Νέα αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ για τις ευρωεκλογές

Συνέχεια στην αντιπαράθεση που ξέσπασε μετά τη συνάντηση του Φώτη Κουβέλη με τον Χάνες Σβόμποντα με αντικείμενο το «χρίσμα» των ευρωσοσιαλιστών στις επερχόμενες ευρωεκλογές έδωσαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε οξεία επίθεση στη Δημοκρατική Αριστερά, σημειώνοντας πως «κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να λειτουργούν παρασιτικά σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και παρασιτικά […] σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα».

Όπως είπε, «κάποιοι σκέφτονται στο όνομα της χώρας και του έθνους με κόστος και κάποιοι άλλοι κάνουν τον καλό, τον συμπαθή, τον αθώο στις πλάτες τις δικές μας». «Είναι και άδικο είναι και ανήθικο κάποιοι να παίζουν τους καλούς στις πλάτες τις δικές μας», πρόσθεσε.

Εν όψει των ευρωεκλογών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το Κίνημα ούτε διαλύεται ούτε κρύβεται αλλά καλεί τους πάντες σε συνεργασία.

«Θέλουμε να συγκροτηθεί η ευρύτατη δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Και πάλι καλούμε τη ΔΗΜΑΡ να ενταχθεί στο σχήμα αυτό. Αλλά το σχήμα αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια ιστορία στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και είναι το μόνο μέλος στην Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος», συμπλήρωσε.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ενοχλημένο λόγω της στήριξης που ζήτησε χθες ο κ. Κουβέλης από τον κ. Σβόμποντα, δεδομένου ότι επιθυμεί -αν η ΔΗΜΑΡ εκλέξει ευρωβουλευτή- αυτός να ενταχθεί στην ευρωομάδα των σοσιαλιστών.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, αμέσως μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής των Ευρωσολιαστών δήλωσε ότι υποστηρίζει «την ενίσχυση των σοσιαλιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει σημαντική εκπροσώπηση και στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ευρωσοσιαλιστική Ομάδα».

«Η ΔΗΜΑΡ -θέλει δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ- είναι δύναμη της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, που εντάσσεται όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά, στον ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό χώρο και μεταφέρει την ευρωπαϊκή κληρονομιά της ανανεωτικής Αριστεράς», τόνισε απο την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της κόμματος Χρήστος Μαχαίρας, μιλώντας στον Σκάι, και πρόσθεσε: «Στην πολιτική -ας το πάρουν απόφαση- δεν χωρούν κυριότητες και επικαρπωτές», «το ποιος δικαιούται να μιλά στο όνομα των σοσιαλιστικών ιδεών δεν είναι θέμα συμβολαίων, προκύπτει από τις πολιτικές που υπηρετεί…».

Ανέφερε ακόμη ότι «ο εκνευρισμός του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές στηρίζουν όλα τα ψηφοδέλτια με σοσιαλιστικό πρόσημο, δεν υπακούει απλώς και μόνο σε μία ιδιοκτησιακή αντίληψη της πολιτικής … Οι δηλώσεις του Χάνες Σβόμποντα έρχονται να ακυρώσουν την προσπάθεια να παρασταθεί η ΔΗΜΑΡ ως δύναμη που φλερτάρει με τον ευρωσκεπτικισμό, ώστε το ΠΑΣΟΚ και οι “58” να αναδειχθούν ως θεματοφύλακες του ευρωπαϊσμού. Αυτό ακυρώνει ο Σβόμποντα».

Εξάλλου, ο Θόδωρος Μαργαρίτης κάλεσε τον κ. Βενιζέλο να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη νηφαλιότητα την υπόθεση της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και υπογράμμισε: «Οι υπαινιγμοί σε βάρος της ΔΗΜΑΡ και η σιωπή απέναντι στις ακραίες επιλογές της ΝΔ, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να εργάζεσαι για τις προοπτικές της σοσιαλδημοκρατίας. Ο νοών νοείτω!».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα