Νέο «ξεβράκωμα» της Διαιτησίας της ΡΑΕ

Την εβδομάδα που μας πέρασε,  η ΔΕΗ δημοσίευσε την περίληψη μελέτης που διενήργησε η παγκοσμίου φήμης εταιρεία Booz&Co σχετικά με το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην Ευρώπη.

Αφορμή για την εκπόνηση της μελέτης αυτής ήταν η παραφιλολογία από γνωστούς κύκλους σχετικά με την αποδοτικότητα της ΔΕΗ και σκοπός της ήταν να καταδείξει ότι το κόστος της ΔΕΗ για την εξόρυξη του λιγνίτη είναι απολύτως ανταγωνιστικό σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρείες στην Ευρώπη.

Η παραφιλολογία τής μη αποδοτικότητας της ΔΕΗ είχε καλλιεργηθεί τον τελευταίο καιρό από τη ΡΑΕ και από την Αλουμίνιον, μετά το σύσσωμο «κράξιμο» που υπήρξε από όλους τους φορείς της αγοράς για τη σκανδαλώδη απόφαση της διαιτησίας της ΡΑΕ για την τιμή προμήθειας ρεύματος της Αλουμίνιον. Οι δύο διαιτητές που κατά πλειοψηφία έβγαλαν την απόφαση, ο κουμπάρος και το μέλος της ΡΑΕ με το ασυμβίβαστο, καθόρισαν μια τιμή για το ρεύμα περίπου 30% πιο κάτω από το κόστος των πιο φθηνών μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ (των λιγνιτικών) και τότε η ΔΕΗ αντέδρασε, έστω και καθυστερημένα, και δημοσίευσε τα επίσημα στοιχεία βάσει των ισολογισμών της, από τα οποία προέκυπτε απολογιστικά το πραγματικό της κόστος.

Αφού λοιπόν ΡΑΕ και Αλουμίνιον δεν μπορούσαν να αμφισβητήσουν τα στοιχεία των ορκωτών λογιστών, άρχισαν όπως είπαμε να καλλιεργούν τη θεωρία τής δήθεν μη αποδοτικότητας, ότι δηλαδή ναι μεν αυτά μπορεί να είναι τα απολογιστικά κόστη τής ΔΕΗ, πλην όμως η ΔΕΗ δεν λειτουργεί αποδοτικά στην εξόρυξη του λιγνίτη και την παραγωγή απ’ αυτόν ηλεκτρικής ενέργειας και, άρα, τι φταίει η Αλουμίνιον να πληρώνει το ρεύμα ακριβά.

Ήρθε λοιπόν η μελέτη της εταιρείας Booz&Co με τη σύγκριση του σχετικού κόστους σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, όπου υπάρχει λιγνιτική παραγωγή και έδειξε:

1] Ότι η ΔΕΗ έχει ένα από τα χαμηλότερα κόστη εξόρυξης λιγνίτη (για την ακρίβεια το δεύτερο χαμηλότερο) στην Ευρώπη.

2] Ότι το κόστος του ρεύματος από τον λιγνίτη που εξορύσσει η ΔΕΗ είναι όντως στα επίπεδα που δημοσιοποίησε πριν από λίγους μήνες με αφορμή την απόφαση της διαιτησίας της ΡΑΕ, ο λόγος δε γι’ αυτό δεν είναι η κακή λειτουργία τής ΔΕΗ αλλά η φτωχή ποιότητα του ελληνικού λιγνίτη.

Για να πούμε δε τα πράγματα με αριθμούς, η τιμή που καθόρισε η διαιτησία τής ΡΑΕ για την προμήθεια ρεύματος από τη ΔΕΗ ήταν 36,6 ευρώ/MWh, νούμερο που όπως δείχνει η μελέτη της Booz&Co απέχει 10 ευρώ/MWh από το κόστος ακόμη και της πιο φθηνής λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ!!! Μάλιστα αυτό που κάνει πραγματικά εντύπωση είναι το ότι ακόμη και το πιο απλό νούμερο που θα μπορούσαν να υπολογίσουν σωστά οι δύο διαιτητές, αυτό του μεταβλητού κόστους των λιγνιτικών μονάδων τής ΔΕΗ, το αποτέλεσμα που έβγαλαν ήταν εκτός τόπου και χρόνου.

To κακό στην υπόθεση είναι ότι όλα αυτά δεν αποτελούν αφορμή για κουτσομπολιό ή για κάτι παρόμοιο, αλλά απόδειξη της ληστείας που έγινε εις βάρος τής ΔΕΗ και κατ’ επέκταση όλων ημών των υπολοίπων από την παράνομη και σκανδαλώδη απόφαση της διαιτησίας της ΡΑΕ. Η κατά τουλάχιστον 20 ευρώ/MWh χαμηλότερη του κόστους τιμή που καθόρισε η διαιτησία ίσχυσε για 3,5 χρόνια, η ετήσια κατανάλωση ρεύματος της Αλουμίνιον ήταν περίπου 2.500.000 MWh/έτος, οπότε ένας απλός πολλαπλασιασμός δείχνει ότι η συνολική ζημιά τής ΔΕΗ ήταν περίπου 175.000.000 ευρώ.

Το ερώτημα είναι αν τα βλέπει όλα αυτά η δικαιοσύνη, η οποία υποτίθεται ότι διερευνά το σκάνδαλο της διαιτησίας, αλλά και το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή η κυβέρνηση, που ως μέτοχος πλειοψηφίας στην τελευταία γενική συνέλευση της ΔΕΗ αποφάσισε μια τιμή προμήθειας ρεύματος στην Αλουμίνιον από 01.01.2014 και πάλι κάτω του κόστους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα