ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: “Λάθος να ασχολούμαστε με το όνομα και να περνάμε τα άλλα σε δεύτερη μοίρα”

Το ΚΚΕ, από το 1992, επέμενε ότι το βάρος στο ζήτημα της πΓΔΜ δεν πρέπει να δοθεί στην ονοματολογία, αλλά σε ουσιαστικά ζητήματα που είναι η πηγή του αλυτρωτισμού και όλων των διεκδικήσεων και αυτά είναι το σύνταγμα της πΓΔΜ που έπρεπε να αλλάξει και όλα τα ζητήματα που οδηγούν σε αλλαγές συνόρων, ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν εισακούστηκε, το βάρος δόθηκε στην ονοματολογία, “με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε τέτοια αδιέξοδα τα οποία συνεχίζονται γιατί και η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα. Το αποτέλεσμα το είδαμε: να βρίσκονται από πάνω διεθνώς οι Σκοπιανοί με την ονομασία τους, το Σύνταγμά τους να υπάρχει έτσι όπως ήταν και πριν και η ιστορία να επαναλαμβάνεται πλέον ως φάρσα”.

Είπε επίσης ότι βάσει της ενημέρωσης που είχε από τον πρωθυπουργό, “η γραμμή που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θετική κατεύθυνση”.

“Πραγματική λύση σημαίνει: πρώτον, εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού, των διεκδικήσεων, εξασφάλιση απαραβίαστου συνόρων που σημαίνει αλλαγές τώρα στο Σύνταγμα ως προϋπόθεση και αυτό πρέπει να προηγηθεί και να μην μείνει ως γενική ευχή ότι στο απώτερο μέλλον θα γίνουν και κάποιες αλλαγές στο Σύνταγμα” τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

“Δεύτερον, εγγύηση είναι η μη ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ” ανέφερε, στη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι η ένταξη θα είναι παράγοντας ανασφάλειας, περαιτέρω αποσταθεροποίησης και πολεμικών εμπλοκών και πρόσθεσε ότι “τρίτον, εγγύηση είναι ότι η όποια σύνθετη ονομασία erga omnes πρέπει να ορίζεται με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό, δηλαδή πρέπει να ξεκαθαρίζεται ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει ‘μακεδονικό έθνος’, ‘μακεδονική γλώσσα’, ‘μακεδονικός λαός’. Είναι ανιστόρητα όλα αυτά, αυτά είναι η βάση του αλυτρωτισμού, αυτά εγείρουν και ζητήματα μειονότητας, άρα και διεκδικήσεων και δήθεν υπεράσπισης δικαιωμάτων”.

Είπε ότι το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί με βάση την τελική κατάληξη της διαπραγμάτευσης, “αν υπάρξει κατάληξη”, αλλά “με βάση την ενημέρωση από τον κ. πρωθυπουργό είμαστε αρνητικοί. Αυτό του το είπα. Του είπα ‘ψηφίζουμε όχι’ αν έλθει το πακέτο που περιέχει τα πράγματα που μας είπε”.

Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός του είπε ότι θα ασκήσει πίεση για να αλλάξει το Σύνταγμά της η πΓΔΜ, απάντησε “είναι αρνητικά ήδη τα Σκόπια και τέτοιο ζήτημα δεν θέτει ούτε ο κ. Νίμιτς”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα