Ναρκαλιευτής…

Σε λιγότερες από 15 ημέρες η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Μαξίμου όλοι ελπίζουν ότι το 2014 θα σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για τον τόπο, με απώτερο σκοπό να απεγκλωβιστεί η χώρα από τα μνημόνια, την τρόικα και τους… χαρτογιακάδες εκπροσώπους των δανειστών.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μέχρι την 1η Ιανουαρίου, όμως, που θεωρητικά ανοίγει ένας νέος κύκλος για τη δικομματική κυβέρνηση, υπάρχουν αρκετές «ανησυχητικές» εκκρεμότητες που προκαλούν τριβές. Παράλληλα, σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, δημιουργούν ζητήματα στους πολίτες. Φυσικά, η αγανάκτηση από την ταλαιπωρία των πολιτών κρύβει παγίδες και αυτές θέλει να αποφύγει ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Η δικομματική κυβέρνηση έχει μπροστά της σειρά από «βόμβες» έτοιμες να εκραγούν ανά πάσα στιγμή και να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να φτάσει μέχρι και την πολιτική αποσταθεροποίηση.

Ο κίνδυνος μάλιστα πολιτικού ατυχήματος δεν έχει αποκλειστεί, παρά την «ψήφο εμπιστοσύνης» που έλαβε η κυβέρνηση προσφάτως με την ψήφιση του προϋπολογισμού.

 

Κι αυτό διότι ακολουθούν σημαντικές μάχες στη Βουλή, που αφορούν τους πλειστηριασμούς, αλλά και τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Και γι’ αυτό όλοι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι σε εγρήγορση.

Καθησυχάζουν…

Κυβερνητικοί παράγοντες, αν και εμφανίζονται καθησυχαστικοί, λέγοντας ότι τα προβλήματα στο εσωτερικό, αλλά και στις σχέσεις με την τρόικα είναι διαχειρίσιμα, εν τούτοις παραδέχονται ότι το επόμενο 15ήμερο είναι εξαιρετικά κρίσιμο και από τις εξελίξεις θα καθοριστεί εν πολλοίς και το μέλλον της συγκυβέρνησης.

Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται αυτή την ώρα σε Συμπληγάδες, καθώς καλείται από τη μία πλευρά να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της τρόικας και από την άλλη να διατηρήσει τη συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η οποία κινδυνεύει εξαιτίας –κυρίως– της κατάστασης που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο θυμίζει «κινούμενη άμμο». Την ίδια στιγμή, τα μέτωπα στην υγεία και την παιδεία πλήττουν σημαντικά τμήματα της κοινής γνώμης και στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν άμεσες λύσεις προκειμένου να επέλθει η ηρεμία στα πανεπιστήμια, αλλά και στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, αλλά και τα νοσοκομεία. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της κυβέρνησης, καθώς όλοι οι υπουργοί γνωρίζουν ότι τα μέτωπα αυτά πρέπει να κλείσουν το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα, έτσι ώστε η κυβέρνηση από την 1η του νέου έτους να ασχοληθεί απερίσπαστη με την ελληνική προεδρία.

Οι «νάρκες»

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ομιλούν για μία σειρά από βόμβες, οι οποίες χρειάζονται άμεσα απενεργοποίηση, ώστε να μη σκάσουν. Ποιες είναι αυτές;

# Τρόικα: Η καθυστέρηση της επίσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών έδωσε την εικόνα της εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις, κάτι που ο Αντ. Σαμαράς απευχόταν, καθώς γνωρίζει ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα βρίσκονται εδώ και μήνες στο μικροσκόπιο των ξένων και τα εμπόδια στην ομαλή εκτέλεση του προγράμματος είναι πιθανόν να αποθαρρύνουν επενδυτές και να δημιουργήσουν προσκόμματα στις αποκρατικοποιήσεις. Αλλά και τα προσκόμματα που προκύπτουν συνεχώς στις διαπραγματεύσεις και η συνεχής αναβολή στο κλείσιμο της συμφωνίας δημιουργούν αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση.

# Πλειστηριασμοί: Παρ’ ότι το θέμα φαίνεται να καταλήγει σε λύση (έστω και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας), όπως παραδέχονται πλέον και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, οι πλειστηριασμοί απειλούν ευθέως την κυβερνητική συνοχή. Βουλευτές της Ν.Δ. απειλούν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν σχέδιο που θα πλήττει δανειστές-ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος είπε στον πρωθυπουργό ότι το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης «δεν περνάει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ» και ότι «η πρώτη κατοικία θα προστατευθεί οπωσδήποτε».

# ΔΕΗ / Επανασυνδέσεις ρεύματος σε νοικοκυριά: Το πρόβλημα αναδείχτηκε ιδιαίτερα τώρα που επιδεινώθηκαν οι καιρικές συνθήκες και ήλθαν στο φως της δημοσιότητας περιπτώσεις οικογενειών ή μοναχικών ανθρώπων και δη ασθενών στων οποίων τα σπίτια η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα, λόγω οικονομικής αδυναμίας των ιδιοκτητών να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Η κυβερνητική απόφαση για άμεση επανασύνδεση χαρακτηρίστηκε πολύ θετική, όμως οι αρμόδιοι φορείς έχουν προκαλέσει ένα αλαλούμ, με συνέπεια ένα όπλο για την κυβέρνηση να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως… κωμωδία.

# Πανεπιστήμια: Η παράταση του αδιεξόδου, σε κάποιες σχολές, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας διοικητικών υπαλλήλων ή καταλήψεων, προκαλεί εκνευρισμό στο Μαξίμου. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και δεν μπορεί να εκτονωθεί μόνο με την ευκαιρία των διακοπών των Χριστουγέννων.

# Νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ: Ο υπουργός Υγείας έχει αποφασίσει να συγκρουστεί μετωπικά με τους γιατρούς και επιμένει να μεταρρυθμίσει τις παροχές υγείας, προκειμένου να μειωθεί το κόστος. Έχει τη στήριξη τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του αντιπροέδρου, όμως η κοινωνία με τις απεργίες των ιατρών ταλαιπωρείται και χιλιάδες ασφαλισμένοι μοιάζουν να τα έχουν χαμένα, καθώς δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού ακόμη και για τη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Δύο δύσκολα ταξίδια για τον Σαμαρά σε Μπακού και Βρυξέλλες

Ένα δύσκολο διήμερο έχει την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή ο Αντ. Σαμαράς. Τότε είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει ταξίδι στο Μπακού του Αζερμπαϊτσάν, προκειμένου να είναι παρών στην επίσημη τελετή ώστε να εορταστεί η συμφωνία για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Shah Deniz 2, του μεγάλου κοιτάσματος της χώρας που θα τροφοδοτήσει τον αγωγό TAP.

Όμως στο Μπακού ο Αντ. Σαμαράς θα συναντήσει τον Ισχάν Αλίεφ και θα πρέπει να επιστρατεύσει όλη του την πειθώ (βλ. σχετικό ρεπορτάζ σελ. 19) ώστε να εξηγήσει στους Αζέρους, γιατί από την ημέρα που αγόρασαν τον ΔΕΣΦΑ τίποτε δεν προχωράει, και να προσπαθήσει να τους πείσει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την επένδυση.

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου εάν δεν έχουν επιλυθεί τα ζητήματα με την τρόικα, τότε θα πρέπει να πείσει τους ομολόγους του ότι γι’ αυτό δεν ευθύνεται η Ελλάδα αλλά οι τεχνοκράτες εκπρόσωποι των πιστωτών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα