Κλείνει το μαγαζί ο Φώτης

Με τις νέες Τάσεις της MRB να επιβεβαιώνουν πως η κακή εικόνα της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές δεν είναι τυχαίο γεγονός, η Αγίου Κωνσταντίνου πλέον είναι καζάνι έτοιμο να εκραγεί.

Την αρχή έκανε το πρωί της Πέμπτης η βουλευτής του κόμματος Κατερίνα Μάρκου η οποία ανακοίνωσε στον Φώτη Κουβέλη την ανεξαρτητοποίησή της. Το χαστούκι ήταν ισχυρό για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ καθώς έρχεται μετά τις ειρωνείες και τους όρους των Β. Βενιζέλου και Ανδ. Λοβέρδου αλλά και την άρνηση του Στ. Θεοδωράκη στην πρόσκληση για την κεντροαριστερά.

Πόσο δε που η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής στο κείμενο της τονίζει πως «προφανώς, όλοι, συνεπώς και η βουλευτής κυρία Μάρκου, έχουν δικαίωμα να επιλέγουν δρόμο και ψηφοφόρους. Σε σχέση, πάντως, με όσα οψίμως η ίδια καταλογίζει στη ΔΗΜΑΡ για “στερεότυπες και βαρετές εμμονές”, είναι γεγονός ότι όντως έχουμε εμμονές με σταθερές αξίες της ανανεωτικής αριστεράς. Θα συνεχίσουμε μάλιστα να τις έχουμε».
Επίσης κάνει λόγο για μια «δυσάρεστη κατάσταση» στη ΔΗΜΑΡ, που «επιβαρυνόταν καθημερινώς σχεδόν από τη λειτουργία ενός παλαιοκομματικού, κλειστού, αυτιστικού μηχανισμού», μιλώντας για επιθέσεις σε βάρος της ίδιας.
Υποστηρίζει, επίσης, ότι μετά την ήττα στις ευρωεκλογές διεξήχθη «διάλογος κωφών», με αποτέλεσμα «η ΔΗΜΑΡ να απομακρυνθεί τελικά από τον αρχικό αξιακό και πολιτικό της προορισμό και την ιδεολογική της ταυτότητα με αποτέλεσμα τουλάχιστον εγώ προσωπικά, να νιώθω ξένη και απομακρυσμένη».

Φαίνεται πως η εξέλιξη αυτή ενόχλησε ακόμα περισσότερο τον πρόεδρο του κόμματος ο οποίος σε μια ακατάλληλη περίοδο επέλεξε να διαγράψει και τον Γρηγόρη Ψαριανό ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί το τελευταίο διάστημα από τις επιλογές της ΔΗΜΑΡ. Η επίσημη δικαιολογία ήταν η άρνησή του να υπογράψει το κείμενο, με το οποίο το κόμμα ζητά δημοψήφισμα για τη «μικρή» ΔΕΗ. Καταλυτικό ρόλο πάντως έπαιξε το φλερτ του βουλευτή με το Ποτάμι.

Η διαγραφή αυτή όμως μόνο καλό δεν έκανε στο κόμμα. Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Φ. Κουβέλη, Ανδρέας Παπαδόπουλος παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, εκφράζοντας την στήριξή του στον κ. Ψαριανό και επικρίνοντας σαφώς την απόφαση Κουβέλη.

Η επιστολή του κ. Παπαδόπουλου έχει ως εξής:

Αγαπητέ Θανάση,

Μόλις πληροφορήθηκα τη διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού, με την “κατηγορία”, μεταξύ άλλων, για “συστηματική διαφοροποίηση και αντίθεσή του προς τις πρωτοβουλίες και επιλογές του κόμματος”.

Η ΔΗΜΑΡ έφτασε στο 1,23% ακριβώς επειδή ακολούθησε μια γραμμή, την οποία εδώ και και λίγες εβδομάδες έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων.

Αναρωτιέμαι τώρα ποια γραμμή ακολουθεί η ΔΗΜΑΡ; Μήπως αυτή που εδώ και ένα χρόνο ο Γρηγόρης και πολλοί άλλοι διεκδικούσαμε;

Θεωρώ αδιανόητο να διαγράφεται ένας βουλευτής, ο οποίος έχει δικαιωθεί στον απόλυτο βαθμό.

Πίστευα ή ήλπιζα ότι η όποια αλλαγή γραμμής, θα συνδυαζόταν και με γενναίο άνοιγμα προς τους ανθρώπους που εδώ και ένα χρόνο έχουν λοιδορηθεί, επειδή έλεγαν αυτά ακριβώς που τώρα προσπαθεί να πει η ΔΗΜΑΡ. Διαπιστώνω ακριβώς το ανάποδο με τη διαγραφή του Ψαριανού.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι η ΔΗΜΑΡ παίρνει διαζύγιο από τους ανθρώπους που την ίδρυσαν, από τους πραγματικούς εκφραστές του ρεύματος της ανανεωτικής αριστεράς.

Ως εκ τούτου, δεν μπορώ να παραμείνω μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Με προσωπική εκτίμηση,
Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος

Και ο Σπύρος Λυκούδης όμως εξέφρασε την ενόχλησή του σχολιάζοντας: «Η απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος το βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό, αποτελεί ιδιαιτέρως δυσάρεστη εξέλιξη στα ζητήματα της ΔΗΜΑΡ και βαραίνει καταφανώς το εσωκομματικό κλίμα».
»Όποιες ενστάσεις κι αν υπάρχουν για τον τρόπο που χειρίστηκε τελευταία την σχέση του με τη ΔΗΜΑΡ, δεν είναι δυνατόν να αγνοείται η μακρά σχέση ζωής του Γρηγόρη με την ιστορία της ανανεωτικής αριστεράς, η ιδρυτική σχέση του με το κόμμα και η επί τετραετία συνεχής συμβολή και παρουσία του στους αγώνες μας».
»Είναι δε εκπληκτικό ότι θεωρείται ως ενοχοποιητικό στοιχείο το γεγονός ότι ο Γρηγόρης Ψαριανός δεν υπέγραψε μία αμφισβητούμενη για την ορθότητά της επιλογή του κόμματος (αυτή για το δημοψήφισμα), λες και δεν ήταν απολύτως δικαίωμά του».
»Φαίνεται ότι μετά την εκλογική συντριβή, η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα έχουν εξαφανιστεί στα ηγετικά κλιμάκια της ΔΗΜΑΡ».

 Kαρφιά και από την Μεταρρυθμιστική Τάση

Κατά του Φώτη Κουβέλη τοποθετείται με ανακοίνωση της και η  Μεταρρυθμιστική Τάση (Λυκούδης) της ΔΗΜΑΡ. Σε αυτή σημειώνει: «Η διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού από την Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ έρχεται να προσθέσει άλλο ένα πρόβλημα στο ήδη αρκετά επιβαρυμένο εσωκομματικό πεδίο. Έχοντας μάλιστα ως αφορμή την άκρως αμφιλεγόμενη επιλογή του κόμματος για δημοψήφισμα σε σχέση με τη «μικρή ΔΕΗ», επιτείνει μια εικόνα αποσύνθεσης, πανικού και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Αν και είναι γνωστή η απόσταση του Γρηγόρη Ψαριανού από τις επιλογές του κόμματος το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι οξύμωρο η διαγραφή αυτή να έρχεται μία μέρα μετά την αργοπορημένη προσχώρηση της ΔΗΜΑΡ στον διάλογο για την Κεντροαριστερά. Κι αυτό γιατί πρόκειται για ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που προκάλεσαν το τελευταίο διάστημα τις έντονες διαφωνίες εκ μέρους τόσο του βουλευτή όσο και άλλων στελεχών, οδήγησαν δε στην απομάκρυνση μεγάλου ποσοστού των ψηφοφόρων του κόμματος. Η διαγραφή του συντρόφου Γρηγόρη Ψαριανού είναι εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, ανοίγει νέο κύκλο εσωστρέφειας και δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις για το κόμμα. Η δε συμβολή του Γρηγόρη στο εγχείρημα ΔΗΜΑΡ ήταν και είναι γνωστή σε όλους και δεν αμαυρώνεται με διοικητικά μέτρα».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Μεταρρυθμιστική Τάση φέρεται να σχεδιάζει την έξοδό της από το κόμμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα