Εκτός επιτήρησης, αλλά με 22 υποχρεώσεις

Χωρίς τα ασφυκτικά δεσμά των Θεσμών θα πλεύσει από τις 21 Αυγούστου η ελληνική οικονομία

Ξεκάθαρο μήνυμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε υπουργούς και στελέχη ότι η Ν.Δ. προεκλογικά δεν θα κινηθεί με το σκεπτικό «δώσε και σε μένα μπάρμπα»

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ουκ ολίγες φορές έχουμε ακούσει και τον πρωθυπουργό, αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν με έμφαση ότι «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα» για να ξεκαθαρίσουν ότι οι ενισχύσεις προς τους πολίτες γίνονται με βάση τις δημοσιονομικές αντοχές και με το σκεπτικό να υπάρχει απόθεμα στο ταμείο για το επόμενο διάστημα, που δεν αναμένεται εύκολο.

Από τον Αύγουστο η ελληνική οικονομία βγαίνει από την διαδικασία της επιτήρησης και μπορεί να πλεύσει απελευθερωμένη από τα δεσμά. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε αναφωνήσουμε κι εμείς «λεφτά υπάρχουν». Διότι ναι μεν δεν θα έχουμε τους θεσμούς στο σβέρκο μας και ανά τρίμηνο να μας επισκέπτονται κάνοντας φύλλο-φτερό τα στοιχεία, αλλά ανά εξάμηνο για αρκετά χρόνια ακόμη η Κομισιόν θα ασκεί τον δικό της έλεγχο από την έδρα της στις Βρυξέλλες. Το καλό με την λήξη της επιτήρησης είναι ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην κανονικότητα. Κάτι που φέρνει ακόμη πιο κοντά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.

Επισήμως η «έξοδος» θα πραγματοποιηθεί στις 21 Αυγούστου. Κι αυτό γιατί τότε ολοκληρώνονται τα τέσσερα χρόνια σε ενισχυμένη εποπτεία. Η Ελλάδα θα τελεί υπό το νέο καθεστώς έως ότου εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε. Παράλληλα, θα υπάρχει και εσωτερική αξιολόγηση που θα διεξαχθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέσω της διαδικασίας Early Warning. Αυτή η αξιολόγηση καταγράφει κάθε τρίμηνο την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων και την ευστάθεια των οικονομιών των χωρών-μελών και δεν δημοσιοποιείται.

Είναι βέβαιο ότι πολλοί υπουργοί, αλλά και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που πλέον κάθονται στα κάρβουνα αναμένοντας το πότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζητώντας πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, έχουν αρχίσει τις… υποσχέσεις ενόψει εκλογών. Όμως το Μαξίμου προσπαθώντας να σταματήσει εν τη γεννέση αυτές τις υποσχέσεις ξεκαθάρισε ότι «η οικονομία δεν μας επιτρέπει να πολιτευθούμε ως Μαυρογιαλούροι και να ακολουθήσουμε το μότο δώσε και σε μένα μπάρμπα». Κάτι που πολλάκις έχουμε δει στο παρελθόν από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου που έδιναν μάχη για να κερδίσουν την εξουσία.

Εξάλλου ακόμη η Ελλάδα έχει να 22 προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρώσει έως τον Οκτώβριο. Και με βάση την έκθεση προόδου που δημοσιοποιηθεί το Νοέμβριο θα γνωρίζουμε εάν εγκριθεί από το Eurogroup του Δεκεμβρίου η εκταμίευση ή όχι των 748 εκατ. ευρώ, της δόσης που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019 σε συνδυασμό με τις περαιτέρω παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Ανά εξάμηνο κι εκ του μακρόθεν (Βρυξέλλες) θα συνεχιστούν οι έλεγχοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Οι 22 εκκρεμότητες

Αυτές οι 22 εκκρεμότητες είναι οι εξής:

  • Παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού της για το 2023 σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
  • Εκκαθάριση συνταξιοδοτικών και οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Αύγουστο.
  • Πλήρης λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ (έως τον Σεπτέμβριο).
  • Έναρξη της διαδικασίας για την είσπραξη του υπολοίπου 30% του clawback του 2021 μέσω δόσεων, έως τα τέλη Ιουλίου. Επίσης πρέπει να γίνει η συλλογή τουλάχιστον του 35% του clawback για το 2022 έως τον Οκτώβριο.
  • Ουσιαστική πρόοδος προς την εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Έως τις αρχές Ιουνίου πρέπει να εγκριθεί το παράγωγο δίκαιο και έως τα τέλη Ιουνίου να ολοκληρωθεί το σύστημα για ηλεκτρονικές εγγραφές και ραντεβού, αλλά και η εγγραφή ασθενών. Στόχος είναι να φτάσει στο 25% του συνολικού πληθυσμού που είναι εγγεγραμμένος στο σύστημα έως τα τέλη Οκτωβρίου και στο 50% έως το τέλος του 2022.
  • Κεντρικές προμήθειες. Τακτικές ενημερώσεις για την πρόοδο έως τον Οκτώβριο.
  • Έναρξη Ανταγωνιστικού Διαλόγου για τον φορέα ακινήτων με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές (τέλη Σεπτεμβρίου).
  • Κρατικές εγγυήσεις. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 θα πρέπει να εξεταστούν οι εγγυήσεις ύψους 470 εκατ. ευρώ που έχουν καταπέσει, με πληρωμές 156,5 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο.
  • Εξάλειψη των εκκρεμών υποθέσεων αφερεγγυότητας (Ν. Κατσέλη). Το 95% των υποθέσεων με επανακαθορισμένες ημερομηνίες ακρόασης θα πρέπει να έχει ημερομηνία ακρόασης έως τα τέλη Οκτωβρίου. Το υπόλοιπο 5% θα έχει ημερομηνία ακρόασης το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022. Τελεσίδικη δικαστική απόφαση για το 25% των υποθέσεων  ορίζεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
  • Δικαιοσύνη: Η βελτιωμένη λειτουργικότητα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα πρέπει να αναπτυχθεί πλήρως και να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία έως τα τέλη Ιουνίου.
  • Κτηματολόγιο: Το 65% των συνολικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας θα πρέπει να αναρτηθούν και η επικύρωση του 95% των δασικών χαρτών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
  • Εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου: Τα 10.119 ακίνητα που ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών θα εντοπιστούν και θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο έως τα τέλη Ιουνίου. Για τα ακίνητα που ανήκουν σε άλλα υπουργεία, η ολοκλήρωση της διαδικασίας επαλήθευσης προγραμματίζεται για τα τέλη Ιουνίου και η ενδεχόμενη μεταβίβαση έως τα τέλη Οκτωβρίου.
  • Μεταβίβαση του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο. Περαιτέρω πρόοδος στην προετοιμασία της λεπτομερούς μελέτης σκοπιμότητας, συμπεριλαμβανομένου σχετικού επιχειρηματικού σχεδίου.
  • ΔΕΠΑ Υποδομές. Το οικονομικό κλείσιμο αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
  • Εγνατία Οδός: Ολοκλήρωση και λειτουργία ενός μετωπικού και τριών πλευρικών σταθμών διοδίων και υποβολή του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο έως τα τέλη Ιουλίου.
  • Γούρνες Ηρακλείου: Οικονομικό κλείσιμο το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
  • Αττική Οδός: Έναρξη της φάσης των δεσμευτικών προσφορών τον Ιούλιο.
  • Περιφερειακός λιμένας Αλεξανδρούπολης: Επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή έως τα τέλη Ιουλίου.
  • Περιφερειακός λιμένας Ηγουμενίτσας: Υποβολή δεσμευτικών προσφορών και επιλογή του μειοδότη το τρίτο τρίμηνο του 2022.
  • Παραχώρηση Υπόγειας Αποθήκευσης Αερίου Νότιας Καβάλας: Δεσμευτικές προσφορές τον Ιούλιο και επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή έως τον Οκτώβριο με την έγκαιρη έκδοση. του πλαισίου καθορισμού των τιμολογίων από τη ΡΑΕ.
  • Περιφερειακός λιμένας Ηρακλείου: Υποβολή δεσμευτικών προσφορών έως τα τέλη Οκτωβρίου.
  • Κωδικοποίηση Νομοθεσίας. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί και η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας θα ψηφιστεί έως τον Οκτώβριο.

Όπως γίνεται αντιληπτό κάθε άλλο παρά εύκολο μπορεί να θεωρηθεί το κυβερνητικό έργο με βάση τα προαπαιτούμενα. Και το δέλεαρ της δόσης των 748 εκατ. ευρώ που θα μοιάζουν ως χριστουγεννιάτικο μποναμάς για κάθε είδους ενισχύσεις είναι τεράστιο.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα