Μείωση της φορολογίας στο 20% προτείνει ΣΕΒ

ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΩΝ 100 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Ένα ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο πακέτο επενδυτικών φορολογικών κίνητρων με βασικούς μοχλούς την έξυπνη φορολογία και την άρση των αντικινήτρων, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού στη χώρα μας -γύρω στα 100 δις ευρώ μέχρι το 2022- μέσα από την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων παρουσίασαν σήμερα οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ.

Οι ενδιαφέρουσες προτάσεις αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης (23/3) με τον Ευτύχιο Βασιλάκη, μέλος του ΔΣ και επικεφαλής της Επιτροπής Φορολογικών Θεμάτων του Συνδέσμου, να ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη να εκσυγχρονίσει τις φορολογικές διαδικασίες, να άρει τα φορολογικά αντικίνητρα και στη θέση τους να θεσπίσει ισχυρά οριζόντια επενδυτικά κίνητρα.

«Αντί να θεσπίζουμε επενδυτικά κίνητρα που στηρίζονται και στηρίζουν τη φορολογική ειλικρίνεια και συνέπεια, αυξάνουμε τους ονομαστικούς συντελεστές προς όφελος της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον έντονα περιορισμένης ρευστότητας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκης, επισημαίνοντας ότι η υπερ-φορολόγηση των πιο παραγωγικών και αποδοτικών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα είναι συνταγή αποτυχίας.

Τον κεντρικό πυρήνα των προτάσεων του ΣΕΒ, που όπως είπε δύναται να αναδείξουν την Ελλάδα σε χώρα σημαντικού επενδυτικού προορισμού, παρουσίασε στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση ο Χάρης Κυριαζής, πρόεδρος της Στέγης της Ελληνικής Βιομηχανίας & ΙΒΕΠΕ – ΣΕΒ, και σύμβουλος διοίκησης ΣΕΒ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κυριαζής ανέλυσε δύο προτάσεις που αφορούν στην εκ των υστέρων φορολογική επιβράβευση των παραγωγικών δαπανών που δημιουργούν κερδοφορία (μέσω μεταφερόμενων υπερ-αποσβέσεων) και στην ενθάρρυνση εμβληματικών επενδύσεων σε τεχνολογία, υποδομές, περιβάλλον, βιομηχανία, μεταποίηση κ.α., όπου προτείνεται η θέσπιση σταθερής ανταγωνιστικής φορολόγησης δεκαετούς διάρκειας για επενδύσεις που δημιουργούν θετικές εξωτερικές επιδράσεις με μεγάλα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Ενδεικτικά, προτείνεται η φορολογία να μειωθεί στο 20% για επενδύσεις μεγαλύτερες των 100 εκατ. ευρώ ή/και για περισσότερες από 1.000 νέες προσλήψεις. Όπως τόνισε στο πακέτο προτάσεων που προτείνει ο ΣΕΒ περιλαμβάνονται, επιπλέον, μέτρα άμεσης απόδοσης, όπως είναι η δημιουργία μονάδων «κοινών υπηρεσιών – (shared services)», οι επενδύσεις στην έρευνα, στην τεχνολογική ανάπτυξη και στην καινοτομία μέσα από μια ενεργητική φορολογική λογική ισχυρών κινήτρων που ευθυγραμμίζουν την Ελλάδα με επιτυχημένες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα