Κοινή συνισταμένη η αξιολόγηση

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΤΟ 2016 Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΚΑΤΑΠΛΗΞΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

 

Με συμμάχους τον Μάριο Ντράγκι και τον Μιχάλη Σάλλα θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας να αλλάξει το κλίμα υπέρ της Ελλάδας, με στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να προχωρήσει η χώρα στην επόμενη φάση και να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

 

«Σε μία εποχή που πολλοί αναρωτιούνται γιατί να επενδύσουν στην Ελλάδα, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις επενδύσεις, τι μήνυμα θα τους στέλνατε;» ρωτήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη στο «Bloomberg».

Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε κάνοντας λόγο για πολύ καλά σημάδια από την ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες και για μεγάλες ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι διαψεύστηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις για ύφεση το 2015. «Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε ότι πολλοί επενδυτές εμπιστεύονται ξανά την Ελλάδα», σημείωσε και τόνισε την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί γρήγορα και επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, κάτι που –όπως είπε– θα είναι το καλύτερο για την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά.

«Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο για την ανάκαμψή της.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού βρίσκονται σε απόλυτη ταύτιση με τις εκτιμήσεις του Μιχάλη Σάλλα, προέδρου της τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα σημείωσε πως το 2016 θα κλείσει με θετικό πρόσημο ανάπτυξης διαψεύδοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις των ξένων αναλυτών για την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σάλλας υπογράμμισε ότι «εφόσον υπάρξει σύντομα ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η κυβέρνηση προχωρήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και στον νέο αναπτυξιακό νόμο, η οικονομία θα αντιδράσει θετικά, επιστρέφοντας σε αναπτυξιακή τροχιά κατά το β΄ εξάμηνο του έτους».

«Θα έχουμε δηλαδή για το 2016 θετικό πρόσημο ανάπτυξης», πρόσθεσε και σημείωσε ότι οι βασικοί άξονες της οικονομικής ανάκαμψης θα είναι οι ακόμα υψηλότερες επιδόσεις στον τουρισμό, η επιτάχυνση των έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η βελτίωση της ρευστότητας και η τόνωση των επενδύσεων σε έργα υποδομών.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών, έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας ενός αρνητικού υφεσιακού περιβάλλοντος.

 

Κοινή συνισταμένη η αξιολόγηση

Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων των δύο παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την οποία οι δανειστές προσπαθούν να αποφύγουν πιέζοντας ταυτόχρονα για ακόμα πιο σκληρά εισπρακτικά μέτρα. Και αυτό ενώ είναι σαφές πως κάθε καθυστέρηση αποβαίνει εις βάρος της χώρας, καθώς μοιάζει με κινούμενη άμμο αποτρέποντας επενδύσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε έναν ακόμα σύμμαχο, ο οποίος εξετάζοντας τους αριθμούς τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Στη συνάντηση που είχε με τον Μάριο Ντράγκι στο Νταβός διαπιστώθηκε η απόλυτη ταύτιση στην εκτίμηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ντράγκι συζήτησαν την πορεία του ελληνικού προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων.

Νωρίτερα, ο διοικητής της ΕΚΤ, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας, εκτίμησε πως η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Όπως τόνισε, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών επικεντρώνονται στα θέματα των δημοσιονομικών στόχων 2018-2019, στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, και στη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και τα «κόκκινα δάνεια».

«Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία και η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα», ανέφερε και σημείωσε πως η «ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική προσαρμογή».

Ο επικεφαλής τής ΕΚΤ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό. Όπως διαμήνυσε, η προσφυγική κρίση «αλλάζει την Ευρώπη, αν και είναι πρώιμο να πούμε προς ποια κατεύθυνση», ενώ επανέλαβε την ανάγκη η Ε.Ε. να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία.

Οι δηλώσεις Ντράγκι ήρθαν να πλαισιωθούν από άλλες του Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αποκάλυψε πως η συζήτηση του χρέους έχει ξεκινήσει στα κέντρα αποφάσεων κάτι που συνεπάγεται πως παρά τις δημόσιες δηλώσεις η αξιολόγηση έχει ήδη δρομολογηθεί. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε: «Μία (επιλογή) είναι ότι απλά θα δώσουμε μία αμοιβαία υπόσχεση. Αυτοί θα υποσχεθούν στους Ευρωπαίους εταίρους τους ότι θα διατηρήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα, με άλλα λόγια να έχουν έναν καλό προϋπολογισμό. Και εμείς θα υποσχεθούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε αυτά τα υψηλά επίπεδα (σ.σ.: στην εξυπηρέτηση του χρέους) στο μέλλον», προσθέτοντας: «Αυτή θα ήταν πραγματικά μία εύλογη λύση, επειδή το πρώτο υψηλό επίπεδο θα είναι σε 10 ή 15 χρόνια και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί το μέγεθός του».

Εναλλακτικά, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να προσπαθήσει να υπολογίσει τώρα τα μέτρα που θα απαιτούνταν και να λάβει άμεσα δράση για να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα των πληρωμών (για την εξυπηρέτηση του χρέους), είπε ο Ντάισελμπλουμ. Σημείωσε, επίσης, ότι το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα