Ναι σε παράταση, όχι σε «εκπτώσεις» λέει η Μέρκελ

Περιθώρια σε ό,τι αφορά την περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή των ελληνικών δανείων, αλλά όχι στα επιτόκια «βλέπει» η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Άγγελα Μέρκελ, επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν το «bail-out», ενώ τόνισε ότι το ζήτημα είναι η επιβάρυνση της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους, η οποία, όπως είπε, πρέπει να βρίσκεται στο 15%.

«Έχουμε μια νομική κατάσταση, όπου υπάρχει απαγόρευση για «bail-out» στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Από αυτό εξαρτώνται τα περιθώρια για την ελάφρυνση του χρέους. Έχουμε τώρα μια συζήτηση για το πώς θα υπολογιστεί η βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Έχουμε μια ειδική κατάσταση. Το ΔΝΤ έχει τους κανόνες του σχετικά με το πότε θέλει να του επιστραφούν τα χρέη, η ΕΚΤ έχει τους κανόνες της σχετικά με το πότε θέλει να λάβει την πληρωμή των τόκων» ανέφερε.

«Οι δανειστές της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΕΜΣ έχουν δώσει στην Ελλάδα μια μακρά περίοδο χάριτος και πολύ χαμηλά επιτόκια. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, νομίζω ότι δεν έχουμε περιθώρια, διότι είναι ήδη πολύ χαμηλά. Ό,τι δεν θα αντικατόπτριζε καν την χρηματοδότηση του ΕΜΣ θα συνιστούσε «bail-out», αλλά στην περίοδο χάριτος έχουμε κάποιο περιθώριο»,τόνισε η κ. Μέρκελ.

Η ίδια διευκρίνισε ότι «λόγω της ιδιαιτερότητας του ελληνικού κράτους στη σχέση του με τον ΕΜΣ, δεν μιλούμε απλώς για χρέος στο 120% του ΑΕΠ, αλλά για την πραγματική επιβάρυνση που δημιουργείται στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους».

Η Γερμανία επουδενί ήταν απομονωμένη στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε την ίδια ώρα η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και απέρριψε την υπόθεση ότι η εικόνα της χώρας επλήγη λόγω των χειρισμών της γερμανικής κυβέρνησης. Δήλωσε δε ότι η Ευρώπη έδρασε ενωμένη και στο θέμα της Ελλάδας, ενώ σημείωσε ότι η ίδια αισθάνεται «εντάξει» με τον εαυτό της.

«Αν δει κανείς την εικόνα των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Γερμανία επουδενί ήταν απομονωμένη. Αυτό μπορούμε να το βεβαιώσουμε τόσο εγώ όσο και ο υπουργός των Οικονομικών. Και αν χρειαζόταν να εξηγήσω, θα έλεγα ότι η Γερμανία συνεισέφερε πάρα πολύ ώστε η Ευρώπη να απαντήσει ενωμένη στο θέμα της Ελλάδας», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου και επισήμανε ότι «υπήρχαν χώρες που μπορεί να ήταν διατεθειμένες να βοηθήσουν με απλούστερους όρους, αλλά και χώρες που ήταν πολύ πολύ επικριτικές γενικά σε ό,τι αφορά το εάν θα έπρεπε να συνεχίσουμε να βοηθούμε». Ένα από τα αποτελέσματα που πετύχαμε, συνέχισε η Καγκελάριος, είναι ότι η Ευρώπη, όπως και σε πολλά άλλα θέματα, ενήργησε ενωμένη. Απέδωσε δε ιδιαίτερη σημασία για αυτό στην γερμανογαλλική συνεργασία.

«Είμαι ειλικρινά πολύ εντάξει με τον εαυτό μου. Και όταν είμαι εντάξει, δεν έχω και δυσκολία να εξηγήσω κάτι. Πρέπει να ζήσουμε με το γεγονός ότι κάποιοι άλλοι βλέπουν κάποια πράγματα πιο επικριτικά. Και εμείς κάποιες φορές βλέπουμε άλλες χώρες πιο επικριτικά και το θεωρούμε απολύτως φυσιολογικό. Για αυτό και μπορούμε να αντέξουμε ότι και άλλοι κάποιες φορές μας βλέπουν με κριτική διάθεση. Είναι σημαντικό ο καθένας από μας να εργάζεται για την Ευρώπη και για την κοινότητα και έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά», κατέληξε η ‘Αγγελα Μέρκελ.

 

Επιφυλάξεις

«Πολύ επιφυλακτικός» ως προς το εάν η Ελλάδα θα εφαρμόσει τους όρους των συμφωνιών με τους δανειστές, εμφανίζεται ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος – με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), στην οποία ασκεί εκ νέου κριτική εναντίον της Αθήνας.

Στο ερώτημα εάν η σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα είχε ως στόχο να «γονατίσει» την αριστερή κυβέρνηση στην Αθήνα, ο Αυστριακός υπουργός απαντά ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ωστόσο, όπως επισημαίνει, «δεν μπορεί σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλεται πάντα εκείνος ο οποίος κτυπά με τον πλέον θορυβώδη τρόπο το χέρι στο τραπέζι, που φωνάζει περισσότερο και που όλα τα άλλα τού είναι αδιάφορα».

«Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είμαστε μια κοινότητα αξιών. Είναι σαφές ότι υπάρχει αλληλεγγύη όταν μια χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης και απέναντι στην Ελλάδα αυτή η αλληλεγγύη υπήρξε και μάλιστα όχι μόνον μια φορά, ενώ ήταν συχνά πάρα πολύ ακριβή», αναφέρει.

Επισημαίνει στη συνέχεια πως θα πρέπει να είναι σαφές ότι η αλληλεγγύη δεν αποτελεί έναν μονόδρομο, ότι πρέπει να τηρούνται συμφωνίες και ότι δεν είναι καθήκον όλων να υποστηρίζουν τα μη λειτουργούντα συστήματα επί μέρους χωρών, όπως επίσης δεν ήταν και ο στόχος να αφήνει κανείς «να σέρνεται από την μύτη από την Ελλάδα».

Ως εκ τούτου χαίρεται «για τους πολλούς όρους που τέθηκαν στους Έλληνες, τους οποίους οι ίδιοι αποδέχθηκαν», είναι όμως ταυτόχρονα «πολύ σκεπτικός» ως προς το εάν πραγματικά θα υπάρξει μια υλοποίηση αυτών των προθέσεων σε όλους τους τομείς, τονίζει στη συνέντευξή του ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια δέσμευση στην Ελλάδα και ο ίδιος ελπίζει ότι θα παραμείνει έτσι και θα προωθηθεί η υλοποίηση – οτιδήποτε άλλο θα συνιστούσε μαζική ζημία για τη χώρα και σίγουρα υπάρχει ένα χρονικό σημείο, όπου θα τελείωνε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, διότι απλά θα ήταν πολύ μεγάλη η έλλειψη κατανόησης, και από την πλευρά του θέλει να ελπίζει ότι η Ελλάδα δεν θα βιώσει αυτή τη χρονική στιγμή.

Στην ερώτηση «για την πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και που, σύμφωνα με διακεκριμένους οικονομολόγους απέτυχε», ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών παραπέμπει στην Ιρλανδία, η οποία, όπως ισχυρίζεται, βρισκόταν σε μια δραματική κατάσταση όπως η Ελλάδα, ή η Ισπανία και άλλες χώρες που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, κατόρθωσαν με μεταρρυθμίσεις να εξέλθουν από την κρίση και να έχουν αυτή τη στιγμή την υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την άποψή του, αυτό που βιώνεται στην περίπτωση της Ελλάδας είναι μια κρίση χρέους ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η πλειονότητα των κρατών στην Ευρώπη δαπανά κάθε χρόνο περισσότερα από όσα θα έπρεπε να δαπανά.

Τέλος, ο κ. Κουρτς θεωρεί, όπως σημειώνει, ως πρόβλημα της πολιτικής το ότι επενδύσεις γίνονται τις «κακές» χρονιές ενώ τις «καλές» χρονιές ξοδεύονται πάρα πολλά, κάτι που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα και στην Αυστρία. Το πού μπορεί να οδηγήσει αυτό σε ακραίες περιπτώσεις, διαπιστώνεται στην Ελλάδα, η οποία, όπως ο ίδιος διακαώς ελπίζει, πρέπει να είναι ένα δίδαγμα για την Αυστρία και άλλες χώρες για το πόσο επικίνδυνη είναι μια συνεχής υπέρβαση του προϋπολογισμού.

Έντονη κριτική εναντίον της Ελλάδας είχε ασκήσει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και σε πρόσφατη ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής της αυστριακής Βουλής, χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ως «απόλυτα απαράδεκτη» τη στάση της Αθήνας στο θέμα της κρίσης χρέους και ως «προβληματικό» τον τόνο της ελληνικής πλευράς, και τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ανέχεται «εκβιασμούς».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα