Οι άξονες κατά της ακρίβειας

Το Μαξίμου αναμένει να λειτουργήσει στην πράξη το σχέδιο της Κομισιόν για τον έλεγχο στην τιμή των καυσίμων

Ταξίδι στην Αίγυπτο ετοιμάζει το Νοέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να λάβει μέρος στην Διάσκεψη  του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αναμφίβολα η ακρίβεια είναι ο υπ’ αριθμόν ένας πονοκέφαλος της κυβέρνησης και γι’ αυτό το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει τόσο από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και από τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, ένα σχέδιο αντιμετώπισης των ανατιμήσεων. Ένα σχέδιο, που θα ανακουφίσει τους πολίτες, ελπίζοντας ότι τελικά η Ε.Ε. θα λάβει τις σωστές αποφάσεις, ώστε να πάρουν ανάσα όλοι Ευρωπαίοι.

Ήδη στην κυβέρνηση έχουν καταλήξει στους τέσσερις άξονες που θα στηριχθούν για να αντιμετωπίσουν το τέρας της ακρίβειας, που ταλανίζει τον κόσμο. Ο πρώτος άξονας είναι η παρέμβαση στην αλυσίδα των αγαθών που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Εκτός από το «καλάθι του νοικοκυριού» που συστήνουν οι επιχειρήσεις και αναμένεται να φέρει κάποια αποτελέσματα, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με την βιομηχανία και τους χονδρέμπορους, έτσι ώστε να φρενάρουν οι ανατιμήσεις. Η βασική θέση του υπουργείου είναι να πάρουν και οι επιχειρήσεις ένα μέρος του αυξημένου κόστους, περιορίζοντας όχι τόσο το ποσοστιαίο κέρδος, όσο το κέρδος σε απόλυτους αριθμούς.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την εντατικοποίηση ελέγχων με τη χρήση όλων των εργαλείων που έχει στα χέρια του το κράτος, κατά της αισχροκέρδειας και των περιθωρίων κέρδους. Να σημειωθεί ότι υπάρχει ενεργή η ρύθμιση για μία σειρά προϊόντων που απαγορεύει να υπάρχει υψηλότερο κέρδος, από ότι τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ο τρίτος άξονας είναι η περαιτέρω στήριξη του αγροτικού τομέα, με σειρά παρεμβάσεων προκειμένου, να μην μεταφέρουν στο σύνολό τους τις ανατιμήσεις που προκύπτουν, λόγω του αυξημένου κόστους.

Και τέλος ο τέταρτος άξονας είναι με την παρέμβαση στην αγορά των καυσίμων, μέσα από τις επιδοτήσεις στην θέρμανσης, αλλά και στην εκτιμώμενη επιστροφή της επιδότησης στο diesel κίνησης. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα φρενάρει η επιβάρυνση στις επιχειρήσεις από το κόστος μεταφορών και έτσι θα μπορέσουν αυτό να το αποτυπώσουν στις τιμές των αγαθών.

Περιμένοντας την Ε.Ε.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως αυτοί οι άξονες αντιμετώπισης της ακρίβειας θα αποδειχθούν και αποτελεσματικοί και ανθεκτικοί εάν χειροτερέψουν τα πράγματα. Όλα βέβαια θα γίνουν πολύ καλύτερα εάν τελικά καταλήξουν σε συμφωνία οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Συμφωνία για αποφασιστικά μέτρα και όχι αυτό το ήξεις αφίξεις που παρουσίασε η Κομισιόν, το οποίο εν πολλοίς δεν οδηγεί πουθενά, καθώς είναι προσωρινό.

Πάντως για την Ελλάδα είναι καλό ότι στην πρόταση της Κομισιόν συμπεριλήφθησαν και δύο μέτρα που πρότεινε η χώρα μας. Τον μηχανισμό διόρθωσης τιμών στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου της Ολλανδίας και τον περιορισμό των διακυμάνσεων στις αγορές παραγώγων ενέργειας. Όμως η αγωνία όλων, αλλά και το ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εάν τελικά στην πράξη λειτουργήσει ο έλεγχος στις τιμές των καυσίμων, ή απλά αποδειχθεί άλλο ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο της Κομισιόν το οποίο στην πράξη κριθεί αναποτελεσματικό;

Και ο καθένας μας μπορεί να καταλάβει ότι εάν τελικά το σχέδιο της Κομισιόν λύσει το πρόβλημα της ενέργειας, τότε και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ενισχύσουν τους άξονες άμυνας έναντι της κρίσης. Διαφορετικά θα τρέχουν όλοι και δεν θα φτάνουν.

Ταξίδι στην Αίγυπτο

Εκτός των κρίσιμων επαφών με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξεχνά και τα εθνικά θέματα. Και γι’ αυτό το λόγο ετοιμάζεται για ταξίδι στην Αίγυπτο το Νοέμβριο, με φόντο το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Στην βορειοαφρικανική χώρα τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί μία διεθνής διάσκεψη με διοργανωτή τον ΟΗΕ, η οποία αποκτά περαιτέρω σημασία για την Ελλάδα. Μπορεί η διάσκεψη να είναι αφιερωμένη στο θέμα που απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη, αυτό της κλιματικής αλλαγής,  όμως για τη χώρα μας θα αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συνεχίσει την εκστρατεία διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων.

Το παρών στην Διάσκεψη θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην παρέμβαση του αναμένεται να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για το κλίμα. Παρ’ όλα αυτά στο περιθώριο της διάσκεψης ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό και τις συνεχείς εκτός ορίων τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων εναντίον της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα προγραμματίζονται τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη και με την αιγυπτιακή ηγεσία που φιλοξενεί την Σύνοδο και όπως είναι γνωστό έχει διατυπώσει «καθαρές» θέσεις υπέρ των ελληνικών συμφερόντων. Ειδικά στο ζήτημα του υποτιθέμενου τουρκολιβυκού μνημονίου το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών έχει ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό της Ελλάδας, κάτι που λειτουργεί υποστηρικτικά  στην επιχείρηση αναχαίτισης του τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ήδη έχει αποδείξει, η Ελλάδα δεν επενδύει στην αντιπαράθεση με την Τουρκία όπως κάνει η γειτονική χώρα. Το Μέγαρο Μαξίμου θα επιμείνει στην οδό των στοχευμένων απαντήσεων μέσω της θεσμικής οδού, κάτι που αποτυπώθηκε και με την διεθνοποίηση των φωτογραφιών με τους ξεγυμνωμένους και δαρμένους μετανάστες που έσπρωξε η Τουρκία στον Έβρο.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να αυξάνει τη ρητορική της έντασης αναλόγως με την πορεία της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Τακτική που δείχνει να ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν.  Αντιθέτως κάθε φορά που η Αθήνα θα εκτιμά ότι χρειάζεται θα προσφεύγει στα διεθνή φόρα και θα καταγγέλλει την τουρκική αδιαλλαξία.

Κοινή πεποίθηση πάντως στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι ότι ο κ. Ερντογάν θα επιμείνει στην ίδια στρατηγική μέχρι και τις τουρκικές εκλογές κάνοντας εξαγωγή της κρίσης που βιώνουν οι Τούρκοι πολίτες και εκτιμώντας ότι αυτό θα του αποφέρει εκλογικά οφέλη.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα