Κομβική η ΔΕΘ για τον Κυριάκο

Η κοινοβουλευτική επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο, όπως επίσης και η ραγδαία αυξανόμενη δυσαρέσκεια του κόσμου, έχουν ενισχύσει την αισιοδοξία στην αξιωματική αντιπολίτευση. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως ο Σεπτέμβριος είναι πολύ πιθανό να φέρει ραγδαίες εξελίξεις και ίσως εκλογές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως λένε στη Ν.Δ., «σε πολλά θέματα κυριαρχεί ο ερασιτεχνισμός της κυβέρνησης» και ως εκ τούτου εδραιώνεται η αντίληψη περί ανικανότητας που επιδιώκουν οι «γαλάζιοι» να χρεώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στα κυβερνητικά στελέχη με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα.
Το τελευταίο διάστημα η Ν.Δ. δεν ζορίστηκε ιδιαίτερα για να αντιπολιτευτεί, καθώς πολλά ήταν τα θέματα (εκλογικός νόμος, τηλεοπτικές άδειες, δικαιοσύνη, δημόσια τάξη και ασφάλεια, ανομία, ΕΝΦΙΑ, ΕΚΑΣ κ.ά.) που της έδωσαν την ευκαιρία να σηκώσει τους τόνους και να ξεπεράσει τους εσωτερικούς κλυδωνισμούς, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι «καραμανλικοί» διαρκώς γκρινιάζουν.
Η ένταση των αντιπαραθέσεων με την κυβέρνηση σε όλα αυτά τα ανοικτά μέτωπα απέδειξε, όπως υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη, ότι η Ν.Δ. έχει τρόπο να σταθεί με αξιοπιστία στη σύγκρουση και σύγκριση με την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. εντός και εκτός Βουλής και να κερδίσει το στοίχημα, ενώ παράλληλα τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός είναι πλήρως απομονωμένος και ως εκ τούτου δεν έχει και συμμάχους στη Βουλή.

Προγραμματικές…
Ο κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος να ανοίξει έναν νέο κύκλο επαφών με όλους τους κοινωνικούς φορείς, από εμπόρους και εφοπλιστές έως βιοτέχνες και εργατοϋπαλλήλους, σε μια προσπάθεια να ακούσει από πρώτο χέρι τις απόψεις εκείνων που εκφράζουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες. Σε καθεμιά από αυτές τις συναντήσεις ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα ακούει, αλλά και θα προτείνει μια δική του ιδέα προς συζήτηση με τους εκπροσώπους των οργανώσεων.
Η επεξεργασία του προγράμματος προχωρά με γοργούς ρυθμούς υπό την επίβλεψη του αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη, ενώ ήδη πολλά σχέδια ολοκληρώνονται ενόψει και της παρουσίασης του κυβερνητικού σχεδίου στη ΔΕΘ, το τριήμερο 16-18 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να έχει αλλάξει και άλλο το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και να ενισχύσει το μήνυμα της Ν.Δ. στην κοινωνία, πριν από τη δική του παρουσία στη Δ.Ε.Θ. τον Σεπτέμβριο, όπου θα κάνει πρόβα «προγραμματικών δηλώσεων» στο μεγαλύτερο μέρος των τομέων πολιτικής.
Η ΔΕΘ θεωρείται κομβικό σημείο, διότι, όπως λένε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πίεση στην κυβέρνηση θα είναι πολύ μεγάλη από την κοινωνία, λόγω και της αυξημένης φορολογίας, της μείωσης των συντάξεων και άλλων παραγόντων, και παράλληλα εκτιμούν ότι η Ν.Δ. πρέπει να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό, αξιόπιστο και ρεαλιστικό πρόγραμμα για να πειστούν οι πολίτες για το σχέδιό της.

Περισσότερα προβλήματα
Στο μεταξύ όλο και περισσότερο ενισχύεται η άποψη των στελεχών της Ν.Δ. ότι ο Αλ. Τσίπρας, λόγω της ισχνής πλειοψηφίας των 153 βουλευτών, θα αντιμετωπίζει συνεχώς προβλήματα στο επόμενο διάστημα, γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε κάποιο ατύχημα. Ήδη οι διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά θεμάτων της καθημερινότητας, με κορυφαίο αυτό της ασφάλειας, έχουν φέρει στο προσκήνιο τον ακήρυχτο πόλεμο που υπάρχει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, χωρίς καν να έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά.
Χαρακτηριστικά επισημαίνουν συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. πως «οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ δεν έφυγαν ποτέ. Ο πρωθυπουργός είναι απών», αναφερόμενος στις απόψεις των κυβερνητικών στελεχών που καλύπτουν με δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες τις ενέργειες των αντιεξουσιαστών. Ως παράδειγμα έφεραν την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, τον βουλευτή Γιώργο Κυρίτση, την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, αλλά και τη βουλευτή Β΄ Αθηνών Ελένη Αυλωνίτου.
Το σφυροκόπημα της Ν.Δ. για τα ζητήματα καθημερινότητας αναμένεται να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση παρά το γεγονός ότι μπήκαμε στον Αύγουστο, καθώς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι είναι ένα πεδίο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία παρουσία και οι ίδιοι μπορούν να κερδίσουν πόντους δείχνοντας ότι είναι δίπλα στην κοινωνία και στους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρέθηκε την Τετάρτη δίπλα στους πολίτες της Εύβοιας που δοκιμάστηκαν από την πρόσφατη πυρκαγιά, σε αντίθεση, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που ήταν απόντες από τη μεγάλη καταστροφή.
Στο στόχαστρο της Ν.Δ. βρίσκονται και οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην οικονομία, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να ζητά με ερώτησή του προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να κατατεθεί άμεσα το συμπληρωματικό Μνημόνιο που συμφώνησε και υπέγραψε η κυβέρνηση, βάσει του οποίου ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, που ψήφισε και εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αισιοδοξία για το μέλλον
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε κάθε σύσκεψη υπενθυμίζει στα στελέχη και στους βουλευτές ότι δεν πρέπει να μένουν στις εντυπώσεις της στιγμής και να δουν με αισιοδοξία το μέλλον. Οι αναφορές του σε νίκη της Ν.Δ. υπηρετούν την ανάγκη να επανέλθει η αυτοπεποίθηση στο κόμμα. Ταυτοχρόνως ο ίδιος θεωρεί ότι η αλαζονική συμπεριφορά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και όσα σχετικώς αποδίδονται στον πρωθυπουργό τελικώς ευνοούν την αξιωματική αντιπολίτευση.
Οι εκτιμήσεις περί ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων το φθινόπωρο και αιφνιδιαστικής προσφυγής στις κάλπες, πέραν της αυτονόητης συμβολής στη συσπείρωση της Ν.Δ. και στην ανασύνταξη των δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού, στηρίζονται σε ειλικρινείς παραδοχές υψηλόβαθμων στελεχών τις οποίες υιοθετεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι αναφορές του προέδρου της Ν.Δ. σε αυτό το ενδεχόμενο, τουλάχιστον, πέραν της όποιας σκοπιμότητας, αναδεικνύουν και τι γίνεται στο εσωτερικό του κόμματος, το οποίο προσπαθεί να ανασυνταχθεί, ενώ ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα με την επεξεργασία του κυβερνητικού προγράμματος, ετοιμάζει και αλλαγές στο οργανόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα