«Μυστική Συνάντηση» στην Ασέα

Φόρος τιμής στον Νίκο Γκάτσο

Το τρένο δεν σταματούσε πάντα στην Ασέα… Το θυμάμαι σαν τώρα… Ένα μικρό χωριό πνιγμένο στο πράσινο και στο οξυγόνο, καταμεσής της πλατανοσκέπαστης Αρκαδίας, που σε έκανε να νιώθεις μικρός θεός. Τόση η έκσταση…

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

Τη μνημονεύεται ο Στράβωνας, ο Ηρόδοτος, όπως και ο Παυσανίας στα «Αρκαδικά» του, ενώ θεωρείται ότι το όνομά της οφείλει στον Ασεάτη, γιο του πρώτου μυθικού Αρκάδα βασιλιά, Λυκάονα. Από ανασκαφές Ελλήνων και Σουηδών αρχαιολόγων, έχει διαπιστωθεί ότι η πολιτιστική παρουσία της Ασέας υπάρχει από το 6.000 π.Χ., με ευρήματα που εκτίθενται στα μουσεία Τεγέας, Τρίπολης, Ναυπλίου και Αθήνας, αλλά και του εξωτερικού.

Στην Ασέα ανακαλύφθηκε ο ναός της Αθηνάς, αλλά και ο μοναδικός ναός του Ποσειδώνα, σε ορεινό σημείο, καθώς, σύμφωνα με τον Παυσανία, ο Οδυσσέας μετά την επιστροφή του από την Τροία θέλησε να εξευμενίσει τον θεό της θάλασσας για τον χαμό που Πολύφημου.

Η Ασέα όμως αποτελεί και τη γενέτειρα του μοναδικού Νίκου Γκάτσου, του ποιητή και στιχουργού που η ζωή και το έργο του είναι συνυφασμένο με τη νεότερη ελληνική διαδρομή και με μεγάλα ονόματα του μουσικού και όχι μόνο στερεώματος, όπως Μάνος Χατζηδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης κ.ά.

Αυτό το ορεινό πανέμορφο χωριό, και προς τιμήν του Νίκου Γκάτσου, επέλεξαν οι Παναγιώτης Μάργαρης και Σταμάτης Κραουνάκης για μία σημαντική μουσική παράσταση, στις 10 Αυγούστου, αποτίοντας φόρο τιμής στον σπουδαίο μας ποιητή που με το έργο του σημάδεψε τον ελληνικό πολιτισμό και καθόρισε τη μουσική δημιουργία του 20ού αιώνα.

Kraounakis-Margaris1

Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα μουσική συνύπαρξη επί σκηνής, ένα ανατρεπτικό ρεσιτάλ του Παναγιώτη Μάργαρη και του Σταμάτη Κραουνάκη για κλασική κιθάρα και φωνή, με τον Σταμάτη Κραουνάκη σε ρόλο ερμηνευτή.

Ένα κονσέρτο για δύο, όπου ο Σταμάτης Κραουνάκης με τη συνοδεία της κιθάρας  του εξαιρετικού σολίστα Παναγιώτη Μάργαρη, τραγουδάει με μοναδικό τρόπο, αγαπημένα δικά του τραγούδια αλλά και άλλων σημαντικών δημιουργών. Επίσης ακούγονται σόλο κομμάτια από τον Παναγιώτη Μάργαρη, ο οποίος ερμηνεύει στην κιθάρα δικές του συνθέσεις καθώς και υπέροχες μουσικές των Ennio Morricone, Erik Satie, Enrique Granados, Rolling Stones, Sting, Queen κ.ά.

Αφορμή για την ξεχωριστή αυτή συνεύρεση επί σκηνής των δύο δημιουργών στάθηκε η συμμετοχή του Σταμάτη Κραουνάκη στο νέο άλμπουμ του Παναγιώτη Μάργαρη με τον τίτλο «Με τη μαγεία της κιθάρας» που κυκλοφόρησε αρχές Ιανουαρίου, ερμηνεύοντας το ιστορικό τραγούδι του «Μαμά γερνάω» σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, διασκευασμένο για φωνή και κιθάρα από τον Παναγιώτη Μάργαρη.

 

Ένα ποίημα για την Ασέα

nikos gatsosΤούτος ο τόπος είναι μύθος από χρώμα και φως
ένας μύθος κρυφός, με τον κόσμο του ήλιου δεμένος.
Κάθε αυγή ξεκινά ν’ ανταμώσει ξανά το δικό του αθάνατο γένος.
Τούτος ο τόπος είναι ένας κήπος με κλαμμένα παιδιά,
στη γαλάζια ποδιά κάποιας μάνας για πάντα χαμένης…
(Νίκος Γκάτσος)

 

«Με τη μαγεία της κιθάρας»

cd«Ξεκίνησα σπουδές κιθάρας όταν ήμουν 13 ετών. Εντελώς συμπτωματικά θα έλεγα, μιας και δεν ανήκω σε καλλιτεχνικό σόι. Είμαι ο μοναδικός (απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω) από την οικογένειά μου και τους προγόνους μου, που ασχολήθηκε με τη μουσική. Θέλω λοιπόν πρώτα απ’ όλα, να ευχαριστήσω τη μητέρα μου η οποία είχε και την ιδέα να με “γράψει” στο ωδείο της γειτονιάς στη Νέα Σμύρνη όπου μεγάλωσα. Και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πατέρα μου, ο οποίος μου αγόρασε όταν ήμουν 20 ετών την κιθάρα μου. Τη Jose Ramirez 1A του 1977, η οποία αποτελεί έως και σήμερα την πιο πιστή σύντροφο στη ζωή μου. 
»Η κλασική κιθάρα είναι ένα μαγικό μουσικό όργανο και νιώθω πολύ τυχερός που έχω αφιερωθεί σε αυτήν. Έχω θέσει ως στόχο ζωής να τη διαδώσω σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, ως ένα απόλυτα πολυφωνικό όργανο το οποίο μπορεί να σταθεί αυτόνομα οπουδήποτε. Οι ήχοι της δημιουργούν πολλά συναισθήματα… Πάθος, τρυφερότητα, λύπη, χαρά, έρωτα, αγάπη, συγκίνηση, νοσταλγία αλλά και αισιοδοξία… Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, όλοι όσοι ακούσετε το άλμπουμ αυτό, να νιώσετε την ψυχή και την καρδιά σας να γεμίζουν με χρώματα», αναφέρει ο Παναγιώτης Μάργαρης στο εξώφυλλο του δίσκου του «Με τη μαγεία της κιθάρας», στον οποίο εκτός από τον Σταμάτη Κραουνάκη, συμμετέχουν οι Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μάρκος Κούμαρης από τους Locomondo, Γεωργία Νταγάκη και η Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα