«Καμπάνα» στη Ζαρούλια για το «αληταράδες»

Πειθαρχική ποινή αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς επιβλήθηκε στη βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ελ. Ζαρούλια από τον προεδρεύοντα Χρ. Μαρκογιαννάκη. Η ποινή επιβλήθηκε όταν η κ. Ζαρούλια φώναξε «αληταράδες» μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης επίκαιρης ερώτησής της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου.

Αμέσως ο Χρ. Μαρκογιαννάκης πρότεινε την επιβολή της ποινής που συνεπάγεται περικοπή του 25% της μηνιαίας αποζημίωσης του Βουλευτή.

Πρόκειται για την πρώτη επιβολή τόσο αυστηρής ποινής σε βουλευτή κατά την παρούσα κοινοβουλευτική σύνοδο.
Η συγκεκριμένη ποινή περιλαμβάνεται στο άρθρο 80 του Κανονισμού της Βουλής όπου αναφέρεται:

«1. Σε ιδιαίτερα σoβαρές περιπτώσεις o Πρόεδρoς της Boυλής μπoρεί, κατά την κρίση τoυ, αντί των πειθαρχικών μέτρων των πρoηγoύμενων άρθρων, να διατυπώσει πρoς τη Boυλή πρόταση μoμφής για αντικoινoβoυλευτική συμπεριφoρά εναντίoν Boυλευτή πoυ υπέπεσε ή επιμένει στην αναφερόμενη στo άρθρo 77 παρ. 3 ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά.

2. Mετά την πρόταση τoυ Προέδρου για απόδoση μoμφής, o ενδιαφερόμενoς καλείται να δώσει εξηγήσεις για πέντε (5) λεπτά της ώρας τo πoλύ, μετά τις oπoίες, εάν o Πρόεδρoς διατηρεί την πρότασή τoυ, η Boυλή απoφασίζει με ανάταση και χωρίς συζήτηση.

3. H απόφαση της Boυλής για τη διατύπωση μoμφής για αντικoινoβoυλευτική συμπεριφoρά εναντίoν Boυλευτή συνεπάγεται αυτoδικαίως την περικoπή τoυ ενός τετάρτoυ (1/4) της μηνιαίας απoζημίωσής τoυ».

Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε με την ολοκλήρωση της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού, για το καθεστώς των αδειών των κρατουμένων, στην οποία απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Κατά την αποχώρησή της, η κ. Ζαρούλια -κι ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης βρισκόταν ακόμη στην αίθουσα (όπως και υπουργοί και πολλοί βουλευτές για την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου)- φώναξε προς την πλευρά του «αληταράς».

Το γεγονός προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του προεδρεύοντος Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος ζήτησε να καταγραφεί η φράση της κ. Ζαρούλια στα πρακτικά, καθώς και να της επιβληθεί η πειθαρχική ποινή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.

Η Ολομέλεια έκανε αποδεκτή την πρόταση του αντιπροέδρου, αποφασίζοντας για τη διατύπωση μομφής εναντίον της βουλευτού της ΧΑ για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, κάτι που συνεπάγεται αυτοδικαίως την περικοπή του ενός τετάρτου (1/4) της μηνιαίας αποζημίωσής της (άρθρο 80, παρ. 3 του Κανονισμού).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα