Μάχη κατά των… πρασινοφρουρών

Με δύο στόχους προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ: από τη μία να καθησυχάσει τις αγορές ώστε να μη χρησιμοποιείται η κυβέρνηση την αναστάτωση ως επιχείρημα και, από την άλλη, να πείσει το μισό κόμμα να αποδεχθεί το άλλο μισό και κυρίως τους… συνεργαζόμενους.

Ρεπορταζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

«Δεν πρόκειται να λάβουμε μονομερείς αποφάσεις στην Ευρώπη και θα διατηρήσουμε σε τάξη τη δημόσια οικονομία», διεμήνυσε με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa» ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, παρά το γεγονός πως το θέμα αυτό παραμένει ανοιχτό ακόμα και βάσει συνεδρίου. Φυσικά και δεν εξέφρασε προσωπική άποψη, αλλά μια στρατηγική η οποία αποκτά αυτήν τη στιγμή ιδιαίτερη σημασία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με το Χρηματιστήριο να κατρακυλά, τις αποδόσεις των ομολόγων να καλπάζουν, στην Κουμουνδούρου θέλουν να αφαιρέσουν από το Μέγαρο Μαξίμου το επιχείρημα της οικονομικής καταστροφής σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση. Ο κ. Παππάς τόνισε ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης και σχηματισμού κυβέρνησης από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, «το ελληνικό κράτος θα δαπανά μόνον τα χρήματα που θα καταφέρνει να εισπράττει» και ότι «θα ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την Ευρώπη». Με τα ληξιπρόθεσμα όμως αυτήν τη στιγμή να βρίσκονται στα 74 δισ. ευρώ, ο εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα δεν κατάφερε να εξηγήσει πώς θα καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες της χώρας μέχρι η διαπραγμάτευση να φέρει αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, την ίδια ώρα ακούγονται και άλλες φωνές, κάποιες από τις οποίες θέλουν ακόμα και ρώσικα δάνεια, ενώ από την Κουμουνδούρου προσπαθούν να κάνουν κοινό τόπο πως μόνο οι δηλώσεις εκείνων που εμπλέκονται στο πρόγραμμα μετρούν. Ταυτόχρονα, το κόμμα έχει χωριστεί καταρχήν σε δύο στρατόπεδα: σε εκείνους που δεν έχουν πρόβλημα να προχωρήσουν σε συνεργασίες με στόχο να πλησιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την αυτοδυναμία, και σε αυτούς που αρνούνται να αποδεχθούν πως θα είναι «συνάδελφοι» με… πρασινοφρουρούς που μέχρι πρότινος βρίσκονταν απέναντι.

Προετοιμασίες

Σε κάθε περίπτωση, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ρίχνουν το βάρος τους στις ψηφοφορίες της Βουλής, αλλά στην επόμενη μέρα και τις εθνικές εκλογές, τις οποίες θεωρούν δεδομένες. Συγκροτείται άμεσα η επιτροπή ψηφοδελτίων, στην οποία θα συμμετέχουν σίγουρα ο πρόεδρος, αλλά και ο γραμματέας μαζί με ακόμα 2-3 μέλη. Η επιτροπή στη συνέχεια θα κάνει την εισήγησή της που θα φτάσει στην Κεντρική Επιτροπή. Η κρίσιμη συνεδρίαση δεν αποκλείεται να γίνει το Σαββατοκύριακο 27-28 Δεκεμβρίου, παραμονή της τελευταίας προεδρικής ψηφοφορίας. Εκεί τα στελέχη θα κληθούν να πάρουν καθοριστικές αποφάσεις για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, αλλά και τις συμμαχίες που θα ακολουθήσει το κόμμα. Και ακριβώς εδώ είναι το πρόβλημα. Οι συνεργασίες συνεχίζουν να πληγώνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς επικρατούν δύο τάσεις: η μία θέλει να βρουν στέγη όλοι όσοι καταψηφίσουν τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση πρόεδρο με τη δέσμευση ότι δεν θα συμμετάσχουν μετεκλογικά στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Η άλλη απορρίπτει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο και υποστηρίζει τη θέση που έχει λάβει το συνέδριο κατ’ απόλυτο τρόπο.

Μόνο που έχει γίνει ξεκάθαρο πως όσοι καταψηφίσουν ευελπιστούν στην επανεκλογή τους και αυτή μπορεί να γίνει μόνο μέσα από συμφωνίες για ένταξη σε λίστες έστω και ως συνεργαζόμενοι. Δεν είναι δε λίγοι εκείνοι στην Κουμουνδούρου που υποστηρίζουν πως ακριβώς αυτό το παιχνίδι θα παίξει η κυβέρνηση προσπαθώντας να βρει τους 180. Πόσω δε που κάποιοι ίσως να έχουν ήδη βρει και στέγη στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού, το οποίο θα κάνει και το ντεμπούτο του στις επόμενες κάλπες.

«Καίει» η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ

Ακόμη ένα κεφάλαιο που καίει είναι η συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά. Όλα δείχνουν πως τα δύο κόμματα έχουν έρθει πιο κοντά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως όλος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρούμενος. «Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε εκείνους που μας απέρριψαν για να κάνουν άλλο κόμμα», είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα επιχειρήματα, θυμίζοντας πως συνολικά ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ έφτασαν τον Ιούνιο του 2012 στο 33%. «Αν δεν είχε υπάρξει η διάσπαση, θα μπορούσαμε να είμαστε από τότε κυβέρνηση και να έχουμε προλάβει τις εξελίξεις», συμπληρώνουν.

Αν και ο Φώτης Κουβέλης διαψεύδει κάθε σενάριο που θα οδηγήσει το κόμμα του σε κοινό ψηφοδέλτιο με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι θα συνεχίσει αυτόνομα, στο παρασκήνιο εντείνονται οι διεργασίες για να προχωρήσει η συνεργασία η οποία θα επιτρέψει σε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να επανεκλεγούν, χωρίς την ίδια ώρα να τεθεί σε κίνδυνο το μπόνους των 50 εδρών που κερδίζει το πρώτο κόμμα. Σε εναλλακτική περίπτωση, η ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα μείνει εκτός Βουλής, αλλά ακόμα και στο σενάριο που καταφέρει να συγκεντρώσει το πολυπόθητο 3% τα οφέλη θα είναι πολύ λιγότερα και για τους δύο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα