Νέος «κόουτς», νέα ομάδα (στην Εισαγγελία Διαφθοράς)

«Ομάδα που νικάει δεν αλλάζει». Ή μήπως «νέος προπονητής, νέο team»; Μπορεί τα ρητορικά ερωτήματα να αφορούν τους ποδοσφαιρόφιλους, αλλά εσχάτως περίπου το ίδιο αναρωτιούνται όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα την αλλαγή σκυτάλης στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Ως γνωστόν, στις αρχές του προηγούμενου μήνα η αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Τουλουπάκη ήταν αυτή που «κλήθηκε» να αντικαταστήσει τη Ελένη Ράικου στη «χηρεύουσα» θέση της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, μετά την παραίτηση της τελευταίας.

Αυτό που δεν έχει πολυμαθευτεί είναι ότι η 52χρονη χαμηλού προφίλ αλλά δυναμική λειτουργός –όπως χαρακτηρίζεται από όσους τη γνωρίζουν– πέρασε το κατώφλι της Εισαγγελίας έχοντας τη δική της «ομάδα». Συγκεκριμένα, από τους 6 επίκουρους που υπηρετούσαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς επί θητείας Ράικου, αντικαταστάθηκαν οι πέντε. Πρόκειται για τους Ιωάννη Σέβη, Αγγελική Τριανταφύλλου, Μαρία Δάλλα, Αντώνη Ελευθεριάνο και Συμέλα Σαπίδου.

Πλέον, τρεις από τους νέους επίκουρους εισαγγελείς είναι παλιοί, στενοί συνεργάτες της κας Τουλουπάκη στο Ανακριτικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και προσωπική επιλογή της για να στελεχώσουν την κομβική για την πάταξη της κρατικής διαφθοράς υπηρεσία.

Άλλοι δύο επίκουροι είναι επιλογή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίου, λόγω των άριστων γνώσεών τους σε οικονομικά θέματα.

Οι νέοι εισαγγελείς
Οι νέοι επίκουροι εισαγγελείς είναι οι Χρήστος Ντζούρας, Χριστιάνα Φραγκιά, Στυλιανός Μανώλης, N. Πολυκρώτης και ο Κωνσταντίνος Κούντριας, που θα συνδράμουν στο δύσκολο και πολύπλοκο έργο της Ελ. Τουλουπάκη. Ο Γιάννης Δραγάτσης είναι ο μόνος «παλιός» επίκουρος της Ελ. Ράικου που παραμένει στην υπηρεσία.

Ο άλλος, πιο στενός συνεργάτης της νέας «σιδηράς» κυρίας της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς, είναι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χρήστος Ντζούρας. Ήταν η πρώτη της επιλογή για να γίνει το δεξί της χέρι και στη νέα της υπηρεσία.

Ο κ. Ντζούρας υπηρετούσε μέχρι τώρα στο Ανακριτικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών (με επικεφαλής την Ελένη Τουλουπάκη) και, παράλληλα, τον τελευταίο χρόνο, προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου (όπως και η κα Τουλουπάκη).

Ο κ. Ντζούρας είναι ο εισαγγελέας που έχει περάσει αμέτρητες ώρες μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για να μελετήσει και να αποκωδικοποιήσει τα στοιχεία από τις περίφημες λίστες των Ελλήνων μεγαλοκαταθετών της Ελβετίας, του Παναμά και της Γερμανίας.

Θα συνεχίσει να το κάνει και μετά την τοποθέτησή του στη νέα του υπηρεσία, αφού παράλληλα θα συνδράμει και το έργο του Οικονομικού Εισαγγελέα. Πρόκειται για έναν εισαγγελέα χαμηλών τόνων και υψηλών στόχων.

Επίσης η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Χριστιάνα Φραγκιά τοποθετήθηκε στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς με τις πληροφορίες να λένε ότι στη μετακίνησή της μέτρησε η άριστη συνεργασία που είχε με την κα Τουλουπάκη στο Ανακριτικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών όπου υπηρετούσε.

Ο μέχρι τώρα εισαγγελέας Γνωμοδοτήσεων των ανακριτών κατά της Διαφθοράς Στυλιανός Μανώλης διετέλεσε επίκουρος Οικονομικός Εισαγγελέας επί θητείας Γρηγόρη Πεπόνη και η προϋπηρεσία του σε εξειδικευμένες οικονομικές υποθέσεις ήταν το ατού του για να επιλεγεί από τον προϊστάμενο του για αυτή τη θέση.

Ο κ. Μανώλης, μέχρι τώρα, δεν είχε καμία συνεργασία με την κα Τουλουπάκη. Ομοίως και ο Κωνσταντίνος Κούντριας. Λέγεται ότι η κα Τουλουπάκη δεν τον γνώριζε, όμως συμφώνησε με την επιλογή του κ. Ζαγοραίου καθώς ο κ. Κούντριας έχει εξειδικευμένες οικονομικές γνώσεις και πρόσφατο μεταπτυχιακό στο Τραπεζικό Δίκαιο. Μέχρι τώρα ο κ. Κούντριας υπηρετούσε στην Εισαγγελία της Αθήνας, ανεβαίνοντας κυρίως σε έδρες για να δικάσει.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω ανακατατάξεων κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι αλλαγές ίσως προκαλέσουν κάποια καθυστέρηση στο έργο της Εισαγγελίας, καθώς οι αποχωρήσαντες αφήνουν πίσω τους δεκάδες σημαντικές δικογραφίες που χειρίζονταν τους τελευταίους μήνες (ή και χρόνια για υποθέσεις εξοπλιστικών συμβάσεων ή τραπεζικών δανειοδοτήσεων), αρκετές εξ αυτών, στο τελευταίο στάδιο πριν από την άσκηση ποινικών διώξεων.

Άλλοι, πάλι, επιχειρηματολογούν υπέρ των αλλαγών, εξηγώντας ότι πλέον θα υπάρχει καλύτερη συνεργασία της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς με την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών της οποίας προΐσταται ο εισαγγελέας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, και με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (προϊστάμενος ο Ηλίας Ζαγοραίος).

Αυτό που μάλλον δεν θα πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν είναι η αίσθηση ότι το νέο τοπίο που δημιουργείται στελεχιακά στην Εισαγγελία Διαφθοράς τυγχάνει της έγκρισης του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

«Ακλόνητος» ο Γ. Δραγάτσης
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Δραγάτσης είναι ο πλέον πολύπειρος της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς. Η παράλληλη θητεία του τα προηγούμενα χρόνια σε Διαφθορά και Οικονομική Εισαγγελία (θα συνεχίσει και στη δεύτερη) και, κυρίως, οι μεταπτυχιακές σπουδές του στα Οικονομικά τον καθιστούν ένα γερό «χαρτί» στην προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς στον δημόσιο βίο.

Οι οικονομικές του γνώσεις άλλωστε ήταν που έκαναν το όνομά του να φιγουράρει στις έρευνες για τις λίστες κεφαλαίων σε τράπεζες του εξωτερικού.

Είναι ο μοναδικός επίκουρος της πρώην εισαγγελέως Ελένης Ράικου που παραμένει στην ομάδα της νέας εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, ως συνεργαζόμενος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα