“Κόκκινα ταμεία, αντί για πασχαλινά αυγά”

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «σκουπίζει» αδιακρίτως τα αποθεματικά των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προκειμένου να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου επισημαίνει το Ποτάμι, κάνοντας λόγο για επανάληψη της περσινής χρονιάς.
Σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι «το οικονομικό επιτελείο μπορεί να αδιαφορεί για τα ασθενοφόρα που είναι χωρίς βενζίνη και για τα νοσοκομεία που δεν έχουν γάζες, πλην όμως μαζεύει ό,τι χρηματικό διαθέσιμο βρίσκει για να βγάλει το Πάσχα.
«Η κυβέρνηση είναι γεμάτη ιδέες για κάθε είδους ζήτημα» είχε πει την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος. Η επανάληψη φαίνεται ότι …δεν είναι μητέρα μαθήσεως, καθώς στην προκειμένη περίπτωση η ιδέα ήταν δανεισμένη από την περυσινή «χειρότερη διαπραγμάτευση της χρονιάς 2015», τίτλος που απένειμε το τμήμα Νομικής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Θυμίζουμε πως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου και τον περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση επέβαλε την υποχρεωτική μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδας όσων κεφαλαίων δεν χρειάζονται οι δημόσιοι οργανισμοί για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους. Ίσως η μοναδική διαφορά από πέρυσι τέτοιο καιρό είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης έδωσε με ευκολία τα ταμειακά διαθέσιμα της Βουλής, ενώ η προκάτοχός του κυρία Κωνσταντοπούλου το είχε παζαρέψει.
«Κόκκινα» ταμεία αντί για πασχαλινά αυγά, λοιπόν, και νέα βύθιση της οικονομίας αντί για την ανάσταση που περιμένει ο κ. Τσίπρας να έρθει το Μεγάλο Σάββατο».
Με τους δικαστές

Το Ποτάμι, μετά από τις απροσχημάτιστες κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και τις προσπάθειες χειραγώγησής της και ενόψει της επεξεργασίας μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τη βελτίωση της απονομής της Δικαιοσύνης που χειμάζεται, για την προστασία της ανεξαρτησίας της και την προάσπιση του Κράτους Δικαίου, ξεκινάει σειρά συσκέψεων με τους εκπροσώπους όλων των σημαντικών φορέων της Δικαιοσύνης.
Σε αυτό το πλαίσιο η Πολιτική Υπεύθυνη του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ποταμιού, Γιάννα Παναγοπούλου, συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστών (ΕΣΔΙ) κ. Παναγιώτη Πικραμένο και τους Διευθυντές κατευθύνσεων: Πολιτικής – Ποινικής κ. Αντώνη Τσαλαπόρτα, Εισαγγελικής κα Ειρήνη Αποστόλου και Διοικητικής κ. Ηλία Κοντοζαμάνη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι εκπρόσωποι της Σχολής ανέδειξαν μεταξύ άλλων το ζήτημα της υποχρηματοδότησής της και τα εξ αυτής προβλήματα λειτουργίας της. Παρά τις δυσκολίες όμως αυτές δήλωσαν πίστη και αφοσίωση στην αποστολή της Εθνικής Σχολής Δικαστών, δηλαδή στην πληρότητα της δικαστικής εκπαίδευσης και στη διαμόρφωση συνετών δικαστών. «Ο δικαστής πρέπει να δείχνει ταπεινότητα με τη συμπεριφορά του και μεγαλείο με τις αποφάσεις του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πικραμένος.
Η Γιάννα Παναγοπούλου, διαβεβαίωσε ότι Το Ποτάμι είναι απέναντι σε όποιον θέτει τις συνταγματικές εγγυήσεις για την ανεξαρτησία του δικαστή στην προκρούστεια κλίνη, στέκεται δίπλα στους δικαστικούς λειτουργούς και καλεί όλους του θεσμικούς φορείς και τους πολίτες να κάνουν το ίδιο.
Τόνισε πως, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δρα παρεμβατικά δεν απαλλάσσει τους δικαστικούς λειτουργούς από την ευθύνη τους να αντιστέκονται, ούτε και τους πολίτες από την ευθύνη να διεκδικούν θεσμικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο, διαφάνεια στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και αξιοπιστία στις αποφάσεις της.
Υπενθύμισε ότι η θεσμική θωράκιση της κατάστασης του δικαστή και της δικαστικής εξουσίας στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες διεθνώς και αυτή οφείλει ο δικαστής να τη μετουσιώνει σε προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία.
Η Πολιτική Υπεύθυνη Δικαιοσύνης δήλωσε τέλος, πως «ο θεσμικός έλεγχος ενδυναμώνει τη Δικαιοσύνη και δεν την υποβαθμίζει ούτε την υποβιβάζει. Εξουσία που δεν ελέγχεται δημιουργεί αυταρχικούς μηχανισμούς, εξουσιαστικές, εξωθεσμικές αντιλήψεις και επικίνδυνες νοοτροπίες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα