Και τώρα η σειρά του Τσίπρα

Αύριο Μεγάλη Τετάρτη θα συνεδριάσει η νεοεκλεγείσα Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, για να εκλέξει το νέο γραμματέα της και να ολοκληρωθούν έτσι οι εσωκομματικές διαδικασίες που άνοιξαν από τον Ιανουάριο αμέσως μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η ανάδειξη του νέου Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, θέση για την οποία προαλείφεται ο βουλευτής Ηρακλείου και εξ αυτών που στήριξε σταθερά την υποψηφιότητα Μητσοτάκη, Λευτέρης Αυγενάκης. Μένει να διαπιστωθεί εάν απέναντι στην επίσημη υποψηφιότητα του κ. Αυγενάκη θα υπάρξει και άλλη πρόταση υποψηφίου, κάτι που με βάση τις τελευταίες πληροφορίες δεν συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες. Φυσικά μένει να δούμε εάν στηθούν κάλπες. Υπενθυμίζεται, πάντως, πως τις τελευταίες φορές υπήρξαν διαδικασίες με έναν και μόνον υποψήφιο, με αποτέλεσμα η ανάδειξή του να γίνεται δια βοής, χωρίς δηλαδή να καταγράφονται ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η αυριανή συνεδρίαση σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ανασυγκρότησης που είχε εξαγγείλει, προεκλογικά, ο κ. Μητσοτάκης.
Όντως, σε διάστημα 111 ημερών πέτυχε να αλλάξει οργανωτικά το κόμμα και, πλέον, το βάρος πέφτει στον πολιτικό λόγο. Οι πρώτοι 25 άξονες προγράμματος, που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο, αποτελούν μόνον το ορεκτικό καθώς, παρά τα όποια προβλήματα, η γραμμή που έχει δοθεί στα μέλη και τους τομείς που ασχολούνται με το πρόγραμμα τόσο από τον κ. Μητσοτάκη όσο και από τον Κ. Χατζηδάκη είναι να μην αναμένεται η διαμόρφωση όλου του προγράμματος αλλά να επιταχυνθεί η επεξεργασία όσων σημείων θεωρούνται ώριμα (μετά το Πάσχα αναμένεται και η πρόταση προγράμματος για τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού) ώστε, σταδιακά, να ενισχύεται η προγραμματική φαρέτρα του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προεδρική πτέρυγα εξασφαλίσει ποσοστό που υπερβαίνει το 60%, ειδικά εάν σε αυτούς που εξελέγησαν από τις λίστες Μητσοτάκη, προστεθούν και οι επιλογές της Ντόρας Μπακογιάννη και του, επίσης Μητσοτακικού, Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Γιάννη Οικονόμου.
Η πλευρά Μεϊμαράκη, παρά τη χαλαρή διάθεση των καραμανλικών, εξέλεξε περίπου 20 μέλη στη νέα Πολ. Επιτροπή, ενώ κοντά στους 10 εξέλεξαν Άδωνις Γεωργιάδης και η πλευρά Τζιτζικώστα. Διψήφιο αριθμό έχει διασφαλίσει και η σαμαρική πτέρυγα, ενώ από εκεί και πέρα μία μεγάλη ομάδα στελεχών έχει «περάσει» επιλογές της στη νέα Πολιτική Επιτροπή, όπως ενδεικτικά ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ο Μάκης Βορίδης, ο Νικ. Δένδιας και η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Ο βασικός στόχος
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται, εφεξής, να πολιτευτεί με ένα διττό στόχο. Αφενός να παρουσιάζει τις προτάσεις της Ν.Δ., ενισχύοντας την άποψη ότι το κόμμα είναι έτοιμο να αναλάβει ακόμη και ευθύνες που δεν του αναλογούν, και αφετέρου να διατηρήσει σταθερά υψηλούς τους τόνους απέναντι στον κ. Τσίπρα. Ο χαρακτηρισμός «ριφιφί» που χρησιμοποίησε η Συγγρού για τη νέα αφαίμαξη των ταμείων οργανισμών του Δημοσίου προκειμένου να ενισχυθεί ο κρατικός κορβανάς είναι χαρακτηριστική. Υψηλά στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη θα παραμείνει και το αίτημα για εκλογές, καθώς στο επιτελείο του εκτιμούν ότι αρχίζει πια να απηχεί στην πλειοψηφία των πολιτών.
«Θα ήμασταν ασυγχώρητοι αν δεν κάναμε τα πάντα για να φύγουν» απάντησε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα του Συνεδρίου, σε όσους αμφισβητούν την επιλογή του να ζητήσει εκλογές: «Ακολουθήσαμε πάντα θεσμική και υπεύθυνη συμπεριφορά, γιατί αυτό επιβάλλουν οι αρχές και οι αξίες μας. Το περασμένο καλοκαίρι εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, αναλαμβάνοντας πολιτικό κόστος που δεν μας αναλογούσε. Αλλά ως εδώ! Γιατί απέναντί μας έχουμε τυχοδιώκτες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα