Νίκη σήμερα, για την ΑΕΚ του αύριο!

Σε ένα ντέρμπι δεν χρειάζεται ιδιαίτερα κίνητρα για να μπεις μέσα και να «μασάς σίδερα». Ιδίως όταν στις εξέδρες θα βρίσκονται 45.000 φίλαθλοι, διότι τόσους υπολογίζουν στην ΑΕΚ στο σαββατιάτικο ντέρμπι στο ΟΑΚΑ. Το σπάσιμο του αήττητου του Ολυμπιακού σίγουρα ακούγεται ενδιαφέρον, αλλά μάλλον απασχολεί περισσότερο τους… Παναθηναϊκούς που έχουν να καυχιούνται το αήττητο πρωτάθλημα της σεζόν 1963-64.

Και δύο ήττες να είχαν οι Πειραιώτες στο πρωτάθλημα, πάλι θα ήθελαν τη νίκη οι «κιτρινόμαυροι». Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι τόσο να σπάσουν το αήττητο, παρά το ότι ο Γκουστάβο Πογιέτ το έβαλε στην κουβέντα στην ψυχολογική προετοιμασία του αγώνα στα Σπάτα. Ο οργανισμός ΑΕΚ, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα, έχει άλλους λόγους να κυνηγά τη νίκη στο ντέρμπι της 23ης αγωνιστικής της Super League.

Πάνε σχεδόν 5,5 χρόνια…

Ήταν 27 Νοέμβρη του 2010 όταν η ΑΕΚ νίκησε τελευταία φορά τον Ολυμπιακό, χάρη σε ένα γκολ του Ίσμαελ Μπλάνκο στο 90’. Από τότε η ΑΕΚ μετρά οκτώ αποτυχημένες προσπάθειες, μεταξύ των οποίων τέσσερις βαριές ήττες (6-0, δύο φορές 4-0 και μία 3-0) και έναν αποκλεισμό στο 89’. Μόνο μία φορά στο παρελθόν από το 1959 κι έπειτα έκανε η ΑΕΚ τόσα συνεχόμενα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό χωρίς νίκη (από τις 14/3 του 2004 μέχρι τις 30/3 του 2008).

Τα τελευταία χρόνια, η Ένωση «ταρακουνήθηκε» και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αγωνιστική κατάπτωση. Στα ντέρμπι παίζει πλέον με αίσθημα κατωτερότητας. Πάνε οι εποχές που κόντραρε στα ίσια τον Ολυμπιακό. Φέτος, βέβαια, πήρε άνετα ισοπαλία στη Λεωφόρο και νίκησε τον ΠΑΟΚ, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην υγεία που επανήλθε στην ΑΕΚ, στην ποιότητα της και στο ότι οι δύο αντίπαλοι έχουν κι αυτοί τα προβλήματά τους. Ωστόσο, η μόνη ομάδα που αγωνιστικά είναι ένα επίπεδο πιο ψηλά από την ΑΕΚ είναι ο Ολυμπιακός. Κι αυτό σημαίνει πως για να αποδείξει ο «κιτρινόμαυρος» σύλλογος ότι προσεγγίζει αυτό το επίπεδο, πρέπει να κάνει ένα υπερβατικό 90λεπτο και να νικήσει!

Είναι θέμα ψυχολογίας

Αν τα καταφέρει δεν θα πλησιάσει τον Ολυμπιακό στη βαθμολογία, ούτε θα απομακρυνθεί από τους διώκτες της. Θα καταφέρει, όμως, κάτι πολύ πιο σημαντικό. Θα φωλιάσει μέσα στο μυαλό των παικτών της, αυτών που αγωνίζονται τώρα και εκείνων που θα έρθουν το καλοκαίρι, πως το επίπεδο της ομάδας είναι υψηλό. Πως δεν αξίζει να βρίσκεται 19 ολόκληρους βαθμούς πίσω από την κορυφή. Και το κυριότερο: Πως μπορεί να τα καταφέρει και στον ημιτελικό του Κυπέλλου, ή στον τελικό, όπου και όποτε υποχρεωθεί να παίξει ξανά με τον Ολυμπιακό.

Πέρσι για παράδειγμα, οι παίκτες της ΑΕΚ στο τελευταίο 20λεπτο της ρεβάνς με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ λιγοψύχησαν. Ανεξάρτητα με το αν ο Χάρα πρόβαλε το χέρι του και κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν πως η μπάλα δεν βρήκε καθόλου το άκρο του, λες και δεν είχαμε μάτια να δούμε τη φάση, η αλήθεια είναι πως για 20 λεπτά η ΑΕΚ έπαιζε φοβισμένα. Για να αποταχθεί αυτός ο φόβος στο μέλλον, σε αντίστοιχα σημαντικά παιχνίδια, πρέπει οι σημερινοί παίκτες να πάρουν αυτή τη νίκη σε αυτό το αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι για να δώσουν ώθηση στην ΑΕΚ του μέλλοντος. Κι όταν λέμε του μέλλοντος, δεν εννοούμε μόνο της επόμενης χρονιάς, αλλά και της φετινής, εκεί που πιθανόν οι δύο ομάδες θα κοντραριστούν και πάλι στο Κύπελλο.

Αν η ΑΕΚ τα καταφέρει το Σάββατο, το ζητούμενο στη συνέχεια δεν θα είναι επιτέλους να νικήσει τον Ολυμπιακό, αλλά να το ξανακάνει. Οι παίκτες θα νιώσουν νικητές και ανυπόμονοι να συναντήσουν ξανά τον ίδιο αντίπαλο. Το ποδόσφαιρο είναι και άθλημα ψυχολογίας και η Ένωση χρειάζεται τόνωση, αν θέλει να μπει με αίσθημα ανωτερότητας στα Play Off κι αν θέλει να κοντραριστεί με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο ή στο ερχόμενο πρωτάθλημα, όντας μία ομάδα που τον έχει νικήσει!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα