“Μία άδεια καρέκλα”

Η τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο, η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, αλλά και η πυρπόληση τριών τρόλεϊ έξω από το Πολυτεχνείο από τους κουκουλοφόρους αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος του Ποταμιού. Για το θέμα των τρομοκρατικών επιθέσεων ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε με ανάρτηση του στο twitter ότι «η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει αποφασιστικά και ψύχραιμα στην τρομοκρατία. Να μην σκεπάσουν οι ακραίες φωνές τον πολιτισμό και τη λογική μας”.
Σε ότι αφορά τα καθ’ ημάς το Ποτάμι εξέδωσε μία πολύ σκληρή ανακοίνωση εναντίον του Τόσκα υπό τον τίτλο “μία άδεια καρέκλα: και τονίζει: “Το δόγμα Τόσκα “ας τους να καίνε, κάποια στιγμή θα βαρεθούν” πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του, τουλάχιστον όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αν συνεχίσουν σε τέτοιους ρυθμούς (τρία Mέσα έκαψαν χθες) σε λίγο δεν θα έχει μείνει τίποτα να κάψουν. Δεν ξέρουμε αν ο υπουργός βρίσκεται στην Αθήνα αυτό τον καιρό, ούτε αν ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι έχει Υπουργό. Αλλά φαίνεται πως δεν νιώθουν ούτε ντροπή γι΄ αυτή την κατάσταση, ούτε τον ελάχιστο σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων”.
Το προσφυγικό
Στο μεταξύ το Ποτάμι με αφορμή το συνέδριο για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό που διοργάνωσε το “Δίκτυο” της Άννας Διαμαντοπούλου επανέφερε τις προτάσεις του για την επίλυση του καυτού ζητήματος που ταλανίζει τα νησιά.
Μάλιστα ο ίδιος ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν εκ των κεντρικών ομιλητών στο συνέδριο υπογραμμίζοντας την ανάγκη για χάραξη εθνικής πολιτικής. Απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση επεσήμανε το γεγονός ότι υπήρξαν δύο διαφορετικές πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά είπε «Προ Μουζάλα είχαμε μια πολιτική που δυναμίτιζε το πρόβλημα και δε το βοηθούσε. Μετά Μουζάλα έχουμε έναν άνθρωπο που προσπαθεί να πείσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να υπάρξει μια άλλη πολιτική. Αυτό είναι το ζήτημα της χώρας». Τέλος ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε τους άξονες που πρέπει να ακολουθηθούν για να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική: μικρές δομές που θα είναι στην ευθύνη των Δήμων, ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών που έχουν πληγεί, άσκηση πίεσης προς την ΕΕ και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά που έχουν έρθει στη χώρα, αρχικά με σχολεία μέσα στις δομές ώστε να εξοικειωθούν με τη διαδικασία και παράλληλα στα σχολεία.
Σε ότι αφορά τις προτάσεις του Ποταμιού αυτές προβλέπουν:
1. Διατήρηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
2. Αναστολή επιβολής τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
3. Επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
4. Θεσμοθέτηση ρυθμίσεων οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ και τους Δήμους.
5. Μείωση 50% του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα με επαγγελματική χρήση.
6. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για την τουριστική περίοδο, με ταυτόχρονη δέσμευση των επιχειρηματιών για τη διατήρηση των ίδιων θέσεων εργασίας, συγκριτικά με την προηγούμενη τουριστική περίοδο
7. Μείωση του ορίου για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας στα 80 ημερομίσθια (από 100)”.

Το Ποτάμι υπολογίζει το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των παραπάνω μέτρων περίπου στα 100 εκατομμύρια.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε κάποια μόνο απ’ τα νησιά των συνόρων και μόνο για το 2017 με μεγάλη καθυστέρηση.
“Καλοδεχούμενο. Το κόστος υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ κι όπως αναφέρεται στην τροπολογία “η ανωτέρω απώλεια εσόδων θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού”. Αν η κυβέρνηση δεν δημιουργούσε νέες Γραμματείες, δεν προσλάμβανε νέους μετακλητούς, δεν εγκαινίαζε νέα γραφεία, θα μπορούσε να υλοποιήσει το σύνολο των προτάσεών μας. Αλλά βέβαια ο περιορισμός της σπατάλης του κομματικού κράτους είναι έξω από την λογική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”, επισημαίνει το Ποτάμι.
Ο Ιλχάν Αχμέτ
Τελειωμό, δεν φαίνεται να έχουν τα προβλήματα για το Ποτάμι, καθώς ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ βρίσκεται μέσα στους βουλευτές που υπογράφουν το αίτημα που υπέβαλε η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία που αναστέλλει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση.
Οι βουλευτές της Συμπαράταξης πήραν αυτή την πρωτοβουλία με σκοπό να δείξουν εντός του Κοινοβουλίου όπως επισημαίνουν την «κωλοτούμπα» της Νέας Δημοκρατίας του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Σημειώνεται ότι τα τρία κόμματα αν και δεν στήριξαν το πρώτο πακέτο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών που αν και απέφυγαν να στηρίξουν το πρώτο τμήμα των πρωθυπουργικών εξαγγελιών για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, δήλωσαν πως θα ψηφίσουν την τροπολογία για τον ΦΠΑ.
Και μέσα σε αυτό έρχεται σαν βόμβα η κίνηση του βουλευτή ο οποίος συμφωνεί με την τροπολογία, προσθέτοντας έναν ακόμα πονοκέφαλο στο Σταύρο Θεοδωράκη

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα