Μαντήλι στην Ελλάδα κουνάει η Microsoft

Μαντήλι στην Ελλάδα κουνάει η Microsoft αφού οι επενδύσεις που θα γίνονταν στη χώρα μας από την πολυεθνική εταιρεία για το λογισμικό που παρήγαγε και κυρίως για τα Windows και το Office, δεν πρόκειται τελικά να γίνουν.

Πιο συγκεκριμένα, όταν τον Νοέμβριο του 2013 ο πρόεδρος της Microsoft Κεντροανατολικής Ευρώπης Ντον Γκράνθαμ συναντούσε τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είχε «τάξει» πως η μεγάλη πολυεθνική εταιρεία θα ενίσχυε τη χώρα μας με συγκεκριμένες δράσεις. Βέβαια και ο τότε πρωθυπουργός παρουσίασε στα στελέχη του κορυφαίου τεχνολογικού κολοσσού τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα, αναφέροντας ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη του στόχου για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος.

Με αυτές τις διαβεβαιώσεις ο κ. Γκράνθαμ δεσμεύτηκε στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου πως η Microsoft θα συνεχίσει να παρέχει τα απαραίτητα εφόδια για την κατάρτιση των ανέργων σε νέες τεχνολογίες, γεγονός που θα ενίσχυε την προσπάθεια ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, μέσα από το πρόγραμμα «e-skills» θα παρέχονταν 400 και πλέον μαθήματα Πληροφορικής και Επιχειρηματικότητας, ενώ προβλεπόταν να εκπαιδευθούν περίπου 500.000 άνεργοι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής αναφορά στην έναρξη λειτουργίας contact center στην Αθήνα, το οποίο θα παρείχε πολλαπλή υποστήριξη σε πελάτες της Microsoft, τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, με 550 θέσεις εργασίας σε πλήρη ανάπτυξη.

Από τότε όμως μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν αλλάξει όλα και η χώρα μας κατάφερε να… πετύχει ότι χειρότερο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Η πολιτική αστάθεια, οι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η «υπερήφανη» διαπραγμάτευση οδήγησαν σε ανάσχεση όλων των δράσεων για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν θα μπορούσε βέβαια να κάνει διαφορετικά και η ηγεσία της Microsoft, η οποία επέλεξε τελικά τη Ρουμανία ως κέντρο επιχειρήσεων της πολυεθνικής.

Ο κολοσσός της πληροφορικής σχεδιάζει να προσλάβει στη Ρουμανία εκατοντάδες experts στον τομέα των τεχνολογιών την επόμενη πενταετία, ενώ μια τέτοια επιλογή φαινόταν πως θα μπορούσε να γίνει στη χώρα μας.

Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία αριθμεί 700 υπαλλήλους στη βαλκανική χώρα, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονται στο τμήμα των τεχνικών υπηρεσιών για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ). Ήδη, τα τελευταία χρόνια, ο ρυθμός αύξησης του προσωπικού της Microsoft στη Ρουμανία ανέρχεται σε 100-150 άτομα ανά έτος. Στην Ελλάδα πάλι τα πάντα -και δικαιολογημένα- έχουν παγώσει, καθώς η αστάθεια τείνει να γίνει μόνιμο καθεστώς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα