Επιχείρηση «συσπείρωση»

Κόμμα των… αναποφάσιστων χαρακτηρίζουν στο ΠΑΣΟΚ το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, δείχνοντας πως δεν προβληματίζονται από τις δημοσκοπικές καταγραφές. Την ίδια ώρα όλα είναι έτοιμα για να περάσει το κόμμα στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, εκτιμώντας πως από τη Δευτέρα η συσπείρωση θα αλλάξει τα δεδομένα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Μετά το πρώτο σοκ από τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, στο ΠΑΣΟΚ πέρασαν στη διαδικασία της ανάλυσης. «Δεν εκτιμώ ότι θα πρέπει να μας ανησυχούν. Άλλωστε η εν λόγω εταιρεία ουδέποτε μας έφερε ψηλά. Αν δεις τις μετρήσεις τους παρελθόντος, όλες είναι περίπου εκεί», εξηγεί στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου στην «Α». Επιχειρεί μάλιστα να πάει τη συζήτηση και ένα βήμα παραπάνω: «Αρχικά κάποιοι προέβλεπαν ότι το κόμμα αυτό θα καταγράψει λόγω δυναμικής διψήφια ποσοστά. Διαψεύστηκαν πανηγυρικά». Τους προβληματίζει όμως η παρουσία του κόμματος αυτού; Η απάντηση είναι κατηγορηματική: «Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα από τη συνδιάσκεψη το Σάββατο και την Κυριακή. Όσον αφορά το “Ποτάμι”, είναι ξεκάθαρο, θεωρώ πως απευθύνεται σε μικρές ηλικίες και σε αναποφάσιστους. Αν θέλουμε να το δούμε σε επίπεδο κομμάτων, περισσότερο θα πρέπει να προβληματίζεται η Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι ψηφοφόροι τους δεν αποτελούν και την κομματική τους βάση, αλλά τους πλησίασαν ως διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική κατάσταση».

Στη Χαριλάου Τρικούπη το βάρος πλέον πέφτει στη συσπείρωση του κόμματος. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η επιλογή την Κυριακή να προωθηθούν οι «πράσινες» υποψηφιότητες για την αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, ενώ σήμερα Σάββατο το βάρος πέφτει στις ευρωεκλογές και την «Ελιά»!

«Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη και κυρίως να ολοκληρωθούν οι εκλογικές διαδικασίες, οπότε να τεθεί σε εγρήγορση το κομματικό σύστημα. Ας μη βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα τώρα», καταλήγει ο συνομιλητής μας.

Εκτιμήσεις…

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μετά την τελευταία δημοσκόπηση, τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε επιφυλακή, ώστε να ερμηνεύσουν τα ευρήματα. Μπορεί το «Ποτάμι» να ήρθε τέταρτο κόμμα, όμως στο τελευταίο γκάλοπ που έγινε για λογαριασμό του ενημερωτικού πόρταλ NewsIt.gr, με αναγωγή 6,4% δεν πλησιάζει καν τα προσδοκώμενα ποσοστά που κάποιοι ήθελαν να πιάνει, δηλαδή διψήφια.

Η μόνη ανησυχία για τα κομματικά επιτελεία είναι η παραδοσιακά χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών, αλλά και το γεγονός πως το κόμμα αυτό δεν θα προλάβει να φθαρεί αποκαλύπτοντας τις ελλείψεις του λόγω του περιορισμένου χρόνου πλέον μέχρι τις κάλπες. Και τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα που κινούνται στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά, το ένα λιγότερο – το άλλο περισσότερο, είναι δεδομένο ότι θα υποστούν απώλειες. Μόνο που αυτές οι απώλειες δεν προσμετρούνται ούτε και σήμερα, καθώς είναι τα κομμάτια των αναποφάσιστων που έβλεπαν θετικά είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε τη ΔΗΜ.ΑΡ., είτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο που μάλλον πλέον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι πως το «Ποτάμι» θα εκπροσωπηθεί στην Ευρωβουλή. Αλλά η πολιτική ζωή του θα ολοκληρωθεί στις 26 Μαΐου, αν επιμένει να μένει απολιτίκ.

Προβληματισμός στη Χ. Τρικούπη για το αρνητικό προφίλ του προέδρου

Εκείνο που όμως πραγματικά προβληματίζει τη Χαριλάου Τρικούπη είναι η αρνητική εικόνα του προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως καταγράφηκε για ακόμη μία φορά. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν φαίνεται να πείθει, αλλά δεν είναι καν συμπαθής στο εκλογικό σώμα με τις θετικές απόψεις να βρίσκονται σε μονοψήφια ποσοστά. Στο ΠΑΣΟΚ ήδη έχουν αρχίσει συζητήσεις για διαδικασίες «βελούδινης» διαδοχής, καθώς η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι πως ο Ευ. Βενιζέλος κλήθηκε να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος σε μια δύσκολη περίοδο, όπου το προφίλ του ακαδημαϊκού που έχει δεν περνάει στην κοινωνία.

Εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, οπότε θα βγουν και τα πολιτικά συμπεράσματα επί πραγματικού δείγματος για το εγχείρημα της «Ελιάς». Όσον αφορά, τώρα, τη λίστα των προσώπων που θα μπορούσαν να τον διαδεχθούν στην προεδρία του κόμματος με μεταβατικό όμως χαρακτήρα, αυτή είναι περιορισμένη. Και κανείς αυτή τη στιγμή δεν δείχνει διατεθειμένος να μπει σε ονοματολογία.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι, εκτός από τον μεταβατικό πρόεδρο, στο τραπέζι έχει μπει και το… μεταβατικό κόμμα, καθώς έχει γίνει σαφές σε πολλούς πως για την επανακατάληψη της Κεντροαριστεράς απαιτείται ένας νέος πολιτικός φορέας που να συνθέσει τα πολιτικά κομμάτια του χώρου και να αποκτήσει νέα δυναμική. Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη δήλωση του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος σημείωσε πως «έχω κάνει κριτική στο ΠΑΣΟΚ από παλιά, από τότε που άρχισα να το λέω καθεστωτικό κόμμα. Είχε μετατραπεί –και το πλήρωσε ακριβά– σε πραγματικό καθεστώς στην Ελλάδα, διότι κυβερνούσε πολλά χρόνια και είχε πολλά στελέχη, τα οποία, από τότε που έφυγε η ιδεολογία από το προσκήνιο και μπήκαν θέματα διαχείρισης εξουσίας, έφτασε σε αυτό το επίπεδο. Τώρα, τι κάνει το ΠΑΣΟΚ; Δανείζει στελέχη. Όλα τα κόμματα έχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ!».

«Ο χώρος δεν πέθανε, πέθανε το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα