«Μάτωσαν» την ΕΛ.ΑΣ. οι κρίσεις του Τόσκα

 

 

Το παρασκήνιο, ο κομματισμός, οι ζυμώσεις και οι παλινωδίες, με αποκορύφωμα την εύσχημη απομάκρυνση Σφακιανάκη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις φετινές κρίσεις των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

 

Είναι από τις φορές που δεν ξέρει κανείς από πού να ξεκινήσει και πού να τελειώσει, καθώς τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν τραυμάτισαν την εικόνα του Σώματος και έχουν εκθέσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με… χρονολογική σειρά. Στα τέλη Ιανουαρίου η κυβέρνηση, για τους δικούς της λόγους, αποφάσισε ότι πρέπει να επισπευτούν οι κρίσεις και από Μάρτιο που γίνονται κανονικά να έρθουν ενάμιση μήνα νωρίτερα. Μάλιστα, στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα προβλεπόταν η συγκρότηση των υπηρεσιακών συμβουλίων να γίνει τάχιστα –μέσα σε πέντε ημέρες–, ώστε η διαδικασία να ξεκινήσει στις 27 Ιανουαρίου. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί, με τους αγρότες στα μπλόκα, τους ελεύθερους επαγγελματίες στον δρόμο και την ατμόσφαιρα να μυρίζει μπαρούτι, αλλά είπαμε «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση είναι αυτή… μαθαίνει! Μετά από 4-5 αναβολές, φτάσαμε στη 16η Φεβρουαρίου προκειμένου να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ και να ανακοινώσει επίσημα αυτό που σχεδόν όλοι γνώριζαν, ότι νέος αρχηγός θα είναι ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα… ωραία!

 

Πολιτικές διαμάχες

Η επιλογή του νέου υπαρχηγού έγινε στη σκιά έντονων πολιτικών διαξιφισμών των αντιστρατήγων της ΕΛ.ΑΣ., με τον μεν ΣΥΡΙΖΑ να προωθεί τον μέχρι πρότινος επιτελάρχη Μανώλη Κατριαδάκη, τους δε Ανεξάρτητους Έλληνες να πασχίζουν για να πάρει τη θέση ο μέχρι πρότινος Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας, Δημήτρης Σοφιός. Και ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρες η θέση άλλαξε… χέρια 5-6 φορές, με την τελευταία διαρροή να θέλει τον κ. Σοφιό νέο υπαρχηγό, τελικά αποφασίστηκε για λόγους πολιτικούς ισορροπιών να μην την πάρει κανένας από τους δύο και να αποστρατευθούν, μαζί τον άλλο αντιστράτηγο, Κώστα Μιχαιρίνα. Ο τελευταίος, πρώην διοικητής ΓΑΔΑ και αρχηγός φρουράς του Κώστα Καραμανλή την περίοδο 2004-2007, με καλές κριτικές από το σύνολο σχεδόν του Σώματος και με έντονη επιχειρησιακή δράση, φέρεται να «θυσιάστηκε» λόγω κακών σχέσεων με έναν από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Αυτές οι «περικοπές» άνοιξαν τον δρόμο για τον μέχρι πρότινος Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής Ιωάννη Διαμαντόπουλο, ο οποίος καταλαμβάνει τη θέση του υπαρχηγού, ενώ επιτελάρχης τοποθετήθηκε (μέχρι νεωτέρας) η πρώτη γυναίκα που γίνεται αντιστράτηγος, η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη (από τον Κλάδο Μετανάστευσης). Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος αναλαμβάνει ο αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης και Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος ο Αριστείδης Ανδρικόπουλος.

 

Φιάσκο με Σφακιανάκη

Σε… σίριαλ, και μάλιστα κακής ποιότητας, εξελίχθηκε η μετακίνηση του Μανώλη Σφακιανάκη από τη θέση του επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο οποίος μετά από πολλά επεισόδια κατέληξε… βοηθός επιτελάρχη! Μία θέση, μάλιστα, την οποία δεν δικαιολογεί ο βαθμός του (είναι για ταξίαρχο, όχι για υποστράτηγο), αλλά θα γίνουν οι σχετικές αλλαγές στον νόμο, προκειμένου ο κ. Τόσκας να τον βάλει στο «ψυγείο». Ο τρόπος που επιχειρήθηκε η «καρατόμηση» του κ. Σφακιανάκη ήταν τουλάχιστον άκομψος και σε καμία περίπτωση δεν άρμοζε σε έναν αξιωματικό υπόδειγμα της ΕΛ.ΑΣ., που δημιούργησε και γιγάντωσε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε υπηρεσία πρότυπο για την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο πως για το έργο του έχει βραβευτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Unicef, ακόμα και από το FBI (τρεις φορές μάλιστα), καθώς επί ημερών εξαρθρώθηκαν μεγάλα κυκλώματα εκβιαστών στο internet, παιδεραστών και παιδικής πορνογραφίας, ενώ η Αστυνομία έσωσε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονταν ένα βήμα πριν από την αυτοκτονία. Δεν είναι τυχαίο πως η απόφαση αυτή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από απλούς πολίτες, που έβλεπαν ότι το διαδίκτυο στην Ελλάδα είναι πιο ασφαλές χάρη στον υποστράτηγο Σφακιανάκη και την Υπηρεσία που διεύθυνε. Μία… ομάδα που ξεκίνησε το 1995 και έγινε Διεύθυνση το 2014!

Μάλιστα, η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε ακόμα και τον πρωθυπουργό, ο οποίος από τις Βρυξέλλες που βρίσκονταν για τη Σύνοδο Κορυφής, ζήτησε να βρεθεί συμβιβαστική λύση για να μην εκτεθεί πολιτικά ο Νίκος Τόσκας. Οι… παλινωδίες, όμως, έχουν ως αποτέλεσμα ο αναπληρωτής υπουργός (προερχόμενος από τις ΕΔ) να είναι εκτεθειμένος και πολιτικά, μα κυρίως ηθικά. Διότι πρέπει να είναι ο μόνος άνθρωπος στην Ελλάδα που δημοσίως χαρακτήρισε τον Χανιώτη αξιωματικό «δημοσιοσχεσίτη και όχι ικανό». «Θα ήθελα να πω ότι η αντίληψη και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. έχει να κάνει με τις αστυνομικές ικανότητες των ανθρώπων και τις ικανότητες προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, και όχι με τις ικανότητες που έχουν κάποιοι στις δημόσιες σχέσεις ή στον χρόνο που διαθέτουν στα ΜΜΕ», είπε με έντονα απαξιωτικό ύφος ο κ. Τόσκας! Εύλογα, βέβαια, γεννάται το ερώτημα: εάν δεν θεωρούν ικανό και άξιο τον Μανώλη Σφακιανάκη, γιατί δεν τον αποστράτευσαν όπως θα μπορούσαν, αλλά του έδωσαν τελικά και θέση στο επιτελείο του Αρχηγείου;

 

Αποστρατεία Σταυρόπουλου

Τέλος, πληγή για την Αστυνομία αποτελεί και η αποστρατεία του πρώην διοικητή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και ανθρώπου με τεράστιες επιτυχίες στο Εγκλημάτων Κατά Ζωής, Σταύρου Σταυρόπουλου. Πρόκειται για τον αξιωματικό με εκατοντάδες εξιχνιάσεις ανθρωποκτονιών, απαγωγών και τις έρευνες υποθέσεων διαφθοράς, που είχαν… ενοχλήσει και ο οποίος «πλήρωσε» τις κακές του σχέσεις με τον κ. Τόσκα, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει «αναποτελεσματικό και αντιπαραγωγικό». Για την ιστορία να θυμίσουμε στον αναπληρωτή υπουργό πως τα «κεφάλια» της ελληνικής μαφίας είχαν υπογράψει συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του κ. Σταυρόπουλου, καθώς δεν τους άφηνε σε… χλωρό κλαρί!

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα