“Με τσάμικα δεν γλιτώνεις τον χορό του Ζαλόγγου”

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η          Φώφη Γεννηματά υποστηρίζοντας πως “αργά ή γρήγορα τα αδιέξοδα και οι αντιφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα οδηγήσουν σε εξελίξεις και το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν οι εκλογές θα δώσουν λύση”, προσθέτοντας ότι “όταν η κοινωνία χορεύει το χορό του Ζαλόγγου, δεν μπορεί κάποιοι να το ρίχνουν στα τσάμικα και κάποιοι να ονειρεύονται το χορό του Ησαϊα με την εξουσία”.

Ερωτηθείσα εάν το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβερνητικός εταίρος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές αναφέρει ότι : “Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τσόντα είτε του ενός, είτε του άλλου δεν γινόμαστε. Έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας και με το παραπάνω” και προσθέτει πως: “οριακές κοινοβουλευτικά, ανίσχυρες, και ετεροβαρείς πολιτικά και εκλογικά κυβερνήσεις δεν δίνουν βιώσιμη λύση στη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται. Αυτή είναι η θέση μας και πριν και μετά τις εκλογές”.

Αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο, θα πει ότι το κόμμα της δεν συντάσσεται με την ηγεσία για της ΝΔ για κατάργηση της απλής αναλογικής, λέγοντας ότι: “εμείς και μετά τις εκλογές θα επαναφέρουμε και θα επιμείνουμε στην ολοκληρωμένη πρότασή μας περί αναλογικού εκλογικού συστήματος που καταθέσαμε. Μόνο σε αυτήν τη βάση συζητάμε”. Για το νέο κόμμα στο χώρο, η κ. Γεννηματά, αφού αναφέρει πως “ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει τώρα”, σημειώνει ότι “το τέλος του φθινοπώρου είναι το απώτατο χρονικό περιθώριο για την εκλογή του επικεφαλής του νέου σχήματος. Δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις και παζάρια δεξιά και αριστερά”.

Στην Πάτρα

Επιστροφή στην …μήτρα της παράταξης, επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ, που 42 χρόνια μετά την ίδρυσή του, επιστρέφει για να γιορτάσει την επέτειο στην γενέτειρα του ιδρυτή του, Ανδρέα Παπανδρέου. Για του λόγου το αληθές, ο φετινός εορτασμός της επετείου ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει επίσκεψη στο Καλέντζι Αχαΐας, γενέτειρα των Παπανδρέου, και κεντρική εκδήλωση στην πρωτεύουσα του νομού, την Πάτρα. Το μήνυμα που επιχειρεί να δώσει η Χαριλάου Τρικούπη με αυτή τη συμβολική κίνηση, είναι ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και πρέπει να γίνει ξανά μεγάλο και δυνατό».

Στην εκδήλωση που διοργανώνεται από κοινού από το ΙΣΤΑΜΕ και την Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Αχαΐας, στην Πάτρα, και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο ‘Αστήρ’, ανήμερα της 3ης Σεπτέμβρη στις επτά το απόγευμα, κεντρική ομιλήτρια θα είναι η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, ενώ θα τοποθετηθεί και ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Κώστας Σκανδαλίδης, καθώς παράλληλα θα λάβει χώρα παρουσία της έκθεσης του έργου του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως έγινε και στην Αθήνα με αφορμή την συμπλήρωση 20 ετών από τον θάνατό του.

Η Κεντροαριστερά

Προσηλωμένοι στην επιτυχία του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς δηλώνουν στο ΠΑΣΟΚ, ζητώντας οι όποιες διαδικασίες για το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να τεθεί, να ολοκληρωθούν άμεσα και πάντως στα τέλη του μήνα ή το πολύ τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στην Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν πολύ στο θέμα του χρόνου διαμηνύοντας  προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθούν αναβολές, τόσο στο προαναγγελθέν ραντεβού των αρχηγών κομμάτων και κινήσεων του χώρου, όσο και στη λήψη των αποφάσεων.

Όσο για το θέμα της αναλογικότητας, που πολλοί εκτιμούν ότι έχει πειράξει μερίδα στελεχών του Ποταμιού, ειδικά όταν έθεσε το ζήτημα η Φώφη Γεννηματά για το πολιτικό – συντονιστικό όργανο που θα κληθεί να οδηγήσει τον χώρο σε συνέδριο τον Μάρτιο, θυμίζουν με νόημα ότι στο ΠΑΣΟΚ έθεσαν μεν θέμα αναλογικότητας, μαζί όμως με ρήτρα καμίας πλειοψηφίας. «Δεν θέλουμε να δεσμεύσουμε τον επόμενο αρχηγό», λένε στελέχη του κόμματος, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν τις αγωνίες στελεχών του  Ποταμιού που θεωρούν ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ ως μεγαλύτερο κόμμα, να επιχειρήσει να …ελέγχει τον νέο αρχηγό στον βαθμό που αυτός δεν θα είναι της αρεσκείας του.

Στο μεταξύ, σημείο συμφωνίας φαίνεται να βρέθηκε και στο θέμα της διατήρησης των κομμάτων ως έχουν, τουλάχιστον ως τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, με την όποια συζήτηση γίνεται για ενιαίο κόμμα στο μέλλον, να παραπέμπεται για το διάστημα αμέσως μετά από αυτές.

Σε περίπτωση εκλογικού αιφνιδιασμού πάντως, το προσεχές φθινόπωρο, η Χαριλάου Τρικούπη θα προτείνει κοινή κάθοδο των κομμάτων και φορέων που μετέχουν στο εγχείρημα υπό ενιαίο ψηφοδέλτιο, σεβόμενη πάντως σε κάθε περίπτωση την αυτονομία κάθε φορέα ξεχωριστά. Στην πραγματικότητα, θα προτείνει έναν νέο ‘συνασπισμό’ ή μία ‘ομοσπονδία’ κομμάτων, όπως υπήρξε εξ αρχής η θέση του ΠΑΣΟΚ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα