Νέο καθεστώς για τα κοινωνικά επιδόματα στη Βρετανία

Αποφασισμένος να εφαρμόσει νέο καθεστώς στη χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων από την 1η Ιανουαρίου 2014 είναι ο Bρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μετά την άρση της απαγόρευσης ελεύθερης διακίνησης προσώπων από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Στο πλαίσιο συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Ντέιβιντ Κάμερον θα ανακοινώσει σοβαρές αλλαγές στο καθεστώς της χορήγησης επιδομάτων προς τους νέους μετανάστες από την Ε.Ε., οι οποίες προβλέπουν τουλάχιστον τρίμηνη εργασία πριν τη χορήγηση του ειδικού επιδόματος αναζήτησης εργασίας και τουλάχιστον εξάμηνη εργασία για όσους διεκδικούν επιδόματα κατοικίας, παιδιού και συμπλήρωσης εισοδήματος.

Οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν επίσης 12μηνη απέλαση από τη χώρα σε όσους συλληφθούν για επαιτεία ή για απάτη κατά του κράτους.

Η σπουδή με την οποία η κυβέρνηση της Βρετανίας επιχειρεί να εφαρμόσει την νέα επιδοματική πολιτική της οφείλεται εν πολλοίς στις πιέσεις που δέχεται από μεγάλη μερίδα βουλευτών να προχωρήσει σε πιο δραστικά μέτρα, ακόμη και σε πενταετή παράταση του καθεστώτος απαγόρευσης ελεύθερης διακίνησης προσώπων, κατά παράβαση των κανόνων της Ε.Ε.

Προκειμένου, λοιπόν, να κατευνάσει σφοδρότατες επικρίσεις που δεν προέρχονται κατ’ ανάγκη μόνο από την δεξιά πτέρυγα αλλά και από μετριοπαθέστερους βουλευτές, ο Ντέιβιντ Κάμερον προβαίνει σε μια κίνηση που θα τον φέρει σε μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, την οποία θέλει να αποφύγει με πάση θυσία.

Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση απέρριψε αίτημα 80 βουλευτών που ζητούσαν ψηφοφορία για το θέμα και αντ’ αυτού περιορίζεται σε τρίωρη συζήτηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα