Με τις ίδιες ανακρίτριες συνεχίζεται η διερεύνηση της υπόθεσης της Χ.Α.

Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας απέρριψε το αίτημα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής και κατηγορούμενου για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη να εξαιρεθούν οι εφέτες -ειδικές ανακρίτριες, Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, από τη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, στην αίτηση του, επικαλούνταν ως επιχείρημα ότι η εφέτης ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Κλάπα είναι σύζυγος του Παναγιώτη Κλάπα, ιδρυτικού στελέχους της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του επικεφαλής του κόμματος Φώτη Κουβέλη.

Άρα κατα την άποψη του  «επηρεασμένη ή ταυτισμένη με το ιδεολογικό υπόβαθρο του κόμματος του συζύγου της διεξάγει την ανάκριση με συλλογιστικές κρίσεις, με καθαρά ιδεολογικούς όρους, αγνοώντας επιδεικτικά τους νομικούς κανόνες. Η πολιτική σκέψη έχει υποκαταστήσει τη νομική σκέψη και σε αυτή την ανεπίδεκτη τακτική συνεπικουρείται και από την κ. Μαρία Δημητροπούλου.»

Σύμφωνα με τους δικαστές όμως που έκριναν την αίτηση του «δεν διαπιστώνεται ότι συντρέχουν γεγονότα ικανά να εγείρουν υπόνοιες μεροληψίας των ειδικών ανακριτριών και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αντικειμενικά και μάλιστα εμφανώς δυσπιστία για την αμεροληψία τους».

Επισημαίνεται στην επίμαχη απόφαση ότι:

– Οι ανακρίτριες δεν έχουν εκδηλώσει οποιαδήποτε προτίμηση υπέρ ή κατά συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος.

– Τίθενται πάντοτε εισαγωγικά στις λέξεις «Χρυσή Αυγή» ώστε να καθίσταται φανερό ότι οι διατάξεις και οι ερωτήσεις αναφέρονται στην εγκληματική οργάνωση κι δεν δημιουργείται σύγχυση ότι αφορούν στο πολιτικό κόμμα που φέρει το όνομα «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή» το οποίο έχει νόμιμα ιδρυθεί.

– Η διαρροή των μυστικών στοιχείων της ανάκρισης με υπαιτιότητα των ανακριτριών δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο.

– Τα δημοσιεύματα για επικείμενη κλήση του Ηλία Κασιδιάρη σε συμπληρωματική απολογία δεν οδηγούν «στην κρίση ότι υφίσταται αναγγελία προσχεδιασμένων ανακριτικών ενεργειών… Αποτελεί στοιχειώδη γνώση για τους δημοσιογράφους των μέσων μαζικής ενημέρωσης που ασχολούνται με δικαστικά θέματα, ότι μετά από νέα και άξια λόγου ευρήματα είναι επόμενο ότι θα κληθεί ο κάθε κατηγορούμενος από τον ανακριτή για να απολογηθεί και να δώσει εξηγήσεις.»

Από την πλευρά τους, οι δυο ανακρίτριες, απαντώντας στους ισχυρισμούς του βουλευτή-κατηγορούμενου, υποστήριξαν ότι ασκούν τα καθήκοντά τους για την εξακρίβωση της αλήθειας κατά τρόπο αμερόληπτο και ψύχραιμο, με βάση το συλλεγέν αποδεικτικό υλικό και με μοναδικό γνώμονα το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα