“Μόνο υπό προϋποθέσεις δεν θα καταλήξουμε σε τρίτο μνημόνιο”

Θέλουμε μια όσο το δυνατόν ισσρροπημένη συμφωνία, τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο Mega.Η μείωση των πλεονασμάτων και η φορολόγηση των πιο ευκατάστατων και των επιχειρήσεων θα οδηγήσει στη μείωση των υφεσιακών μέτρων και στη σύναψη μιας ισορροπημένης συμφωνίας υπό των δεδομένων συνθηκών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας.

Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «κκτός πραγματικότητας»  την όποια συζήτηση για τρίτο πρόγραμμα στήριξης για να τονίσει όμως πως «μόνο υπό προϋποθέσεις δεν θα καταλήξουμε σε τρίτο μνημόνιο».
Αυτό θα κριθεί, σύμφωνα με τον υπουργό, από την πορεία της οικονομίας, τα πλεονάσματα που μπορεί να παράξει και αν θα χρησιμοποιηθούν και τα 10 δισ. του ΤΧΣ.

Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι σήμερα (σ.σ Τετάρτη)  θα υπάρξει συμφωνία και για το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ στα εμπορικά νησιά τόνισε ότι δεν θα υπάρχει κανείς σοβαρός αντίκτυπος ενώ: «Για όλα τα υπόλοιπα νησιά, δίνουμε τη μάχη για να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ».

«Προσπαθούμε να βρούμε ένα πληθυσμιακό κριτήριο ή ένα οικονομικό κριτήριο με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα», δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα κάνει τον διαχωρισμό εμπορικών και μη νησιών.

Η συμφωνία θα προκαλέσει μεταστροφή της οικονομίας και το πρόσημο για την οικονομία το 2015 θα είναι θετικό, καθώς θα καταγραφεί ρυθμός ανάπτυξης κοντά στο 1,5%, είπε κλείνοντας ο υπουργός Οικονομίας.

Όσο για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταθάκης είπε πως αν καταργηθεί θα πρέπει να έχουμε ισοδύναμα που θα αναπληρώσουν τα έσοδα, ενώ σε ερώτηση αν θα τον πληρώσουμε και το 2016, ο υπουργός απάντησε: «Τον Σεπτέμβριο με τον προϋπολογισμό του 2016, θα σας πούμε αν και τι θα πληρώσετε».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα