσια διαπραγμάτευση για το χρέος θα δημιουργήσει τέτοια δυναμική που θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης ακόμη και για όσους βουλευτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

 

Μ.Κ.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα