«Μασάζ» Σαμαρά σε βουλευτές

Οι υψηλοί τόνοι της προεκλογικής περιόδου καλά κρατούν, κάτι που βολεύει αφάνταστα τον Αντώνη Σαμαρά για να ξεπεράσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Ειδικά λίγα 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η προσωπική επίθεση Τσίπρα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το καλύτερο δώρο για τον Σαμαρά.
Το πρωτόγνωρο αυτό κλίμα, μόλις ένα μήνα μετά τις κάλπες, έρχεται να προστεθεί στην εξίσωση της επόμενης ημέρας της ΝΔ, καθώς την Πέμπτη πραγματοποιείται η, εξ αναβολής, συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Σε αυτή τη συνεδρίαση αναμένεται να φανούν και οι προθέσεις όλων των πρωταγωνιστών αλλά και οι όροι της, αναμενόμενης απ’ όλους, τελικής αναμέτρησης για την ηγεσία, που πάντως δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο.
Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι αντλεί νομιμοποίηση από την εξελισσόμενη αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό, ειδικά σε μία περίοδο που το σύνολο της ΝΔ, και όχι μόνον η προεδρική φρουρά, αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο προβληματισμό και καχυποψία τα πρώτα κυβερνητικά βήματα της κυβέρνησης, κυρίως δε στο μέτωπο της ευρωζώνης. Με άλλα λόγια, είτε για λόγους ουσίας είτε για λόγους πολιτικής ηθικής, στην ηγετική ομάδα θεωρούν ότι οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση αλλά και η ατμόσφαιρα ρήξης που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ απονομιμοποιούν οποιοδήποτε αίτημα αλλαγής ηγεσίας στη Ν.Δ., πολλώ δε μάλλον όταν εκτιμούν ότι ο κ. Σαμαράς έχει δικαιωθεί σε όσα είπε προεκλογικά.
Τι περιμένουν

Στον αντίποδα, πολλά είναι τα στελέχη που κρίνουν ότι, ακόμη κι αν καταρρεύσει αύριο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες δεν θα στραφούν ξανά προς τη ΝΔ του κ. Σαμαρά. Κρίνουν δε ότι το «σηκωμένο δάκτυλο» με το οποίο στελέχη κοντά στην ηγεσία αλλά και οι ίδιες οι ανακοινώσεις του κόμματος απευθύνονται προς την κοινή γνώμη, κάνει τους ψηφοφόρους να απομακρύνονται περισσότερο από το κόμμα, κάτι που καταδεικνύεται και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Θεωρούν, δε, ότι μόνη ελπίδα ώστε να παραμείνει η Ν.Δ. αξιόπιστη πολιτική λύση είναι να ανοίξει και να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η διαδικασία αλλαγής σελίδας. Την Πέμπτη, συνεπώς, θα φανεί, από τις κινήσεις των βουλευτών και την αντίδραση της ηγεσίας, εάν η κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα κρατά τον Αντώνη Σαμαρά στην καρέκλα της ΝΔ ή αν, αντιθέτως, λειτουργεί ως καταλύτης εξελίξεων στο γαλάζιο στρατόπεδο.
Μασάζ
Φυσικά και ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του ετοιμάζονται και γι’ αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ είχε ανοιχτό το γραφείο του στην Συγγρού και συνομιλούσε με βουλευτές όλων των τάσεων, οι οποίοι ήθελαν «να πουν τον πόνο τους», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν οι συνεργάτες του προέδρου. Πολλοί στη ΝΔ μεταφράζουν αυτές τις συναντήσεις ως μια προσπάθεια του προέδρου του κόμματος να «μετρήσει» αντιδράσεις ή ακόμη και να προχωρήσει σε ένα «πολιτικό μασάζ» ώστε να στρογγυλέψουν οι βουλευτές τις θέσεις τους.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η ομιλία του Σαμαρά την ερχόμενη Πέμπτη θα είναι λιτή και μικρή σε διάρκεια ώστε να δοθεί ο χρόνος στους βουλευτές να εκθέσουν τις απόψεις τους και ο πρόεδρος της ΝΔ θα απαντήσει σε καθέναν από αυτούς προσωπικά.
Όλες τις ημέρες έως την ερχόμενη Πέμπτη στο γραφείο του προέδρου του κόμματος θα κληθούν βουλευτές και για έναν ακόμη λόγο. Για να αναλάβουν ρόλους επανασύνδεσης της ΝΔ με τις τοπικές οργανώσεις και τις παραγωγικές ομάδες.
Μετά τις συνεδριάσεις των οργάνων δηλαδή κοινοβουλευτικής ομάδας και πολιτικής γραμματείας ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με προέδρους των ΝΟΔΕ ενώ θα καταρτιστεί πρόγραμμα ομιλιών βουλευτών σε ολόκληρη την χώρα. Ήδη στη λεωφόρο Συγγρού εξετάζουν και την κατάρτιση ενός προγράμματος ομιλιών του Αντώνη Σαμαρά σε κομματικά ακροατήρια στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα