Κόντρα Ζέττας Μακρή-ΣΥΡΙΖΑ για τα ψυχιατρεία

Με την υπόσχεση της αποκατάστασης δυσλειτουργιών σε ψυχιατρικά τμήματα νοσοκομείων και κέντρα ψυχικής υγείας που σημειώνονται λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά με δέσμευση για διατήρηση του αριθμού των σχετικών κλινών και του προσωπικού που τις εξυπηρετεί, τοποθετήθηκε η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, στην επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Στην επερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσαν την κυβέρνηση για απόπειρα «βίαιου διαμελισμού των ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων υπό το πρόσχημα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

«Πριν από λίγους μήνες, η κυβέρνηση επιχείρησε τον ξαφνικό θάνατο των ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων» υποστήριξε ο πρώτος επερωτών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς. Οι εργαζόμενοι κατάφεραν σε εκείνη τη φάση να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη, αλλά το σχέδιο του βίαιου διαμελισμού τους παραμένει στο τραπέζι. Με διαθεσιμότητες, κινητικότητα και απολύσεις, με κλειστές δομές ψυχικής υγείας, χωρίς ανάπτυξη τμημάτων γενικών νοσοκομείων που θα διαθέτουν τμήμα οξέων περιστατικών, τμήμα βραχείας νοσηλείας και μετανοσοκομειακό ξενώνα ως ελάχιστα στοιχεία μιας αξιοπρεπούς λειτουργίας, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε σοβαρό σχέδιο μετασχηματισμού των ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων» σημείωσε ο βουλευτής.

«Στα χέρια κανενός εργαζόμενου, δεν έχουν πάει χαρτιά διαθεσιμότητας στο τομέα της ψυχικής υγείας» απάντησε η Ζέττα Μακρή. «Είναι κάτι που το υπουργείο το είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή και δεν έγινε κατόπιν κινητοποιήσεων των εργαζομένων» συμπλήρωσε.

«Τα μηνύματα δεν είναι καλά» τόνισε ο κος Μαντάς. «Στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, οι κλινικές στα τμήματα γενικών νοσοκομείων που ετοιμάζονται στο Ιπποκράτειο και στον ΄Αγιο Δημήτριο, μάλλον διεκδικούν βραβείο ακαταλληλότητας ενώ την ίδια στιγμή αναστέλλεται η λειτουργία κλινικής στο ΨΝΘ λόγω έλλειψης προσωπικού. Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής βρίσκεται επίσης σε ανάλογη θέση, καθώς λειτουργεί συνεχώς με 130% πληρότητα και με μόνιμα ράντσα, με έναν αριθμό ασθενών όπου περίπου το 50% είναι με ακούσια νοσηλεία και εισαγγελική εντολή, ενώ το άλλο 50% είναι οι επαναεισαγωγές, με δεκάδες εισαγωγές από την επαρχία και με δραματική μείωση του προσωπικού» κατήγγειλε ο κ. Μαντάς.

«Η δυσλειτουργία που υπάρχει σε ορισμένα ψυχιατρικά τμήματα της περιφέρειας, η οποία οφείλεται κυρίως στην έλλειψη προσωπικού, θα αποκατασταθεί» δεσμεύθηκε η Ζέττα Μακρή στην απάντησή της. «Ενδεικτικά, αναφέρω το Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς, των Γιαννιτσών της Πέλλας, των Σερρών, της Ξάνθης, της ΄Αρτας, της Μυτιλήνης. Εξετάζουμε σε συνεργασία με τους Διοικητές, και την ανάπτυξη νέων κλινών, όπου είναι δυνατόν, μέσα στο χρονικό διάστημα που διαθέτουμε μέχρι το 2015».

«Τα ίδια αφορούν και στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και τις άλλου τύπου μονάδες αποκατάστασης. Τον Απρίλιο του 2014 θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακριβώς τι θα γίνει. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα μειωθούν οι δημόσιες ψυχιατρικές κλίνες και συνακόλουθα δεν θα θιγεί και το προσωπικό που τώρα υπηρετεί εκεί» συμπλήρωσε η υφυπουργός Υγείας.

Απαντώντας σε σχετική παρατήρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κ. Μακρή παραδέχθηκε πως η ανεπάρκεια δομών ψυχικής υγείας που να απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους, είναι «πανθομολογούμενη και δυσάρεστη». Σχετικά, το υπουργείο Υγείας αξιολογεί τη δυνατότητα ανάπτυξης σχετικών νέων μονάδων σε όλα τα επίπεδα περίθαλψης, “πάντοτε σε συνάρτηση με τις οικονομικές και τεχνικές δυνατότητες, τους δεδομένους περιορισμούς σε χρηματοδότηση και προσωπικό”.

«Εκείνο που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα το υπουργείο, είναι να φτιάξει έναν αξιόπιστο μηχανισμό ελέγχου της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, είτε στις δημόσιες, είτε στις ιδιωτικές δομές. Η σχετική Υπηρεσία που έχετε στο υπουργείο σας, είναι αποψιλωμένη» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

– «Αποψιλωμένη δεν είναι, αλλά σίγουρα είναι ανεπαρκής» παραδέχθηκε η Ζέττα Μακρή.

– «Το κακό έφτασε στο αποκορύφωμα, από τη στιγμή που δεν μπορέσατε να αντιτάξετε στους τροϊκανούς, τους στραγγαλιστές της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού, μία διαφοροποίηση της πολιτικής στο χώρο της υγείας» σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής.

– «Κι εμείς θα θέλαμε να κάνετε συγκεκριμένες τοποθετήσεις» απάντησε η υφυπουργός Υγείας. «Στις 6 και 7 Οκτωβρίου του 2012, δηλώσατε δημόσια πως θέλετε συνολική ανασυγκρότηση των δημόσιων ψυχιατρικών μονάδων που αναπτύσσονται στα γενικά νοσοκομεία και σταδιακό κλείσιμο όλων των ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων. Στις 30 Νοεμβρίου του 2013 όμως, η πανελλαδική συνδιάσκεψη του τμήματος υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζει τις καταστροφικές πολιτικές του υπουργείου Υγείας αλλά και το βίαιο διαμελισμό των ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων.

«Εάν είστε σταθεροί στην άποψη του 2012, είστε ευπρόσδεκτοι στο υπουργείο να συζητήσουμε και να μας καταθέσετε τις απόψεις σας. Αν επιμένετε όμως στην άποψή σας, ότι πρόκειται για βίαιο διαμελισμό των ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων, τότε λυπούμαι αλλά δεν θα έχουμε καμία συνεργασία» κατέληξε η κ. Μακρή.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα