«Στράβωσαν» οι Γεωργιανοί με τη… μισή πρόσκληση ένταξης της Κομισιόν

Ο αστερίσκος που έβαλε η πρόεδρος της Ε.Ε. Ούρσουλα Φον ντε Λάινεν στην Τυφλίδα ότι αν θέλει να διαβεί τις ανοιχτές θύρες της Ένωσης θα πρέπει να «τρέξει» το μεταρρυθμιστικό έργο της, έβγαλε στους δρόμους σχεδόν 60.000 Γεωργιανούς

Με τον πόλεμο στα βορειοανατολικά της Ευρώπης να μαίνεται για 100 και πλέον ημέρες, η Κομισιόν δημοσιοποίησε την περασμένη Παρασκευή τη σύστασή της να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία, τη Μολδαβία αλλά και τη Γεωργία.

Ωστόσο ο αστερίσκος που έβαλε η πρόεδρος της Ε.Ε. Ούρσουλα Φον ντε Λάινεν στην Τυφλίδα ότι αν θέλει να διαβεί τις ανοιχτές θύρες της Ένωσης θα πρέπει να «τρέξει» το μεταρρυθμιστικό έργο της, έβγαλαν στους δρόμους σχεδόν 60.000 Γεωργιανούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχή της εβδομάδας οι δρόμοι της πρωτεύουσας γέμισαν με διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο και ανεμίζοντας σημαίες της χώρας τους αλλά και την ευρωπαϊκή αστερόεσσα επεδίωξαν να στείλουν το μήνυμα ότι ασπάζονται τις δυτικές αξίες. «Η Ευρώπη είναι μια ιστορική επιλογή και μια φιλοδοξία για τους Γεωργιανούς, για τις οποίες όλες οι γενιές έκαναν θυσίες», υπογράμμισαν οι διοργανωτές σε σχετική ανακοίνωση.

Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, στο κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» δηλώνουν ικανοποιημένοι μεν που η χώρα έλαβε «έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη» δυσαρεστημένοι δε που η Κομισιόν δεν στήριξε ήδη από τώρα την παροχή καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία. Πάντως, ο Γεωργιανός πρωθυπουργός Ιρακλί Γκαριμπασβίλι είπε ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες προκειμένου να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις και να… φέξει το «πράσινο φως» της ευρωπαϊκή υποψηφιότητας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα