«Κηρύξατε ή όχι ανεξαρτησία»

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η Ισπανία. Ο Κάρλες Πουτζδεμόν μπορεί να υπέγραψε το βράδυ της Τρίτης, την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Καταλονίας, την οποία όμως «πάγωσε», καλώντας σε διάλογο την Μαδρίτη.

Ο ηγέτης της Καταλονίας μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου, όπου οι αυτονομιστές διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία παρουσίασε τις συνέπειες του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας και εν συνεχεία έβαζε την υπογραφή του στο έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας από την Ισπανία χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό έχει κάποια νομική ισχύ.

Από την πλευρά της η ισπανική κυβέρνηση έκανε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το πρωί της Τετάρτης και έλαβε αποφάσεις.
Ο Μαριάνο Ραχόι δίνει προθεσμία πέντε ημερών στην Καταλονία για να δώσει σαφές απαντήσεις.

Σε διάγγελμά του δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συμφώνησε να θέσει επισήμως το ερώτημα στην καταλανική ηγεσία εάν κήρυξε ανεξαρτησία ή όχι.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός εξήγησε ότι αυτό αποτελεί πρόκριμα για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου στο πλαίσιο του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.

“Συμβολική πράξη”

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας που υπογράφηκε από το σύνολο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας στο περιφερειακό καταλανικό κοινοβούλιο και από τον καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν είναι προς το παρόν μια «συμβολική πράξη».

«Η κήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει από το κοινοβούλιο της Καταλονίας», κάτι που δεν συνέβη, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τζόρντι Τουρούλ. Η υπογραφή ήταν «μια συμβολική πράξη με την οποία υπογράψαμε όλοι τη δέσμευσή μας να κηρύξουμε την ανεξαρτησία».

Τι δήλωσαν Βέμπερ και Πιτέλα

Την ίδια στιγμή, οι Mάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών καλούν τον επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, να προσέλθει σε διάλογο με την ισπανική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Ισπανικού Συντάγματος.

Σε μήνυμα του στο twitter ο Βέμπερ υποστηρίζει ότι μονομερείς κινήσεις μπορούν μόνο χειρότερα να κάνουν τα πράγματα και επισημαίνει ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος για να επιλυθεί η πολιτική κρίση.

Από την πλευρά του ο Τζιάνι Πιτέλα ζητά από την καταλανική κυβέρνηση πριν εξετάσει οποιοδήποτε σενάριο, να κινηθεί εντός του πλαισίου της νομιμότητας, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος χωρίς σεβασμό στους νόμους και στο Σύνταγμα.

Τι προβλέπει το  άρθρο 155 του Συντάγματος για την αναστολή αυτονομίας

Ποιο είναι το αμφιλεγόμενο  άρθρο 155 του Συντάγματος για την αναστολή αυτονομίας με το οποίο απειλεί την Καταλονία ο Μαριάνο Ραχόι.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σκληρό άρθρο, το οποίο αποτελεί το τελευταία μέσο πίεσης που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Ισπανός πρωθυπουργός. Το άρθρο 155 προβλέπει την αναστολή των εξουσιών για τις αυτόνομες περιφέρειες για λόγους εθνικού συμφέροντος.

Στην περίπτωση ενεργοποίησης του άρθρου, θα προκηρυχθούν άμεσα πρόωρες εκλογές στην Καταλονία.

Το άρθρο 155, το οποίο αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτη απέναντι στην αυτονομία των 17 κοινοτήτων, ορίζει την λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα υποχρεώσουν τη Βαρκελώνη, να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους, με τη σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας της Γερουσίας.
Μέχρι σήμερα το άρθρο 155 δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα