Κόντρα ΣτΕ-Δημοσίου για τα ακίνητα

Κόντρα συμβούλων του ΣτΕ και συνηγόρων του ελληνικού Δημοσίου για το ζήτημα της μη αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Η υπόθεση συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με αφορμή την προσφυγή 13 φορολογούμενων πολιτών οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας.

Οι προσφεύγοντες ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί η άρνηση της Κυβέρνησης να εκδώσει –ανά διετία, όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982– απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της μέσα στους επόμενους μήνες.

 

Οι αντεγκλήσεις

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ο δικηγόρος των 13 τόνισε ότι δεν μπορεί η Πολιτεία να φορολογεί υπέρμετρα τους πολίτες. «Η παράλειψη της Κυβέρνησης -επεσήμανε- να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητα.
Και αυτό γιατί ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 και για ορισμένες περιοχές το 2010 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών».

Από την πλευρά του, ο νομικός παραστάτης του Δημοσίου ανέφερε ότι η έννοια του νόμου δεν είναι ότι η αναπροσαρμογή πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά ανά διετία, αλλά είναι ότι πρέπει να γίνεται μόνο εφόσον έχουν αλλάξει πραγματικά οι αξίες των ακινήτων.
Ακόμη, επικαλέστηκε ότι η Τρόικα είχε ζητήσει να ανέβουν οι αντικειμενικές αξίες κατά 25%, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται στατιστικά στοιχεία τα οποία δεν υπάρχουν. Ο πρόεδρος του ΣτΕ, Σωτήρης Ρίζος, τον ρώτησε:
«Οι φορολογούμενοι λένε ότι έχουν επέλθει μεταβολές που επιβάλλουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, τι απαντάτε;».

Εκπρόσωπος Δημοσίου: «Οι τιμές του 2007 εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές, πλην των πολύ ακριβών περιοχών». Στο σημείο αυτό, ο κ. Ρίζος σχολίασε: «Το ακούσαμε με προσοχή αυτό, αλλά είναι ισχυρισμός που δεν είναι προϊόν μελέτης».

Από τους δικαστές επισημάνθηκε ότι στη Γερμανία δικαστικές αποφάσεις έχουν υποχρεώσει τη Διοίκηση να προβαίνει σε ενέργειες όταν καθυστερεί. Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου υποστήριξε εν προκειμένω ότι έχει συγκροτηθεί επιτροπή που θα αλλάξει τα κριτήρια προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών μετά από υπόδειξη της Τρόικας. Και προσέθεσε: «Το 2007 δεν διαμαρτυρήθηκε κανένας όταν έμπαιναν άλλα ποσά στα συμβόλαια και κέρδιζαν χρήματα από την διαφορά της αντικειμενικής και αγοραίας αξίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα