Κι άλλες καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ακόμη δύο καταδίκες για τη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Ελλάδα καταδικάστηκε γιατί παραβίασε διατάξεις με τις οποίες απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση αλλά και για καταπάτηση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια.

Η πρώτη καταδίκη έγινε μετά από προσφυγή ενός Τούρκου υπηκόου κουρδικής καταγωγής, ο οποίος διώχθηκε για τις πολιτικές του δραστηριότητες στην Τουρκία και συνελήφθη το 2009, έχοντας στην κατοχή του πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα κράτησης μεταναστών της Θεσσαλονίκης και υπέβαλε αίτηση για χορήγηση του δικαιώματος διεθνούς προστασίας (άσυλο), η οποία απορρίφθηκε το 2010. Ωστόσο, αρχηγός της Αστυνομίας της Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη του τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζε ο Τούρκος υπήκοος εάν επέστρεφε στην Τουρκία, του χορήγησε άδεια προσωρινής παραμονής και τον άφησε ελεύθερο. Στη συνέχεια άσκησε προσφυγή ενώπιον του ΕΔΔΑ υποστηρίζοντας, ότι όλο το διάστημα της κράτησής του, παραβιάστηκαν βασικά ανθρώπινα δικαιώματά του.

Το ΕΔΔΑ δέχθηκε τους ισχυρισμούς του και καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και ασφάλεια, καθώς και για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, με βάση , υποχρεώνοντας τη χώρα να του καταβάλλει χρηματική αποζημίωση ύψους 8.000 ευρώ για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη.

Η δεύτερη καταδίκη ήρθε μετά από προσφυγή ενός Έλληνα ο οποίος συνελήφθη τον Ιούνιο του 2012, κατηγορούμενος για αδικήματα, τα οποία επισύρουν βαριά καταδίκη. Ο ίδιος με το που συνελήφθη δήλωσε ότι ήταν φορέας ηπατίτιδας C και υπέβαλε αίτημα η κράτησή του να μην υπερβεί τους 6 μήνες, καθώς μία τέτοια εξέλιξη ήταν πιθανό να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγείας του, καθώς έπασχε και από σκλήρυνση κατά πλάκας. Η αίτησή του απορρίφθηκε αρχικά, αλλά τον Ιούνιο του 2013 αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.
Ωστόσο, το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα υποχρεώνοντάς την να του καταβάλει 3.000 ευρώ, ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα