Κυβέρνηση από όλες τις… φυλές!

Η ώρα του ανασχηματισμού έφτασε. Από σήμερα έως την επόμενη Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει όλοι οι κορυφαίοι συνομιλητές του πρωθυπουργού τα τελευταία 24ωρα.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο πρωθυπουργός πέραν του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, συζήτησε το θέμα του ανασχηματισμού, τόσο με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, όσο και με τον Κώστα Καραμανλή το βράδυ της Πέμπτης, όπου παρακάθισαν σε δείπνο που διοργάνωσε στην οικία του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή ο αδελφός του Αχιλλέας και ήταν προς τιμή του πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Τζέιμς Σταυρίδη. Εκεί, όπως ισχυρίζονται αυτόπτες μάρτυρες, Σαμαράς και Καραμανλής συζήτησαν επί όλων των τρεχόντων ζητημάτων, ακόμη και για τον ανασχηματισμό. Μάλιστα, χθες το πρωί διέρρευσε ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα συμπεριληφθούν και αρκετοί «καραμανλικοί», σε μία προσπάθεια να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι η ενότητα της Ν.Δ. είναι δεδομένη.

Όμως από όλες τις τελευταίες συναντήσεις του πρωθυπουργού εξάγεται το συμπέρασμα ότι στη νέα κυβέρνηση θα υπάρχουν πρόσωπα από όλες τις φυλές και τις τάσεις των δύο κομμάτων (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ). Και αυτό, διότι τόσο ο Σαμαράς, όσο και ο Βενιζέλος θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο θα κάμψουν τις εσωτερικές αντιδράσεις και φυσικά οι διαφωνούντες θα απομονωθούν. Με βάση αυτή την πληροφορία, συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να αναλάβουν υπουργικούς θώκους και πρόσωπα που εξακολουθούν να παραμένουν πιστά στον Γιώργο Παπανδρέου κι έχουν απομακρυνθεί από την τρέχουσα επικαιρότητα του Κινήματος το τελευταίο διάστημα.

Επίσης από το δείπνο, όπου είχαν την ευκαιρία να τα πουν Σαμαράς – Καραμανλής, προέκυψε ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν θα είναι κάποιος στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, όπως έχει κατά κόρον γραφτεί για Λαζαρίδη και Παπασταύρου, ούτε και ο ίδιος θα αναλάβει και τα ηνία του υπουργείου. Έτσι, λοιπόν, όλοι αναζητούν το όνομα του νέου «τσάρου», καθώς μετά την απομάκρυνση –μέσω παραιτήσεως– του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη τις βαλίτσες του ετοιμάζει και ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος λογικά εάν δεν συμβεί κάτι απροσδόκητο θα είναι ο νέος διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, αντί του Γιώργου Προβόπουλου, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται.

Αποκλείεται η Ντόρα

Από το υπουργείο Οικονομικών μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί η υπουργοποίηση της Ντόρας Μπακογιάννη. Η ίδια πιέζει με κάθε τρόπο για να επιλεγεί ως η νέα Επίτροπος της χώρας μας, αλλά για την ίδια θέση ερίζουν κι ελπίζουν τόσο η Μαρία Δαμανάκη (η οποία θέλει παράταση της θητείας της), όσο και ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι θα απομακρυνθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά την Ντ. Μπακογιάννη, η ίδια σε συνομιλίες της με δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι δεν της έχει πει κανένας απολύτως τίποτα, ενώ τόνισε πως και η ίδια δεν ενδιαφέρεται.

Από εκεί και πέρα, λίγοι είναι οι σίγουροι ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν χαρτοφυλάκιο. Εκτός των Ευάγγελου Βενιζέλου και Δημήτρη Αβραμόπουλου, στους παραμένοντες είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού, ο Γιάννης Μανιάτης στο ΥΠΕΚΑ (λέγεται ότι ενημερώθηκε ο ίδιος από τον Σαμαρά), αλλά και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Υποδομών και Μεταφορών (λόγω των μεγάλων έργων που θα επανεκκινήσουν). Για τον τελευταίο ακούγεται ότι έχει θέσει βέτο ο Ευ. Βενιζέλος, όμως ο πρωθυπουργός είναι ανυποχώρητος. Μάλιστα γι’ αυτόν τον λόγο κύκλοι τής Ν.Δ. ισχυρίζονται ότι υπάρχουν δηλώσεις ένθεν κακείθεν για τα εσωκομματικά του Κινήματος.

Όλοι οι υπόλοιποι υπουργοί δεν πρέπει να θεωρούν βέβαιη τόσο την παραμονή τους στα υπουργεία τους, ή και ακόμη τη συμμετοχή τους στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Έτσι, όπως έλεγε έμπειρο στέλεχος, πολλά θα συμβούν και από τις λεγόμενες καραμπόλες. Επίσης οι ίδιες πηγές τονίζουν πως θα υπάρχουν δυσαρεστημένοι, διότι ο πρωθυπουργός όπως προείπαμε θέλει να συμπεριλάβει πρόσωπα από όλες τις φυλές και τις τάσεις των δύο κομμάτων. Φυσικά θα πρέπει να αποκλείεται η συμμετοχή προσώπων όπως του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος ζητά να φύγει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση και να υπάρξει προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πίεση από το εξωτερικό

Πάντως για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης εκφράζουν ανησυχίες και οι δανειστές μας. Ήδη υπήρξαν αντιδράσεις για την παραίτηση Θεοχάρη και βέβαια ανησυχούν για τις καθυστερήσεις και τις δυσλειτουργίες που έχουν παρουσιαστεί λόγω της προεκλογικής περιόδου και της φημολογίας για τον ανασχηματισμό. Μάλιστα επισημαίνουν πως η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στις μνημονιακές της υποχρεώσεις. Ο φόβος να… ξανακυλήσει η χώρα είναι υπαρκτός στους κύκλους των πιστωτών και από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την έδρα τού ΔΝΤ έχει γίνει γνωστή, μέσω κεντρικών στελεχών της τρόικας που είχαν επικοινωνία με παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης, η ανησυχία για τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στην προώθηση των συμφωνηθέντων και στην ψήφιση όσων εκκρεμούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «τοποτηρητές» της τρόικας στην Αθήνα, αλλά και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) Χορστ Ράιχενμπαχ, έχουν εντοπίσει μεγάλες καθυστερήσεις και έχουν ενημερώσει σχετικά τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, οι οποίοι προβλέπεται να φθάσουν στην Ελλάδα περί τις 10 Ιουλίου για τις συζητήσεις με την κυβέρνηση, ενώ η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος είναι για τα τέλη Αυγούστου.

Υπό αυτή την έννοια και με βάση τον προγραμματισμό που υπάρχει, δεν μπορεί να καθυστερήσει αρκετά ο ανασχηματισμός, διότι εάν γίνουν αλλαγές στα υπουργεία που συνδέονται με την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, θα πρέπει οι νέοι υπουργοί να ενημερωθούν και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αυτό που ενδιαφέρει πάρα πολύ τους πιστωτές είναι ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών και ήδη είναι ενήμεροι για τη συζήτηση που γίνεται στην Αθήνα για το μέλλον του Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο συνεργάστηκαν άψογα. Δεν είναι κρυφό ότι η γερμανική καγκελαρία τον θεωρεί αξιόπιστο και έντιμο συνομιλητή και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «στάζει μέλι» για τον Έλληνα «τσάρο», τον οποίο και περιμένει στο Βερολίνο την ερχόμενη Τετάρτη, όπως είναι προγραμματισμένο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αξιολογούν ως ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη την ενδεχόμενη απομάκρυνση του Γιάννη Στουρνάρα. Και αυτό, διότι ως τεχνοκράτης δεν είχε στο μυαλό του το πολιτικό κόστος και άρα η συνεννόηση και η υλοποίηση των όσων συμφωνούνταν με την τρόικα ήταν πιο εύκολη.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα