Μυστικός δείπνος του Σόρος με μενού την Ελλάδα

Τον τελευταίο μήνα η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν μόνιμα στα πρωτοσέλιδα όλου του κόσμου, ενώ οι διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες –και όχι μόνο– δίνουν και παίρνουν. Φαίνεται, ωστόσο, ότι το ενδιαφέρον για τις ελληνικές εξελίξεις δεν περιορίζεται σε επίπεδο θεσμών, αλλά ενίοτε γίνεται και βασικό μενού ιδιωτικών συζητήσεων μεταξύ των κροίσων του πλανήτη.

Ένα τέτοιο παράδειγμα έφερε στο φως το ειδησεογραφικό πόρταλ thetoc.gr, αποκαλύπτοντας τον «μυστικό δείπνο» που είχε προ ημερών ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, με συνδαιτυμόνες πολιτικούς και επιχειρηματίες. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του thetoc.gr, ο Αμερικανός κροίσος συζητούσε σε λέσχη του Μανχάταν επί τρεις ώρες για την κατάσταση της Ευρώπης και τα προβλήματα της Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι οικοδεσπότης του ιδιότυπου «meeting» ήταν ο επενδυτής Στέλιος Ζαβός και προσκεκλημένοι ήταν τουλάχιστον 40 παράγοντες της διεθνούς οικονομίας και πολιτικής – ακόμη και στρατιωτικοί. Ανάμεσά τους και ο Πολ Βόλκερ (σ.σ. επί κυβερνήσεων Τζίμι Κάρτερ και Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε διατελέσει πρόεδρος της FED, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ), ο οποίος έκανε λόγο για τις δυσκολίες σταθεροποίησης της ευρωζώνης και την κατάσταση στην ελληνική οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Π. Βόλκερ είναι σήμερα επικεφαλής της ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής του Μπαράκ Ομπάμα για την ανάκαμψη της οικονομίας, την ανεργία και την ανταγωνιστικότητα.
Εκτός από Βόλκερ και τον Τζορτζ Σόρος, στο δείπνο εξέφρασαν τις απόψεις τους και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κολούμπια Τζέφρι Σακς, οι μεγαλοεπενδυτές Γουίμπουρ Ρος (μέτοχος της Eurobank και της Τράπεζας Κύπρου), τζον Πόλσον (μέτοχος της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς), ο πρόεδρος της JP Morgan Τζέικπομπ Φρένκελ, ο Λεόν Μπλακ ιδιοκτήτης της Apollo Fund και ο Byrion Wien αντιπρόεδρος της επενδυτικής εταιρίας Blackstone.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα