Ευκαιρία επανεκκίνησης οι «58»

Αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορούσε, θα κατέβαζε ρολά στο ΠΑΣΟΚ σε μία νύχτα. Θα άλλαζε όνομα και σύμβολα και θα ξεκινούσε από την αρχή χωρίς χρέη και με την ελπίδα ότι θα επανακτούσε το κοινωνικό έρεισμα. Μόνο που δεν μπορεί. Και γι’ αυτό η πρωτοβουλία των «58» φαντάζει η καλύτερη ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Από τη μία η κυβέρνηση, από την άλλη η ανύπαρκτη κεντροαριστερά. Και στη μέση ο Ευ. Βενιζέλος να μοιράζεται για να σώσει ό,τι μπορεί. Με τη διαφορά ότι, αν δεν σώσει και τα δύο, δεν μπορεί να σωθεί ούτε εκείνος.

Μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να τόνιζε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η κυβέρνηση, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι χωρίς την εξουσία της διακυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ θα χαθεί για πάντα. Και όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά και όσοι έχουν παραμείνει σε αυτό.

Όσο για το άγχος της κεντροαριστεράς; Ο κ. Βενιζέλος δεν ομολογεί μια μεγάλη αλήθεια. Ότι στόχος δεν είναι η κεντροαριστερά, αλλά η σωτηρία του πολιτικού χώρου ο οποίος όμως τοποθετείται στο κέντρο! Με τη Ν.Δ. στα δεξιά του και τους ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ λίγο πιο αριστερά.

Η εκτίμηση που υπάρχει στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη είναι πως η πρωτοβουλία των 58 είναι η μεγάλη ευκαιρία για να ξαναστηθεί η παράταξη. Και μπορεί να μιλάει ο κ. Βενιζέλος για συμμετοχή χωρίς ηγεμονισμούς. Στην πραγματικότητα όμως αυτοί δεν χρειάζονται. Γιατί το νέο δημιούργημα είναι πιο ΠΑΣΟΚ και από ΠΑΣΟΚ! Ας ρίξει κανείς μια ματιά στα πρόσωπα και τα συμπεράσματα βγαίνουν εύκολα. Οπότε, απλά είναι η διάδοχη κατάσταση με την ελπίδα να στεγάσει και όσους αδέσποτους του κέντρου δεν εκφράζονται σήμερα από τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς.

Όπως κατά κόρον όμως έχει γραφεί τις τελευταίες ημέρες, ένας κομματικός σχηματισμός του σωλήνα δεν μπορεί παρά να εκφράζει τους λίγους. Εκείνους που αναζητούν χώρο και τόπο έκφρασης. Πόσο τυχαίο, άλλωστε, μπορεί να είναι το γεγονός ότι τόσο ο Φώτης Κουβέλης που βλέπει το κόμμα του να φυλλορροεί, όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος που δεν αντιμετωπίζει ένα αισιόδοξο πολιτικό αύριο, έχουν γυρίσει την πλάτη τους σε αυτό το εγχείρημα;

Ειδικά ο κ. Λοβέρδος, χωρίς να κατονομάσει την Κίνηση, αλλά υπονοώντας τη με σαφήνεια είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι: «Όσοι με εκβιασμούς, με αντιπροσώπους, με ψευδοαντιπροσώπους, με φορείς του “τίποτε”, με εκφραστές του “κανενός”, προσπαθούν να μας πουν ότι γίναμε περισσότεροι, τους διαφεύγει ότι λείπει ο κόσμος από αυτό. Ο κόσμος θέλει κάτι ειλικρινές που να τον αφορά και που να μην αφορά πώς θα διασώσουμε κάποιους και πόσους ψήφους θα πάρουμε. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η ενότητα αφορά τα συμφέροντά του».

Ο κ. Λοβέρδος, συνεχίζοντας, σημείωσε πως αν ο κόσμος δεν το καταλάβει και καταλάβει «αυτό που θέλουν αυτοί οι αυτόκλητοι ενδιάμεσοι που θέλουν να μιλάμε διά αντιπροσώπου, θα αντιμετωπίσουν αυτοί την οργή του κόσμου στην κάλπη». Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες όσοι βρίσκονται χρόνια στον χώρο της Κεντροαριστεράς και μιλάνε δημόσια προκειμένου, όπως είπε, για να μην υπάρξει πορεία μεσαζόντων, αυτόκλητων εκπροσώπων του «κανενός» και φορέων του «τίποτα».

Ο κ. Λοβέρδος μίλησε, επίσης, και για τη θέση του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για τη συγκρότηση κεντροαριστερού πόλου. Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μια από τις δυνάμεις, που η προσπάθεια που γίνεται από πλευράς ΔΗΜΑΡ – Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα το περιλαμβάνει και δεν το αποκλείει. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν θέματα πολιτικής που δεν μπορούν να ξεπεραστούν, και αναφέρθηκε στην ψήφιση του προϋπολογισμού.

Προβληματισμός…

Πίσω στη Χαριλάου Τρικούπη, τώρα, ο πρόεδρος του κινήματος όσο και αν εκφράζει την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια, γνωρίζει πολύ καλά πως δεν είναι εκείνος που θα αποφασίσει. Πόσω δε που το ΠΑΣΟΚ εκφράζεται από αρκετές ομάδες, αλλά κυρίως εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου η οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι συμφωνεί με το κλείσιμο του κόμματος.

Η εναλλακτική που υπάρχει είναι μια συνεργασία τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που τότε αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς τέτοιες συνεργασίες δεν υποστηρίζονται από το… DNA του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας, αλλά και σε όλες τις επόμενες από το κίνημα, οι φωνές που δεν συμφωνούσαν με την κεντρική γραμμή απλά φιμώνονταν. Πώς, λοιπόν, τώρα θα μπορέσει να το αλλάξει όλο αυτό;

Τα επόμενα βήματα πάντως του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρα. Παραμένει ανοιχτό θέμα το αν στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών θα υπάρξει ένα ενιαίο σχήμα της κεντροαριστεράς. «Το θέμα με τα ονόματα των κομμάτων θα συζητηθεί, όπως και πολλά άλλα θέματα, σε μια μεγάλη Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, στην οποία θα προσκληθούν όλοι», είπε πρόσφατα ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος μάλιστα διευκρίνισε ότι η πρόσκληση απευθύνεται και σε παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης κ.ά.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει θέμα αλλαγής ονόματος στο ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται τώρα, για να προσθέσει πως όταν φθάσουμε στη δημιουργία του άλλου χώρου, τότε θα συζητηθούν όλα. Στις δημοτικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεργαστεί με κόμματα, τόνισε, αλλά θα υποστηρίξει πρόσωπα, όπως ο Γιώργος Καμίνης στην Αθήνα και ο Γιάννης Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα