Να του χορηγηθεί ΑΜΚΑ ζήτησε ο Γλύξμπουργκ!

Το δρόμο για να αποδοθεί ΑΜΚΑ στον τέως βασιλέα Κωνσταντίνο (!) άνοιξε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το ζήτησε ο ίδιος χωρίς να λέει τι τον θέλει. Εφόσον όμως πληροί και τις λοιπές προϋποθέσεις του νόμου για τη χορήγηση Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, δύναται να του αποδοθεί ΑΜΚΑ με αναγραφή των στοιχείων «Κωνσταντίνος τέως Βασιλεύς Παύλου», ώστε να συμφωνεί με τα φορολογικά του στοιχεία.

Αυτό διαπίστωσε το ΝΣΚ απαντώντας σε έγγραφο ερώτημα του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μετά από αίτηση χορήγησης ΑΜΚΑ που κατέθεσε ο ίδιος ο τέως βασιλιάς, χωρίς να προσδιορίζει τους λόγους για τους οποίους προβαίνει σε αυτή την κίνηση.

Το ζήτημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το ΝΣΚ, είναι το γεγονός ότι η χρήση παλαιών τίτλων ευγενείας ή τίτλων αξιωμάτων κρίνονται απαράδεκτα προκειμένου να αποκτήσει κανείς Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς απαραίτητο στοιχείο για την έκδοσή του είναι η ύπαρξη γνήσιου επωνύμου.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος στερείται επωνύμου λόγω ιστορικών περιστάσεων, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ενώπιον δικαστικών και διοικητικών αρχών ως «Κωνσταντίνος, πρώην βασιλιάς των Ελλήνων». Το ΝΣΚ διαπιστώνει όμως, ότι η ονομασία αυτή αναφέρεται ως στοιχείο προσδιοριστικό της ταυτότητάς του λόγω έλλειψης επωνύμου, και όχι ως τίτλος ευγενείας ή αξιώματος. Έτσι καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι, εάν στο πρόσωπο του συντρέχουν και οι υπόλοιπες νόμο ουσιαστικές και τυπικές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για απόδοση ΑΜΚΑ, δύναται να του αποδοθεί με την αναγραφή «Κωνσταντίνος τέως Βασιλεύς Παύλου», ώστε να συμφωνεί και με τα φορολογικά του στοιχεία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα