Καμπάνια κατά του ρατσισμού από τον Νεϊμάρ

Έχει κατηγορηθεί για πολλά. Κάτι το extreme παρουσιαστικό του, κάτι οι έντονες αντιδράσεις του στο γήπεδο, κάτι ο γενικά εκρηκτικός χαρακτήρας του, τον κατέταξαν ανάμεσα στα… κακά παιδιά του ποδοσφαίρου.

Ο Νεϊμάρ, περί ου ο λόγος, όμως, διαθέτει και ένα άλλο πρόσωπο, το οποίο αναδεικνύεται μέσα από την πρωτοβουλία του να ξεκινήσει καμπάνια κατά του ρατσισμού. Ο Βραζιλιάνος άσος της Μπαρτσελόνα, με αφορμή τη ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε ο συμπαίκτης του Ντάνι Άλβες, έβγαλε ένα μήνυμα στον λογαριασμό του, σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο κάθεται αγκαλιά με ένα κατάξανθο παιδάκι, ο ίδιος τρώει μπανάνα και το πιτσιρίκι κρατάει μία τεράστια μπανάνα – παιχνίδι.

Ο Νεϊμάρ δήλωσε αηδιασμένος από τη συμπεριφορά μερίδας οπαδών της Βιγιαρεάλ απέναντι στον συμπαίκτη του, τόσο, που αποφάσισε να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα και να διαμαρτυρηθεί με τον τρόπο που μπορεί. Το μήνυμα που έγραψε στο instagram αναφέρει: «Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι μαϊμούδες, λέμε όχι στον ρατσισμό. Είναι ντροπιαστικό να συμβαίνουν αυτά το 2014. Έφτασε η ώρα να ενώσουν οι άνθρωποι τις φωνές τους. Ο δικός μου τρόπος είναι να καλέσω τους φίλους μου και να ενωθούν στο πλευρό του Ντάνι Άλβες. Σκέψου και πάρε μία εικόνα με τον εαυτό σου να τρώει μπανάνα. Έτσι θα χρησιμοποιήσουμε το μέσο τους, για να το μετατρέψουμε σε δικό μας πλεονέκτημα».

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, τα κρούσματα ρατσισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν αρχίσει να πληθαίνουν και να εκφράζονται πολύ πιο… φυσιολογικά, απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Ο κίνδυνος για μία κοινωνία, που θα φτάσει στο σημείο να θεωρεί… συνηθισμένα, ή αδιάφορα, ή ακόμη και αποδεκτά, αναλόγου τύπου φαινόμενα, είναι τεράστιος. Αλίμονο αν δεν αντιδράσουμε. Ανεξάρτητα με τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός, το δικαίωμα στην ισότητα είναι αναφαίρετο και ουδείς νομιμοποιείται να το καταργεί αυτοβούλως, κρίνοντας από το χρώμα του δέρματος, ή την εθνική προέλευση. Ακόμη και ως εκδήλωση ανοησίας, ο ρατσισμός είναι επικίνδυνος, καθώς η επανάληψη των κρουσμάτων, οδηγεί στην αποδοχή, έστω και υπό τη μορφή της απάθειας, ή της αδιαφορίας. Ότι συμβαίνει γύρω μας, ακόμη και αν δεν μας αγγίζει, κάποια στιγμή θα πέσει πάνω μας.

Ο Νεϊμάρ δείχνει το δρόμο. Και είναι προς τιμήν του, όσο και της Μπαρτσελόνα σαν κλαμπ, που προάγουν και διαμορφώνουν το συγκεκριμένο ήθος. Μπορεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο, στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού, να συμβαίνουν διάφορα για να φτάσει στη νίκη η μία ή άλλη ομάδα, όμως υπάρχουν και όρια. Τουλάχιστον ας διδαχθούν οι κοινωνίες από τα λάθη του παρελθόντος, όταν ο ρατσισμός και ο φασισμός οδήγησαν σε πολέμους, φτώχια και δυστυχία. Οι διαχωρισμοί δεν έχουν θέση στη σύγχρονη κοινωνία. Αν θέλουμε να μιλάμε για ιδεώδη και κοινωνία των Εθνών, θα πρέπει να δεχθούμε τους άλλους όπως είναι. Θα πρέπει να δεχθούμε τη διαφορετικότητα και όχι τους αποκλεισμούς και τους διαχωρισμούς σε μαύρους και λευκούς, ψηλούς και κοντούς, όμορφους και άσχημους, φτωχούς και πλούσιους, Έλληνες και Γερμανούς, Νότιους και Βόρειους, έξυπνους και χαζούς ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί ο νοσηρός νους του ανθρώπου. ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα