Νέα επεισόδια στην Αίγυπτο

Nέες ταραχές ξέσπασαν στην Αίγυπτο όταν φοιτητές που υποστηρίζουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους πυρπόλησαν, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, δύο κτήρια του πανεπιστημίου Αλ-Αζχάρ στο Κάιρο και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Οι νέες εικόνες χάους έρχονται μία ημέρα μετά τις συλλήψεις 250 ισλαμιστών σε επεισοδιακές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας του χαρακτηρισμού της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν φοιτητές που υποστηρίζουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και εμπόδιζαν τους συμφοιτητές τους να μπουν στα κτήρια του πανεπιστημίου για να δώσουν εξετάσεις.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον της αστυνομίας και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά για να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα.

Σύμφωνα με πηγή στους κόλπους των δυνάμεων ασφαλείας, η πυρκαγιά στην Εμπορική Σχολή προκάλεσε ζημιές σε δύο ορόφους και στη συνέχεια κατασβέσθηκε από τους πυροσβέστες, ενώ κατά το επεισόδιο αυτό δεν υπήρξαν θύματα ούτε έγιναν συλλήψεις.

Ένας φοιτητής είπε πως σκοτώθηκε ένας υποστηρικτής των Αδελφών Μουσουλμάνων, πληροφορία που διαψεύδεται από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Το αλ-Αζχάρ, ένα κέντρο σουνιτικών ισλαμικών σπουδών με μεγάλο κύρος, είναι εδώ και μήνες θέατρο διαμαρτυριών εναντίον αυτού που οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αποκαλούν «στρατιωτικό πραξικόπημα» το οποίο ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι έπειτα από ένα χρόνο στην εξουσία.

Οι υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων έχουν στραφεί κατά της ηγεσίας του Αλ-Αζχάρ επειδή υποστήριξε το στρατό στην ανατροπή του Μόρσι.

Η υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση φαίνεται πως θέλει να καταστείλει τους διαφωνούντες πριν από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα για ένα νέο σύνταγμα, ένα βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα